Verdwaald in de Outback image
Wilfried

Verdwaald in de Outback

Wie denkt aan gestrand zijn in de woestijn zonder water, denkt snel aan de Sahara, aan kamelen en fata morganas. Maar het gevaar schuilt wel op meer plekken in een klein hoekje.

Waarschijnlijk dacht de Roemeense wandelaar die recentelijk de Outback introk zonder voldoende proviand, dat de Australische woestijn minder onverbiddelijk zou zijn dan de Sahara. Maar hij heeft zijn lesje geleerd.

Onvoorbereid
De toerist was van plan om veertig kilometer af te leggen vanaf Yulara tot Lake Amadeus. Zo ervaren als hij als wandelaar is, zo weinig kennis bleek hij te hebben van de Outback. Hij nam voor deze trek maar vier liter water mee en raakte daardoor al snel uitgedroogd en verslapt.

Uitgedroogd
Na zes dagen kwam hij bij toeval een telefoonpaal tegen waarmee hij familieleden in Roemenië belde. Zij namen contact op met familieleden uit Melbourne, die de politie uit Yulara waarschuwden. Toen de Roemeen na twee uur gevonden werd, bleek dat hij al drie dagen niet gegeten of gedronken had. Dienstdoende agent Kerry Harris van de ‘Missing Persons Unit’ gaf aan dat hij zonder de telefoon en het gps dat hij bij zich droeg, deze tocht waarschijnlijk niet had overleefd.

Gevaarlijk
Harris vindt het frustrerend dat er nog steeds mensen zijn die zich niet realiseren hoe gevaarlijk de woestijn van Australië is. Het is een enorm groot en droog gebied, waar de grondtemperatuur kan oplopen tot boven de 47 graden Celsius.

Foto door riknikele.reisreporter.nl