image
REDACTIE

De 8 mooiste campings en vakantiehuizen van Frankrijk

Frankrijk staat niet voor niets al sinds jaar en dag met stip op één als het om kampeerbestemmingen gaat. Of je nu heel basic met een tentje, lekker gemakkelijk met een camper of comfortabel in een vakantiehuisje wilt slapen, het land heeft het allemaal en dan nóg wat. Wij zetten onze acht favorieten op een rij. 

1. La Boîte à Poissons, Bretagne

La Boite a Poissons, Bretagne: bijzondere overnachting in Frankrijk. Foto: La Boîte à Poissons

Laat je tent en caravan maar thuis: bij La Boîte à Poissons kampeer je midden in de natuur. Midden op het kleine Bretonse eiland Île d’Houat, op loopafstand van het strand én het dorp, staan een vijftal nomadententen, ingericht met twee bedden, kussens, lage tafeltjes en kleden. Comfortabeler kamperen kan bijna niet! Vanaf € 50 voor 2 personen en € 95 voor 4 personen.


2. Belrepayre Airstream & Retro, Ariège

Belrepayre Airstream & Retro, Ariege: bijzondere overnachting in Frankrijk. 

Jij houdt niet van kamperen? Dan moet je de luxe ‘Airstream’-caravans toch eens proberen. Vlakbij Mirepoix, aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk, liggen de vijf driesterren-sleurhutten van Belrepayre die van alle gemakken zijn voorzien. In stijl, welteverstaan, dus relax je ‘retro’ op sixties-zonnebedden terwijl je zwartwit-tv kijkt of je vergaapt aan het uitzicht over de bergen van Andorra. Door de stylisch zilveren caravans en de bar in de Apollo lounge waan je je in films als ‘What’s eating Gilbert Grape’ of ‘Space cowboys’. Er worden buiten films vertoond alsof je in een drive-in bios zit en lokale activiteiten als canyoning of kitesurfen maken je ‘back to the future’-vakantie helemaal af. Minimaal twee nachten, vanaf €125 per nacht. 


3. Délices au Miel, Rhône-Alpes

Délices au Miel, Rhone-Alpes: bijzondere overnachting in Frankrijk. Foto: Délices au Miel

Slapen in een gîte (oftewel een vakantiehuisje, in veel gevallen een omgebouwde boerderij of arbeiderswoning) biedt het grootste scala aan bijzondere vakantiestekjes. Een bijzonder goed voorbeeld daarvan is Délices au Miel in de Rhône-Alpes. De Bompards, enthousiaste honingmakers, verhuren twee gîtes met zwembad voor vier tot zes gasten in het hart van de Drôme Provençale, vanaf € 450 per week. 


4. Yurt Altai, Haute-Savoie

Yurt Altai, Bijzonder overnachten in Frankrijk

Tussen meer en berg, op zo'n tien minuten van het meer van Annecy, staan drie yurts van Yurt Altai met panoramisch uitzicht op de pieken van het Aravismassief. De tenten zijn verrassend groot en van alle gemakken voorzien, inclusief een houtkachel om er ook ’s winters warmpjes bij te zitten. Er is zelfs een sauna en een Noors bad. See yurt there! Vanaf €99 per nacht. 


5. Le Barn, Île de France

Le Barn, Ile de France: bijzonder overnachten in Frankrijk

Midden in natuurpark Haute Vallée de Chevreuse, op  45 minuten rijden van Parijs ligt hotel Le Barn, genesteld in een volledig gerenoveerde boerderij. Hier kun je badderen in een oude windmolen, workshops volgen in de moestuin, een balletje slaan op de nabijgelegen golfbaan, hardlopen, fietsen of paardrijden door de omringende natuur en vermoeide spieren los laten masseren. Vanaf €184,50 per nacht voor twee personen. 


6. Maisons Bulles, de Provence

Foto: Maison Bulles

Mais oui, hier wil je slapen! In Pont-Saint-Esprit in de Provence op een uurtje rijden van Avignon vind je de drie opblaasbare tenten met doorschijnend dak van Maisons Bulles. Hier geniet je vanaf je queensize bed van een fenomenaal uitzicht op de Franse sterrenhemel. Trek een fles bubbels open, leun achterover en begin maar te tellen. Een hemelkaart en telescoop worden meegeleverd. Wie wil, kan de hele nacht terecht in het zwembad, de jacuzzi of de spa. Vanaf €155 per nacht voor twee personen.  

Lees ook: In je eigen bubbel - 12 x glampen onder de sterren

6. Domaine de Royères, Limoges

Domaine de Royeres: bijzonder overnachten in Frankrijk. Foto: TripadvisorFoto: Tripadvisor

Bienvenue à la Ferme is een nationaal netwerk van landelijke eet- en slaapplekken en dé manier om het Franse boerenleven te ervaren. Veel gîtes (vakantiehuisjes) deden vroeger dienst als boerderij. Onze favoriet is Domaine de Royères in Nouvelle-Aquitaine. Je slaapt in een voormalige melkstal of op de boerencamping ernaast, en kunt meehelpen met hooien, oogsten, tuinieren, dieren voeren en meer. 


7. Castel Domaine de Drancourt, Picardië

Foto: Les Castels

Dakraampje open, wind door je haren, Franse chansons uit de radio; welke vakantiestreek leent zich nou beter voor een vintage roadtrip dan Normandië? Pik jouw iconische Citroën 2CV op in het departement Orne en tuf richting de kust. Je beleeft die bekende krijtrotsen bij Étretat immers heel anders als je komt aanrijden in een oldtimer. Om het vintagegevoel compleet te maken zet je je kamp (lees: eigen tent) op een Les Castels-camping op, zoals Domaine de Drancourt aan de noordkust van Frankrijk. Deze chateau ligt op steenworp afstand van het pittoreske Saint-Valery-sur-Somme en heeft zelfs een zwembad - genoeg vermaak, dus. Les Castels-kampeerterreinen liggen op de landgoederen van eeuwenoude Franse châteaux, en zijn daarom per definitie vintage. Neem ook eens een kijkje op vintageroadtrips.com.


8. Diverse locaties in Frankrijk

Bonustip! Dierenliefhebber? Dan schuilt er in jou misschien wel een Trusted Housesitter. Dit wereldwijde oppasplatform linkt huis- én huisdierbaasjes aan tijdelijke oppassers. Zo blijven de huisdieren — van honden tot konijnen, vogels en paarden — in hun vertrouwde omgeving, en geniet jij van een gratis verblijf. Wij hebben al een riante villa in de Bordeaux op het oog. Een Trusted Housesitterslidmaatschap kost je € 8,50 per maand. 


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief