image
Getty Images

Hit the road: de 7 mooiste roadtrips wereldwijd

Van Canadese herfstkleuren en sneeuwpret in Australië tot de bergpassen van Patagonië en arctische eenzaamheid voorbij de Noordkaap: we helpen je op weg in zeven landen waar wij helemaal weg van zijn.

1. Roadtrip langs de Australische westkust: 2000 kilometer in 7 dagen

Kalbarri National Park, Australië. Foto: Viktor PosnovKalbarri National Park, Australië. Foto: Viktor Posnov

Voor een roadtrip langs ruige natuur, desolate landschappen en wilde dieren — van koala’s en emoes tot zeeleeuwen en walvishaaien — moet je aan de Australische westkust zijn. Hier ontmoeten het turquoise water van de Indische Oceaan en de ruwe Outback elkaar. Vergeet niet vooraf inkopen te doen in Perth, de enige stad op deze ruim 1200 kilometer lange route waar je havermelk en je favoriete merk granola vindt.

Daarna wacht de wildernis. Eerst schattig, met koala’s in de eucalyptusbomen van Yanchep National Park, daarna dreigender, zoals bij de Pinnacles — duizenden uit het goudgele zand stekende kalkstenen spiezen die op hun mooist zijn bij zonsopkomst en zonsondergang. Of schattig én dreigend: tussen Shark Bay en Kalbarri National Park fleurt het woestijnachtige landschap elk voorjaar kortstondig op dankzij de vele wilde bloemen.

Het rode binnenland vol bizarre termietenheuvels is indrukwekkend, maar de ware attractie is de oceaan. Bij Ningaloo Reef snorkel je tussen zeeschildpadden, mantaroggen en doejongs. Van april tot juli zwemmen hier walvishaaien, terwijl er tussen juli en november regelmatig bultruggen uit het oceaanwater springen. Eindpunt Turquoise Bay, vlak bij Exmouth op de Noordwestkaap, belooft hagelwitte stranden, kristalhelder water en, vroeg in de ochtend, absolute rust.

En daar houdt het niet op: ook de Australische Great Alpine Road is een route die je niet wilt missen

2. Roadtrip Rocky Mountains, Canada: 2800 kilometer in 20 dagen

Geniet van het uitzicht in Jasper National Park in Canada. Foto: Getty ImagesGeniet van het uitzicht in Jasper National Park in Canada. Foto: Getty Images

Een klassieke roadtrip door het Canadese wilde westen begint met Vancouver Island, neemt daarna de Sea-toSky Highway van Vancouver naar de Rocky Mountains en bereikt met het immens grote Jasper National Park en de gletsjermeren van Banff zijn hoogtepunt. Maak er een rondje Rockies van door een week langer op pad te gaan en een minder gebruikte route terug te nemen naar de Pacifische kust. Eerst via Calgary en de Cowboy Trail over uitgestrekte prairies — als cowboylaarzen en beef jerky nog op je boodschappenlijst staan, ben je hier op de juiste plek. Over de Crowsnest Pass gaat het opnieuw de bergen in, voor je in Creston de doorgaande weg verlaat en Highway 3A naar Kootenay Bay neemt voor de eigenlijk veel-te-mooi-om-gratis-te-zijn ferry over Kootenay Lake.

Neem de tijd en vergaloppeer je niet in deze fraaie streek van historische goudkoortsstadjes, waar je in plaats van schimmige saloons met potent vuurwater beter een bezoek brengt aan de Nk’Mip Cellars, de eerste wijngaard die gerund wordt door de Canadese First Nations. Via de naaldbossen van provinciaal park E.C. Manning en de Bridal Veil Falls eindigt je trip waar hij begon, in Vancouver.

Vergeet herfst in de Amerikaanse regio New England: Quebec en Brunswick zijn the places to be voor een onvergetelijke najaarsroadtrip. 

