image
Jelle Canipel

Het beste van Slovenië in 10 foto’s

Wie een relatief wild en onontdekt stuk Europa zoekt, is in Kočevsko aan het juiste adres. De Sloveense provincie is dunbevolkt en voor ruim negentig procent bedekt met bos. Samen met een gids kun je er op zoek gaan naar Europese beren, duistere grotten en sprookjesachtige oerbossen. Bekijk de beelden en reis mee!

Željna-grotten: de poorten van de hel

Het karstlandschap vn Slovenië. Foto Jelle Canipel
Het karstlandschap van Slovenië is bezaaid met grotten – momenteel zijn er zo’n tienduizend bekend, en elk jaar worden er nog nieuwe ontdekt. In Kočevsko is het nog mogelijk relatief uitgebreide grottenstelsels te bezoeken die je zo goed als voor jezelf hebt. Hier zie je de Željna-grotten. Sprookjesachtig licht valt door een gouffre, een deels ingestorte kalksteenkoepel, door herders ‘de poorten van de hel’ genoemd.


Parochiekerk van St. Fabian en Boštjan en St. Jernej gehuld in mist

De parochiekerk van St. Fabian en Boštjan en St. Jernej, in het centrum van Kočevje, op de vroege ochtend, wanneer mist zich nog aan de hellingen vastklampt. Foto Jelle Canipel
De parochiekerk van St. Fabian en Boštjan en St. Jernej in het centrum van Kočevje op de vroege ochtend, wanneer mist zich nog aan de hellingen vastklampt. 


De staart van Firštov

De wolken in het dal onder Firštov rep, ‘de staart van Firštov’, dat deel uitmaakt van de kalksteenrotsen van Loška stena, aan de rand van het oerbos, met uitzicht op Kroatië. Foto Jelle Canipel

De wolken in het dal onder Firštov rep, ‘de staart van Firštov’, dat deel uitmaakt van de kalksteenrotsen van Loška stena aan de rand van het oerbos, met uitzicht op Kroatië.


Op weg naar de Gottschee

Op weg naar de Gottschee Kronkelweg door het bosrijke gebied dat ooit tot de Duitse enclave Gottschee behoorde. De Gottschee waren Duitse kolonisten die vanaf de twaalfde eeuw in dit gebied woonden, tot de nazi’s ze in de Tweede Wereldoorlog dwongen tot hervestiging. Foto Jelle Canipel
Kronkelweg door het bosrijke gebied dat ooit tot de Duitse enclave Gottschee behoorde. De Gottschee waren Duitse kolonisten die vanaf de twaalfde eeuw in dit gebied woonden, tot de nazi’s ze in de Tweede Wereldoorlog dwongen tot hervestiging. 


Als je van beren leren kan


Een bruine beer doet zich tegoed aan maïs. Wie een beer wil zien, kan dat het best doen vanuit een observatiehut in het bos of aan de rand van het open veld, rond het vallen van de schemering. Het vraagt stilte en geduld, maar er gaat weinig boven het in alle rust observeren van deze machtige koning van het bos. Vanuit Kočevsko kun je een dagexcursie maken met gids.


Het Rog-wandelpad dat smaakt naar meer

Het wandelpad dat smaakt naar meer Het Rog-wandelpad is een zestig kilometer lange wandelroute door Kočevsko, aangegeven met het symbool van een berenpoot. Je kunt de route in een aantal dagen volbrengen, en hoewel je op elk punt kunt beginnen – het pad is een gesloten cirkel – is het Rudniško jezero-meer bij Kočevje een goed startpunt. Foto Jelle Canipel
Het Rog-wandelpad is een zestig kilometer lange wandelroute door Kočevsko, aangegeven met het symbool van een berenpoot. Je kunt de route in een aantal dagen volbrengen, en hoewel je op elk punt kunt beginnen – het pad is een gesloten cirkel – is het Rudniško Jezero-meer bij Kočevje een goed startpunt. 


Grad Kostel, een bijna onneembare vesting

Neembare veste Grad Kostel, het kasteel van Kostel, werd in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd op een steile heuvel bij de Kolparivier. Het werd slechts eenmaal veroverd, in 1578, toen Ottomanen zich voordeden als vluchtelingen. Foto Jelle Canipel
Grad Kostel, het kasteel van Kostel, werd in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd op een steile heuvel bij de Kolparivier. Het werd slechts eenmaal veroverd, in 1578, toen Ottomanen zich voordeden als vluchtelingen. 


Vroege ochtend in Kočevje 

Vroege ochtend in Kočevje De Rinžarivier stroomt dwars door Kočevje. In het hart van het stadje, gevestigd in een gerenoveerd pand met een rijke geschiedenis, vind je het Bearlog Hostel, een piekfijn slaapadres en een goede uitvalsbasis voor tochten in de bosrijke omgeving. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en de oevers te volgen. Foto Jelle Canipel
De Rinžarivier stroomt dwars door Kočevje. In het hart van het stadje vind je het Bearlog Hostel, gevestigd in een gerenoveerd pand met een rijke geschiedenis. Het is een piekfijn slaapadres en een goede uitvalsbasis voor tochten in de bosrijke omgeving. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en de oevers te volgen.


Bushcraft voor beginners

Bushcraft voor beginners Wie dichter bij de natuur wil zijn en wil leren hoe zichzelf te redden zonder moderne hulpmiddelen, heeft veel aan een cursus bushcraft en een survivaltocht in de onbarmhartige omgeving van het uitgestrekte bos. Wij leerden veel van Miha, die met drie doorgewinterde collega’s cursussen en tochten verzorgt. Foto Jelle Canipel
Wie dichter bij de natuur wil zijn en wil leren hoe zichzelf te redden zonder moderne hulpmiddelen, heeft veel aan een cursus bushcraft en een survivaltocht in de onbarmhartige omgeving van het uitgestrekte bos. Wij leerden veel van Miha, die met drie doorgewinterde collega’s cursussen en tochten verzorgt.


Het mooiste uitzicht van Kočevsko

Het mooiste uitzicht van Kočevsko Na vier uur wandelen over de Osilniška Mountain Trail word je beloond met een waanzinnig uitzicht over de Osilnicavallei en de Kolparivier die erdoorheen stroomt. De wandelroute gaat van start in het dorpje Mirtoviči en stijgt naar een hoogte van ruim zevenhonderd meter. Foto Jelle Canipel
Na vier uur wandelen over de Osilniška Mountain Trail word je beloond met een waanzinnig uitzicht over de Osilnicavallei en de Kolparivier die erdoorheen stroomt. De wandelroute gaat van start in het dorpje Mirtoviči en stijgt naar een hoogte van ruim zevenhonderd meter.


Meer weten over Slovenië? Je leest de complete reisreportage 'In de ban van de beer' in Columbus Travel editie 106. Meer reisinspiratie?  Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!