image
Vellah

De 13 mooiste slaapplekken van Zuid-Italië: voor ieder wat wils

De tijd gaat in de hak van Italië weliswaar langzamer, maar staat niet stil. Veel masseria’s, traditionele boerderijen, ondergingen een opknapbeurt en openden hun poorten voor de moderne reiziger. Dit zijn de 13 mooiste slaapplekken van Zuid-Italië - voor ieder wat wils. 

1. Voor de jetsetter

De beste slaapplekken voor de jetsetter in Zuid-Italië. Foto: Masseria CalderisiFoto: Masseria Calderisi

Zodra je het binnenplein van Masseria Calderisi oploopt, wil je de poort achter je dichttrekken en de sleutel weggooien. De 24 kamers gaan schuil achter zeventiende-eeuwse muren van tufsteen en zijn elegant ingericht. Maak een wandeling tussen olijfbomen, spoel de hitte van je af in het zwembad en geniet van een sundowner in de Apero Bar — zei iemand Negroni? De zee ligt op slechts drie minuten rijden. Vanaf € 300 per nacht voor twee personen (incl. ontbijt).


2. Voor het buitenmens

De mooiste slaapplekken voor het buitenmens in Zuid-Italië. Foto: Masseria PotentiFoto: Masseria Potenti

In de glooiende omgeving van Manduria ligt een zestiende-eeuwse boerderij die zijn potentie inlost: Masseria Potenti. Tussen de eindeloze rijen olijfbomen en wijnranken kom je volledig tot rust. De riante, moderne suites hebben onder meer een woonkamer met open haard en een privétuin. Al betwijfelen wij of die van pas komt, met een eigen landgoed van 130 hectare voor de deur … Vanaf € 220 per nacht voor twee personen (incl. ontbijt).


3. Voor de historicus

De mooiste slaapplekken voor de historicus in Zuid-Italië. Foto: Carla CoulsonFoto: Carla Coulson

Tijdens een verblijf in Masseria Cimino word je letterlijk omringd door historie. Bij de aanleg van de gefortificeerde boerderij gebruikte men stenen uit de buitenmuur van een naastgelegen stadsruïne: het Romeinse Egnazia. In de muren zijn nog steeds eeuwenoude graveringen te zien. Vanuit je kamer in de oude boerderijvertrekken of toren kijk je uit over groentevelden en met fruit en olijven behangen boomgaarden — en op de achttien gemanicuurde holes van de San Domenico Golf Club, die als een van de mooiste van Puglia wordt gezien. Op een steenworp afstand lonkt de zee, met zijn rotsige inhammen en lido’s (badstrandjes). Houd je niet van golfen en vind je de lido’s te druk? Huur dan een fiets en verken de kust, vanaf € 190 per nacht voor twee personen (incl. ontbijt en diner).


4. Voor de lekkerbek

De beste slaapplekken in Zuid-Italië - Frantoio. Foto: FrantoioFoto: Frantoio

In tegenstelling tot veel andere masseria’s, met minimalistische interieurs die niet zouden misstaan op magazinecovers, blinkt Masseria Il Frantoio juist uit in eenvoud. Dat zie je en dat proef je. Val in slaap onder gewelfde plafonds en ontwaak met een ochtendespressootje in de binnentuin. Het land is de keuken. Van de peren, sinaasappels en mandarijnen wordt jam gemaakt, met het durumtarwe wordt pasta en brood gemaakt, en uit de grond worden asperges, pompoenen, artisjokken, bonen en wilde witlof gestoken. Om nog maar te zwijgen over de eeuwenoude olijfbomen die het landschap sieren. Al die ingrediënten worden volgens grootmoeders’ recepten klaargemaakt en geserveerd tijdens lome lunches en kaarsverlichte diners. Vanaf € 119 per nacht voor twee personen (incl. ontbijt).


5. Voor de geldbewuste reiziger

De beste slaapplekken in Zuid-Italië - Alchimia. Foto: Cosmo LaeraFoto: Cosmo Laera

Masseria Alchimia bewijst dat je voor een overnachting in een masseria niet per se je spaarpot hoeft om te kieperen. Hoewel de kamers zijn ingericht volgens het less-is-more-principe, krijg je hier als gast toch echt méér voor minder. Voor een kleine zeventig euro per nacht slaap je in een royale designkamer met hedendaagse kunst tegen de muren en geniet je met een glas wijn (en goed boek) van de rust en kalmte op één van de terrassen. Enkele kilometers verderop vind je de zee en het sfeervolle Fasano. Ook leuk: Masseria Alchimia is nauw verbonden met boerderijen in de buurt, zoals Masseria Monte en Masseria Lama Pecora, waar je verse eieren, witte kazen en lokale likeuren kunt inslaan, vanaf € 69 per nacht voor twee personen.


