image
ZWITSERLAND TOERISME JAN GEERK

Bezienswaardigheden van Bern: tips voor een perfecte week in de Zwitserse natuur

De Zwitserse regio Bern is zóveel meer dan de befaamde hoofdstad! De actieveling gaat wandelen en fietsen langs watervallen, bergmeren en de hoogste pieken; fijnproevers gaan voor regionale gerechten van topkwaliteit en liefhebbers van bijzondere slaapplekken dromen weg bij onze tips. Met deze planning beleef je een perfecte week in de Zwitserse regio. Het is #tijdvoorZwitserland!


Maandag: start de week met de mooiste fietstocht van regio Bern

Met onze fietsroute combineer je de Brienzersee met de Giessbach-watervallen. © Interlaken Tourismus

Een rondje om de Brienzersee is de ideale fietsroute: met 37,92 kilometer een goede afstand, niet te grote hoogteverschillen, prachtige uitzichten en heel gevarieerd. Zo kijk je uit over het turkooizen meer, ga je over onverharde wegen, fiets je over twee hangbruggen en maak je een uitstapje naar de watervallen van Giessbach. Voor een verfrissende pitstop neem je een duik in het meer of kajak je over de Brienzersee. Begin- en eindpunt van deze fietstocht is station Interlaken Ost.

Bij de watervallen van Giessbach vind je een unieke plek om te overnachten. Het Grandhotel Giessbach stamt uit de belle epoque en omarmt de geschiedenis. De stijl en allure van het hotel is een overblijfsel van die tijd; precies wat je hoopt bij een Grandhotel. Vlak naast het hotel stort de waterval vierhonderd meter naar beneden. Het uitzicht is verbluffend.


Dinsdag: wandel op de Axalp, dineer bij het lekkerste restaurant en slaap op de camping

Camping Lazy Rancho heeft een toplocatie tussen al het natuurschoon van Bern. © Interlaken Tourismus.

De dinsdagmorgen start met een relaxte wandeling op de Axalp. Langs de Woodcarving Trail staan talloze houtsnijwerken opgesteld, gemaakt door lokale kunstenaars. Na een verwoestende storm in 1999 hebben de boomstammen een nieuwe bestemming gekregen. De route is simpel: het hoogteverschil is zo'n honderd meter en de totale afstand bedraagt 2,63 kilometer.

Op zoek gaan naar het allerlekkerste van de regio hóéft niet lastig te zijn. Bij Salzano wordt het je gewoon voorgeschoteld. Met het menu van de chef weet je zeker dat je een culinaire topervaring krijgt, enkel met lokale specialiteiten en regionale ingrediënten. Sterker, alle kruiden en de meeste ingrediënten komen direct uit de vrije natuur. Je zult versteld staan van de smaak van eikensoep en dennennaaldenijs. Je kunt kiezen voor een menu tussen de drie en zeven gangen, vanaf € 75. Wie wél de beste regionale gerechten wil proeven maar niet de hoofdprijs wil betalen: de lunchmenu's zijn schappelijker geprijsd.

Uitbuiken doe je vanuit je luie campingstoel, met de mooiste uitzichten op de toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Camping Lazy Rancho is een familiecamping in het dal op een vijfsterrenlocatie. De machtige bergtoppen en de Thuner- en Brienzersee liggen om de hoek, wat de mogelijkheden voor verdere verkenning van het gebied oneindig maakt. De camping is klein en knus, heeft ruime plaatsen, er heerst een gemoedelijke sfeer en de camping is bovendien klein geprijsd. Wat wil je nog meer?


Voor Bettina Fuchs (56, project- en marketingmanager bij de belangenvereniging voor campings in Interlaken) roept een overnachting bij Lazy Rancho het ultieme vakantiegevoel op: ‘Er is niets heerlijker dan na een nachtje glampen te genieten van een kop koffie met uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau!’

Woensdag: wandel om de Gelmersee en slaap in een chalet

Een wandeling om de Gelmersee is een heerlijk rondje. © Jungfrau Region Tourism

De Gelmersee leent zich voor een heerlijk rondje wandelen. Vanaf de Gelmerbahn volg je het pad om het meer, tot je afslaat richting Kunzentännlein. Eenmaal in Handegg leidt een oud ezelspad je terug naar het beginpunt. De totale wandelroute beslaat zo’n negen kilometer.