3. Roadtrip door Côte d’Azur, Frankrijk: 300 kilometer in 4 dagen

Frankrijk Gourdon Foto Getty ImagesHet hooggelegen dorpje Gourdon in Frankrijk. Foto: Getty Images

Aanschuiven op prijzige terrasjes in Saint-Tropez, filmsterren spotten in Cannes, bakken op het strand van Nice en dure Ferrari’s en nog duurdere jachten tellen in Monaco: een bezoekje aan de Franse Côte d’Azur klinkt niet als een roadtrip op de Columbus-manier. Gelukkig kan het ook anders. Vergeet de sportauto’s en kies voor de kajak als vervoermiddel. In Parc National des Calanques (Frans voor inhammen) peddel je tussen kalkstenen kliffen, zeegrotten en geheime baaien. Ook goed verstopt zijn Île du Petite Gaou en Île du Grand Gaou. Je bereikt de eilandjes via voetbruggen vanaf het strand van Le Brusc.

Via de kronkelende Corniche d’Or, een weg die bij elke bocht nieuwe ‘oehs’ en ‘aahs’ oproept, rijd je van SaintRaphaël naar Cannes, waar je de bergen van het binnenland opzoekt. Het uitzicht op de Middellandse Zee vanaf het hooggelegen dorpje Gourdon, boven de Gorges du Loup, is ongeëvenaard. Terug aan de kust mik je tussen Nice en Monaco op het dorpje Èze. Niet te missen bezienswaardigheden heb je hier niet, waardoor dwalen door de middeleeuwse straatjes des te leuker is.

Leven als God in Frankrijk: ook in de Franse Alpen kun je een prachtige roadtrip maken

4. Roadtrip door Rondane, Jotunheimen en Dovrefjell in Noorwegen: 600 kilometer in 8 dagen 

Spot muskusossen in Dovrefjell. Foto: ANPSpot muskusossen in Dovrefjell. Foto: ANP

Terwijl het gros van de toeristen zich naar de fjorden en de Noordkaap haast, hoef je voor prachtige natuur in Noorwegen niet ver te rijden. In het Noorse binnenland liggen vijf nationale parken op aangename rij-afstand van elkaar. Het meest zuidelijk ligt Rondane, met een toendra-achtig landschap dat geel, oranje, rood en wit kleurt door talrijke soorten korstmossen.

Het gigantische Jotunheimen is zeker geen goed bewaard geheim, maar met zestig gletsjers en 235 bergtoppen boven de tweeduizend meter valt er genoeg te kiezen. Vermijd de hoogste toppen en je vindt ook hier rustige plekken waar je midden in de zomer tussen lemmingen, veenpluis en sneeuw door bleekblauwe berglandschappen loopt.

Dovrefjell is de enige plek in Europa waar je op muskusossafari kunt en de valleien van het relatief onbekende Forollhogna zijn ideaal om per fiets te verkennen. De meest sfeervolle slaapplekken vind je in Femundsmarka: de idyllische boerderij Ljøsnåvollen, de houten cabins van Fjølburøsta en de twintig hutten waar ooit houthakkers overnachtten en je nu midden in de natuur gratis mag slapen zijn van een sprookjesachtige eenvoud én schoonheid.

Wil je nog meer, meer, meer? Ook de Solundarchipel en Dalsfjord schreeuwen om een avontuur, om van de Noordkaap nog niet te spreken

5. Roadtrip door Patagonië (Argentinië en Chili): 3200 kilometer in 28 dagen 

Patagonie Argentinie Foto Pie AertsPatagonë, Argentinië. Foto: Pie Aerts

De Carretera Austral, ofwel de 'zuidelijke snelweg', is de meest iconische weg door Chileens Patagonië. Deze deels onverharde weg wordt geflankeerd door met sneeuw bedekte bergtoppen, mistige fjorden (waarover je vier veerbootovertochten maakt) en liefst zeven nationale parken.

De weg houdt op in het stadje Villa O’Higgins — maar daar houdt Chili niet op! Fitte hikers en fietsers kunnen verder zuidwaarts, waar je na nog twee ferry’s, een fikse wandeling en een afgelegen grenspost het plaatsje El Chaltén in het Argentijnse Los Glaciares National Park bereikt. Over de weg moet je een behoorlijk eind omrijden om daar te komen, maar dat is bepaald geen straf: vanaf Parque Nacional Patagonia in Chili rijd je ruim zeshonderd kilometer over de Argentijnse Ruta 40, die nauwelijks onderdoet voor de Carretera Austral.

