image
Tim Bilman

Zillertal: een reis door Oostenrijks grootste culinaire geheim

Volg in het spoor van Columbus Travel-reisjournalisten Maurice Lede en Tim Bilman tijdens een verrassende reis door Oostenrijkse grootste culinaire geheim: het Zillertal. Ons dynamisch en vegetarisch duo heeft een missie: kun je hier goed vegetarisch eten? Ze wagen zich aan een kruidenhotel, brandnetelsoep, hooimelkkaas, Cola-Kraut en permacultuur, maar treffen ook knuffelgeiten, vraatzuchtige slakken en inspirerende duurzame ondernemers.

Het Zillertal, midden in de Oostenrijkse Tirol, staat bekend om zijn vele buitenactiviteiten. Het is een populair skigebied en telt maar liefst 1400 kilometer aan wandelroutes en 1300 kilometer aan fietsroutes.

Maar de regio is ook dubbel en dwars een bezoek waard om zijn vele culinaire hoogstandjes. Natuurlijke kwaliteitsproducten vormen de basis van de keuken: kaas van pure hooimelk, ambachtelijk gebakken brood, vlees van de slager uit het dorp of de eigen boerderij, en verse kruiden van de alpenweide.  Ook de moderne, internationale keuken heeft een vaste plek in het Zillertal veroverd. Kies uit maar liefst 150 bergrestaurants, dertien sterrenrestaurants, achttien met Fallstaf-Gabel (de Oostenrijkse Michelin-ster) bekroonde restaurants, tien Tiroolse herbergen en twintig restaurants met het AMA-Genussregion-keurmerk voor regionaal eten van de hoogste kwaliteit.

Columbus-reisjournalisten Maurice Lede en Tim Bilman nemen een kijkje in de regionale keuken en stuiten op de ene na de andere culinaire verrassing. Maar lukt het de twee vegetariërs ook lekker vleesvrij te eten? Luister naar de podcast en check de tips in dit artikel!


1. Trakteer jezelf op een van de beste vegetarische/vegan restaurants van Oostenrijk

In een vroeger leven was geboren en getogen Tiroler Peter Fankhauser langeafstandsloper. Nu beweegt hij zich voornamelijk tussen de keuken van zijn restaurant Guatz Essen en de permacultuurtuin waar hij de groente teelt voor zijn gerechten. Op ongeveer 800 vierkante meter verbouwen Peter en zijn tuinier Patrick Sendlazek meer dan 450 verschillende groentesoorten. Guatz Essen is het eerste vegetarische restaurant van het Zillertal en wordt tot de beste vegetarische fine dining-plekken van Oostenrijk gerekend. Een gerecht als bloesempasta met Oost-Indische kers en rode biet of bloemkool met cantharellen en aardpeer is zowel tong- als oogstrelend. Bon appétit!


2. Proef colakruid en andere bijzondere kruiden 

In het dorpje Kaltenbach vind je een van de bijzonderste slaapplekken van het Zillertal: het viersterren Kräuterhotel. Eigenaren Elke en Michael Platzer bieden niet alleen duurzame hotelkamers aan, maar ook heerlijke maaltijden in het bijbehorende Liebstöckl. Op het menu staat vlees van de lokale slager, melkproducten van de traditionele zuivelhoeve Zillertaler Heumilch-Sennerei en spek uit de eigen rokerij. Maar de sterattractie zijn alle kruiden die voor deze gerechten worden gebruikt, uit de eigen kruidentuin. Geen Alpenkruid blijft onbenut.


3. Proef traditionele vegetarische gerechten uit Tirol

De Tiroolse keuken is hartig en gemaakt van eerlijke, regionale ingrediënten. Verrassend veel traditionele gerechten zijn vegetarisch, waaronder de Kaspressknödel (Knödel gemaakt met brood en pittige kaas), Käsespätzle (kaaspasta) of Kaiserschmarren (een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek). Onze persoonlijke favoriet is de Zillertaler Schlutzkrapfen (halvemaanvormige pasta gevuld met spinazie of kaas, zie afbeelding). Probeer ook Melchermuas, een soort pannenkoek gemaakt met hooimelk (zie ook de volgende tip).


4. Proef hooimelk (of hooiyoghurt)

In het Zillertal worden van oudsher vers alpengras, kruiden en hooi gebruikt om koeien te voeren. De ‘hooimelk’ die dit oplevert staan aan de basis van unieke Zillertaler hooimelkproducten die een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren hebben dan conventionele melkproducten en dus je hart en bloedvaten een extra boost geven. De koeien brengen op 2300 meter hoogte de zomer door. In de Erlebnis Sennerei Zillertal, een traditionele zuivelhoeve, kun je een kijkje nemen achter de schermen en het productieproces van dichtbij ervaren. Boek een proeverij en je kunt ook genieten van regionale en seizoensgebonden specialiteiten uit de eigen keuken. Absolute must: de Tiroler Graukäse, een pittige, vetarme kaas.


5. Geniet van een lokaal wijntje of biertje

Voor een lokaal wijntje klop je aan bij de taverne van Maria Pfister, de enige wijnboer in het Zillertal. Op het menu staan frisse Zillertal Zweigelt en Chardonnay. Bier heeft in de regio een veel langere traditie. Het Zillertal Bier, een aangenaam pittig bier met elegante hoppen, wordt al sinds 1500 gebrouwen. In het BrauKunstHaus, de oudste particuliere brouwerij van Tirol, maak je op interactieve wijze kennis met het productieproces. Uiteraard inclusief bierproeverij!

Voor meer culinaire vakantietips ga je naar austria.info/culinair en zillertal.at.


Meer van Tim en Maurice? Reis met het dynamische duo mee door de Oostenrijkse Kitzbüheler Alpen.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!