6. Voor de culinaire genieter

Comignolo di SofiaFoto: Airbnb

In Civita, Calabrië vind je Comignolo di Sofia, een sfeervol ingerichte Bed and Breakfast met een ongedwongen sfeer. Vanuit de kamers kijk je uit op de bergen. Eigenaresse Stefania weet alles over de directe omgeving. Je kunt zelfs met haar op wandelexcursie — ze geeft en passant uitleg over de lokale kruiden en planten. Ook leuk: een cursus shtridhla (extra lange pasta) maken, vanaf € 55.


7. Voor de natuurliefhebber

Casa Green. Foto: AirbnbFoto: Airbnb

Casa Green in Calabrië is een rustieke Bed and Breakfast in een oase van groen - waar je ook kijkt, overal staan cactussen en bomen. Als eigenaar Domenico niet in de VS is voor werk, helpt hij zijn moeder met het runnen van de Bed and Breakfast en bijhouden van de tuin. Hij bouwde de twee tuinkamers van stenen uit de omgeving. Verwacht ook hier weer die typisch Zuid-Italiaanse gastvrijheid; als we aankomen is de tafel al gedekt. De westkust ligt ongeveer tien minuutjes verderop. Vanaf € 50.


8. Voor de boomhuttenbouwer

De beste slaapplekken in Zuid-Italië - Calabrië - Palazzo Conforti. Foto: Sabrina Gaudio PhotographyFoto: Sabrina Gaudio Photography

Palazzo Conforti in Calabrië bestaat uit zelf ontworpen huisjes op palen met badkamer en kitchenette. De huisjes staan in een gaard met olijven-, walnoot- en fruitbomen met in het midden een gedeeld zwembad. Het ontbijt is een feestje. Op een overdekt terras proef je vers sinaasappelsap en brood met homemade citroenmarmelade, perenjam en cactusfruit. Dit paradijsje ligt op twintig minuten rijden van Cosenza. Vanaf € 77.


9. Voor de designliefhebber

Masseria Torre Di Albidona in Calabrie Italië. Foto: Sabrina GaudioFoto: Sabrina Gaudio

Masseria Torre di Albidona bestaat uit designkamers en -appartementen op een landgoed in Trebisacce, Calabrië. Kom tot rust aan het zwembad, neem (op afspraak) een kijkje in de bibliotheek vol historische boeken, geniet van vers abrikozensap op je privéterras of laat je bedienen door klassiek geklede obers in het restaurant. Je krijgt hier vanzelf iets looms. Een viergangendiner mét wijn kost slechts € 25 p.p. Kamer vanaf € 109.


10. Voor de verrekijker

B&B La Rocca del Vento in Calabrië.

Ruime gastenkamers in een fraai buitenhuis, dat vind je bij Bed and Breakfast La Rocca del Vento in San Pantaleone, Calabrië. Bij kraakhelder weer kun je vanaf het terras de stad Catania op Sicilië zien liggen. Eigenaar Luciano maakt zijn eigen olijfolie. Dochter Fiammetta is een echte keukenprinses en maakt, volgens grootmoeders recept, de lekkerste polpette van aubergine klaar in de buitenkeuken. Het huis is op bijzondere wijze tussen de rotsen gebouwd, vanaf € 80.


11. Voor de liefhebber van authentieke ervaringen

In een Trulli slapen in Puglia CREDIT Louise ten HaveFoto: Louise ten Have

Het echte Puglia ontvouwt zich in het binnenland, met zijn middeleeuwse stadjes en barokke paleizen, duizenden trulli en miljoenen olijfbomen. We hebben in vele trulli geslapen, maar onze favoriet is Trullo Babette, prachtig gelegen van het gebaande pad af in een olijfgaard. Soms zijn de trulli te luxe verbouwd waardoor je het gevoel hebt dat je in een designhotel zit. Babette is nog authentiek en comfortabel genoeg, en zeer leuk geprijsd. Boek op tijd! 


12. Voor de yogaliefhebber

Agricola Samadhi in Zollino is een prachtige, centraal gelegen uitvalsbasis. Combineer je verblijf met yogalessen. Er is ook een sauna en hamam en je eet veganistisch. Vanaf € 59 per nacht voor twee personen (incl. ontbijt).


13. Voor de geschiedsschrijver

Puglia staat vol met historische masseria, de een nog mooier dan de andere. Wij sliepen in Masseria Il Frantoio nabij Ostuni. De hoofdgebouwen dateren uit de zestiende eeuw en de moestuin is gigantisch. Tip: slaap én eet er ook! Vanaf € 119 per nacht voor twee personen (incl. ontbijt).


Nog meer handige reistips nodig voor je volgende vakantie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.