In El Chaltén zijn er opties genoeg om je benen weer te strekken, bijvoorbeeld door naar Laguna de los Tres te hiken of Monte Fitz Roy te beklimmen. Via de Perito Moreno-gletsjer aan de rand van het Zuid-Patagonische IJsveld rijd je naar Punta Arenas in de meest zuidelijke regio van Chili, Magellaan en Chileens Antarctica. Wie het echte einde-van-de-wereld-gevoel niet kan weerstaan, waagt zich vervolgens aan de overtocht naar Porvenir op Tierra del Fuego (Vuurland), om in Parque Pinguino Rey naar koningspinguïns te speuren.

Ook het noorden van Patagonië lonkt! Maak in vijf dagen een roadtrip van kust naar kust, vol wildlife en outdooractiviteiten

6. Roadtrip van kust naar kust in de Verenigde Staten: 5400 kilometer in 18 dagen

Oregon Trail, Verenigde Staten Foto: Getty ImagesTreed in de huifkarsporen van kolonisten op de Oregon Trail. Foto: Getty Images

Het is dé Amerikaanse droomreis: een roadtrip van kust naar kust, dwars door het hele land. Maar welke route moet je nemen in het land van de keuzestress? De legendarische Route 66 van Chicago naar Los Angeles? De Southern Pacific van San Diego naar Georgia, via plaatsen als Tombstone in het Wilde Westen en UFO-hoofdstad Roswell? Liever parallel aan de Canadese grens (en soms een stukje erover) over The Great Northern, van Seattle naar Acadia National Park in Maine? Of toch The Loneliest Highway van San Francisco naar Maryland en jezelf klein voelen in de uitgestrekte landschappen van de Rockies, de Great Plains en de Appalachen?

Als je sterretjes ziet van al die strepen op de landkaart ben je niet de enige, maar de mooiste transcontinentale rit is de Oregon Trail. In de huifkarsporen van kolonisten rijd je ruim 5300 kilometer pal naar het westen, van Cape Cod aan de Atlantische Oceaan tot waar de brede Columbia River Gorge het Cascadegebergte aan de Amerikaanse westkust doorsnijdt. Het is dé coast-to-coast-route voor wie niet wil kiezen tussen overweldigende natuur en Amerikaanse cultuur. Onderweg krijg je alles wat dit land zo groots maakt, van een honkbalwedstrijd in Fenway Park, de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame in Cleveland en uitzinnige monumenten als Mount Rushmore, tot een boottocht door het opspattende water en de witte mist van de Niagara Falls en spuitende geisers in Yellowstone National Park.

Als je van oost naar west (of vice versa) kunt, dan kun je natuurlijk ook van noord naar zuid! Neem de Road to Nowhere en verken een onbekend stuk Amerika

7. Roadtrip door de Zuid-Afrikaanse Karoo: 1250 kilometer in 7 dagen

Swartbergpas in Zuid-Afrika. Foto: Getty ImagesSwartbergpas in Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

De Karoo vormt het onherbergzame en eindeloos uitgestrekte terrein voor roadtrips die letterlijk off the beaten track  voeren. De Zuid-Afrikaanse tegenhanger van de Australische Outback was een ondoordringbare barrière voor avonturiers die zich vanuit Kaapstad in het onontdekte binnenland waagden. Nog altijd is het een kurkdroog gebied van extreme hitte én kou. De grotendeels onverharde wegen zijn prima te berijden, omdat het hier nauwelijks regent en er weinig verkeer is.

Vanaf de zuidelijke kust kronkelt de Swartbergpas over de bergen die de grens vormen tussen de Little Karoo in het zuiden en de Great Karoo in het noorden. Aan de voet van de Swartberg liggen de typische Karoo-huisies van Klaarstroom en De Rust, met daartussen de Meiringspoort-waterval. Trek dieper de Karoo in naar Mountain Zebra National Park, tjokvol wilde dieren zoals leeuwen, cheeta’s, springbokken, grootoorvossen en secretarisvogels. De weinige mensen die zich zo diep in de Karoo verschuilen zoeken de rust bewust op, zoals in het excentrieke Owl House in Nieu-Bethesda. Het voormalige huis van kunstenaar Helen Martins is tegenwoordig een museum vol visionaire standbeelden. Kijk je toch liever naar wildlife? Sla dan Karoo National Park niet over.

Zo groot als Zuid-Afrika is, zo groot zijn de roadtripmogelijkheden. Bewonder de bloemenpracht aan de westkust of verken de pieken van Drakensbergen.

Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 

Columbus Travel editie 114


Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripbek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.