Overnachten in een heerlijke houten berghut; dát wil je in Zwitserland. Schwarzwaldalp is het chalet waar je naar op zoek bent. De energie van het hotel wordt opgewekt door waterkracht. Ook de nabijgelegen zagerij van meer dan honderd jaar oud draait simpelweg dankzij stromend water. Deze vorm van energiewinning is belangrijker en actueler dan ooit en een voorbeeld voor velen. Neem een rondleiding voor een uniek inkijkje in de eeuwenoude techniek.


Donderdag: ga naar de top van Europa

De Jungfraujoch is een bergstation in een andere wereld. © Jungfraubahnen

De Jungfraujoch- Top of Europe is het hoogste treinstation van Europa: de trein brengt je naar een hoogte van van maar liefst 3.454 meter. Eenmaal boven stap je binnen in een andere wereld. Een wereld waar de natuur de baas is - met eeuwige sneeuw, grillige pieken en een ijzige wind. Het uitzicht is adembenemend. De Aletsch Gletsjer, Vosges en andere pieken van boven de vierduizend meter vormen het decor van dit natuurspektakel.


Vrijdag: dwaal door het knusse bergdorp Mürren

Mürren is een van de mooiste Zwitserse bergdorpen. © Jungfrau Region Tourismus

Een reis naar Zwitserland is niet compleet zonder kaas. Leer de fijne kneepjes van het vak met een cursus kaasmaken volgens de eeuwenoude traditie. Op een open vuur in een alpiene hut bereid je een heerlijk ontbijt met de meest verse kaas.

Wintersportliefhebbers kennen de Jungfrau Regio als een van de mooiste gebieden van de Alpen. Een combinatie van hoge bergtoppen, de mooiste vergezichten en authentieke dorpjes maken de Jungfrau Regio geliefd. In de zomermaanden blijft de aantrekkingskracht fier overeind staan, als het gebied niet wit maar groen kleurt. Een juweel van een bergdorp is Mürren. Het knusse en authentieke Mürren is een typisch Zwitsers bergdorp: een autovrij centrum, veel houten architectuur en geweldige uitzichten. Niets voor niets vond James Bond hier het decor voor zijn kaskraker On Her Majesty's Secret Service. Laat je leiden door een local om de mooiste plekjes van Mürren te ontdekken.


Zaterdag: aanschouw gletsjerwatervallen ín de berg

De gletsjerwatervallen van Trümmelbach denderen in de berg. © Zwitserland Toerisme

Trümmelbach bestaat uit liefst tien gletsjerwatervallen. Het water van de Eiger, Mönch en Jungfrau wordt met grote kracht afgevoerd. Wat Trümmelbach uniek maakt in Europa is dat de watervallen bínnen de berg omlaag storten. Trümmelbach is dus geen doorsnee waterval, maar je moet door het binnenste van de berg om de gletsjerwatervallen te aanschouwen. Wie na het natuurgeweld toe is aan de nodige portie cultuur: verdiep je in het eeuwenoude ambacht van het kant maken.

Raphael Seiler (23) werkt als junior marketingmanager bij het toerismebureau van de regio Jungfrau, maar gaat in zijn vrije tijd graag paragilden, skiën, mountainbiken, hiken of roeien. Ook hij brengt graag een bezoek aan de de Trümmelbach-watervallen. ‘Het ervaren van de rauwe kracht van het water van dichtbij is een unieke en indrukwekkende ervaring. En op warme zomerdagen is het ook nog eens erg verfrissend!’

Zondag: beleef een smaakvolle afsluiting met een culinaire wandeling

De Stockhorn Culinary Trail brengt je langs de mooiste landschappen. © Zwitserland Toerisme

Wandelen in geweldige natuur en bijzondere gastronomie - weinig roept meer het zondaggevoel op. Met de Stockhorn Culinary Trail komen beide werelden samen. Je wandelt van de ene berghut naar de volgende, waar telkens een gang op je wacht. Zo loop je een regionaal driegangendiner bij elkaar en dankzij de wandeling tussendoor in de natuur komen de gerechten nóg beter tot hun recht. De wandeling bestaat uit twee etappes van 45 minuten en voert door het prachtige berglandschap van Stockhorn. Met een knorrende maag word je met open armen én een goedgevuld bord ontvangen in bijzondere restaurants hoog in de bergen.


Lees ook: 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief