image
Getty Images

Dit zijn de veiligste en onveiligste landen voor LHBTQIA+

Als lesbienne, homo, biseksueel, transgender, queer, intersekse, aseksueel of anders (LHBTQIA+) is vrij en onbekommerd rondreizen lang niet zo vanzelfsprekend als voor heteroseksuelen. In sommige landen is je geaardheid zelfs ronduit gevaarlijk. Gelukkig zijn er ook landen waar het niet uitmaakt op wie je valt of hoe je je leven leidt.  We zetten de veiligste en onveiligste landen voor de LHBTQIA+-gemeenschap op een rij. 

De Gay Travel Index (GTI) uit 2023 van homoreizigersorganisatie Spartacus onderzocht 202 landen op basis van onder andere anti-discriminatiewetten, haatmisdrijven, sodomiewetten en Pride-restricties. Hier komen plus- en minpunten uit, die samen een totaalscore weergeven. Hoe meer punten een land scoort, hoe ontvankelijker het is tegenover de LHBTQIA+-gemeenschap.

De veiligste landen voor LHBTQIA+ binnen Europa

  1. Malta (1)
  2. Zwitserland (2)
  3. Denemarken (4)
  4. Portugal (4)
  5. Duitsland (9)
  6. IJsland (9)
  7. Spanje (9)
  8. Groot-Brittannië (9)
  9. Oostenrijk (13)
  10. België (17)

De veiligste landen voor LHBTQIA+ wereldwijd

  1. Canada (2)
  2. Australië (4)
  3. Nieuw-Zeeland (4)
  4. Uruguay (4)
  5. Réunion (8)
  6. Argentinië (13)
  7. Colombia (13)
  8. Taiwan (13)
  9. Groenland (17)
  10. Frans-Polynesië (24) en Nieuw-Caledonië (24)
(Tussen haakjes staat de positie op de wereldranglijst)

Huh, waar is Nederland?

Hoewel Nederland als eerste land ter wereld het homohuwelijk invoerde, vallen we toch buiten de  Europese top 10.  Volgens de GTI behaalt Nederland 7 punten, waarmee ons land op een gedeelde 24ste plaats komt, samen met Andorra, Luxemburg, Frans-Polynesië en Nieuw-Caledonië. Voor velen zal deze relatief lage positie als een verrassing komen; Nederland was immers jarenlang een wereldwijde voorloper op het gebied van homorechten. Maar ook de Rainbow Europe Index stelt dat Nederland achterblijft bij de progressieve wetgeving elders in Europa. We zijn op deze index dit jaar zelfs een plaatsje gezakt naar nummer 14. Belangrijke minpunten voor Nederland zijn het feit dat lesbische, homoseksuele en biseksuele Nederlanders zich nog altijd onveiliger voelen dan heteroseksuelen (SCP, 2022) en dat zij vaker slachtoffer zijn van (seksueel) geweld en respectloos gedrag. Nederland is dus niet zó homovriendelijk als veel mensen denken. 

Malta als voorbeeld

Waar Oost-Europa nog relatief onveilig is voor LHBTQIA+'ers (zie hieronder), domineren West-Europese landen de ranglijsten van homovriendelijkste landen. Opvallende koploper is Malta, dat zich als streng katholiek land heeft ontwikkeld tot een paradijs voor LHBTQIA+. Onder aanvoering van een progressieve regering is Malta zeer vooruitstrevend op het terrein van homorechten: de grondwet garandeert gelijke rechten voor LGBT en homo’s mogen trouwen en kinderen adopteren. Niet alleen de GTI plaatst Malta bovenaan, ook de Rainbow Europe Index ziet het eiland als koploper - voor het achtste jaar op rij!

Jaarlijks wordt op meer dan 200 Pride-evenementen op de wereld groots feest gevierd. In februari en maart is het zuidelijk halfrond the place to be, waarna van mei tot en met september op het noordelijk halfrond het feest losbarst. Op deze kalender vind je een handig overzicht met plaats & datum van de grootste Pride-evenementen ter wereld.

De onveiligste landen voor LHBTQIA+ binnen Europa

  1. Polen
  2. Moldavië
  3. Georgië
  4. Oekraïne
  5. Hongarije
  6. Monaco
  7. Roemenië
  8. Noord-Macedonië
  9. Bulgarije
  10. Albanië

De onveiligste landen voor LHBTQIA+ wereldwijd

  1. Saudi-Arabië
  2. Iran
  3. Chechnya (deelrepubliek Rusland)
  4. Afghanistan
  5. Somalië
  6. Jemen
  7. Verenigde Arabische Emiraten
  8. Qatar
  9. Nigeria
  10. Egypte

Met name in het Midden-Oosten ben je als LHBTQIA+'er je leven niet altijd zeker. Saudi-Arabië, de onbetwiste koploper, heeft zelfs expliciet in de wet staan dat vrijwillige seks tussen volwassenen van hetzelfde geslacht de doodstraf kan opleveren. In dit lijstje is Egypte het enige land waar geen doodstraffen voor homoseksualiteit zijn voltrokken. Toch is Egypte tegelijkertijd een van de meest opvallende landen in dit rijtje. Voor velen zijn de piramides, de Nijl, de Rode Zee en de koningsgraven in Luxor een onbezorgde trekpleister, maar op de achtergrond gelden er anti-homowetten, zijn er veroordelingen van LHBTQIA+'ers en worden er moorden gepleegd wegens iemand geaardheid. Onlangs bleek uit onderzoek van de BBC dat politieagenten zich mengen op datingapps om homoseksuele mensen op te sporen.

Waar is Oeganda?

Een opvallende afwezige in de lijst van onveilige landen is Oeganda. Het land baarde onlangs opzien door de eerste legislatieve stappen te ondernemen om homo- en transseksualiteit expliciet te verbieden. Zelfs jezelf als zodanig identificeren is al strafbaar, een unicum volgens de Human Right Watch. Als LHBTQIA+'er riskeer je, zonder enige reden, levenslange gevangenisstraffen. De wet is een verdere verslechtering van de leefbaarheid voor LHBTQIA+ in het land. Oeganda had al, samen met ruim dertig andere Afrikaanse landen, relaties tussen mensen met hetzelfde geslacht verboden. Ondanks de recente ontwikkelingen blijft Oeganda met een zestiende plek net buiten de worst 10. De recente wetswijziging gaat namelijk om een herziening van een al bestaande wet uit 2014, waardoor het land weliswaar nog onleefbaarder is geworden voor LHBTQIA+, maar het aantal anti-homowetten in het land gelijk is gebleven.

De gehele Gay Travel Index is hier te bekijken.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!