image
Getty Images

In de voetsporen van Wie is de Mol: 10 redenen waarom Albanië op je bucketlist hoort

Het mega spannende televisieprogramma 'Wie is de Mol' is weer begonnen en ditmaal zijn de kandidaten in Albanië! Speciaal voor alle ‘Molloten’ die graag in hun voetsporen volgen hebben we onze beste Albanië-tips off the beaten track op een rij gezet. Geen fan van het programma? Schrijf Albanië dan niet af: deze 10 tips bewijzen waarom het land op je bucketlist hoort!

Albanië is onbekend, maar adembenemend. Het ene moment waan je je in Zwitserland of Noorwegen, even later zit je op een Zuid-Europees strand voor een duik in warm water en een geroosterd visje. Er is voor ieder wat wils. Actief in de natuur? Hiking, biking en rafting kan hier. Meer van de cultuur en geschiedenis? Maak een keuze uit katholieke, orthodoxe en islamitische gebouwen, alsmede Romeinse, Griekse, Byzantijnse of Ottomaanse overblijfselen. Dat alles maakt van Albanië een ontdekkingsreis waarbij je niet uitgekeken raakt. Zelfs als je maar een paar dagen hebt, kun je vanuit de hoofdstad Tirana in een halfuur in de vrije natuur zijn, of met een bus of huurauto richting de stranden gaan of het grootste meer van de Balkan bezoeken.

1. Ga raften in de Osumi-vallei

Met de stroom mee. Foto: Michael DehaspeLaat je meevoeren door de stroming in de Osumi-kloof. Foto: Michael Dehaspe

Peddel voor je leven op de Osumirivier en door de indrukwekkende en kleurrijke Osumi-kloof. Vraag een gids of local naar de nabijgelegen waterval, voor een ideale picknickplek. Voor raften kun je je wenden tot Outdoor Albania. De uitdagende trip start stroomopwaarts vanaf de Hamulli-brug (twaalf kilometer). Voor beginners is de oude molen het startpunt (acht kilometer).


2. Spot Dalmatische pelikanen

Pelikanen - Getty ImagesSpot Dalmatische pelikanen in de Karavasta-lagune. Foto: Getty Images

Op een eiland bij de Karavastalagune broeden en badderen de zeldzame Dalmatische pelikanen. Maak een afspraak bij de ingang van het natuurpark voor een bezoek. Een voormalige visser fungeert als gids en brengt je in zijn houten boot op korte afstand van honderden vogels.


3. Betreed een ‘schierstrand’

Karaburun schiereiland Albanie. Foto: Getty ImagesWaan je tussen de piraten op Karaburun. Foto: Getty Images

Op het afgelegen Karaburun-schiereiland vind je een idyllisch strand, het eilandje Sazan met een voormalige onderzeebootbasis van de Sovjets, spannende grotten waar piraten zich verstopten, en verwilderde wandelroutes. Je bereikt Karaburun idealiter over zee (vanuit Orikum/Vlora met een boot, kajakken voor de ervaren peddelaars).


4. Paraglide langs de zuidkust

Uitzicht vanuit de Llogara pas, Albanie. Foto: Getty ImagesGeniet van een fenomenaal uitzicht vanaf de Llogara-pas. Foto: Getty Images

De Zuid-Albanese bergen en de pas bij Sint Thanas, onderdeel van Llogara National Park, bieden een geweldig panoramisch zicht over de kust en Griekse eilanden. Deze plek is ook ideaal voor paragliders; voor een paar tientjes heb je een nóg beter uitzicht.


5. Reis op z’n Grieks

Butrint, Albanië. Foto: Getty ImagesBezoek de imposante ruïnes van Butrint. Foto: Getty Images

Oefen antiek Grieks in eeuwenoude, pittoreske kustplaatjes als Himarë, Qeparo en Ilias. Hier, op een steenworp afstand van Corfu, woont de etnisch Griekse gemeenschap. Vergeet niet om door te rijden naar de imposante ruïnes van de Oud-Griekse stad Butrint en naar Ksamil, het beroemdste strand van het vasteland.


6. Zwem in het Blauwe Oog

Het blauwe oog, Syri i Kalter, Albanie. Foto: Getty ImagesSpot 50 tinten blauw in Syri i Kaltër, ofwel het Blauwe Oog. Foto: Getty Images

Om een duik te nemen in de felblauwe waterpoel Syri i Kaltër, de Albanese benaming voor ‘het Blauwe Oog’, moet je enkele kilometers offroad rijden vanuit Gjirokastër. Let ook op de even felblauwe libelles.


7. Slenter door stenen museumsteden

Gjirokaster, Albanië. Foto: Getty ImagesGa terug in de tijd in Gjirokastër. Foto: Getty Images

Waan je in het stenen tijdperk bij een bezoek aan Unesco-stad Gjirokastër. Drink hier koffie met de locals en doe je wandelschoenen aan als je de citadel beklimt. Een andere Flintstone-achtige museumstad is Berat, liefst vierduizend jaar oud. Struin door de nauwe straatjes en ga eten in het kasteel, gebouwd op een heuvel.


8. Maak een van de mooiste boottochten van Europa

Komani, Albanië. Foto: Getty ImagesGeniet van prachtige weerspiegelingen op het stuwmeer van Komani. Foto: Getty Images

Reis drie uur lang met een pontje over het fjordachtige stuwmeer van Komani voor een van de mooiste boottochten van Europa. Om de route door dit woeste gebergte af te leggen pendel je tussen Koman (bij de 115 meter hoge dam) en Fierze. De veerdienst vaart een tot twee keer per dag en kost een paar euro’s. Er vaart ook een nog langzamere veerboot, die alle dorpjes aandoet om locals af te zetten.


9. Verleg je grenzen in de Albanese Alpen

Valbona pas, Albanië. Foto: Getty ImagesEen hike over de Albanese Alpen staat garant voor spectaculaire uitzichten. Foto: Getty Images

De Matterhorn klinkt jou waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wat te denken van de Maja e Jezercës, Maja e Rosit en Maja e Kollatës? Tijdens de zevendaagse Peaks of the Balkan-tocht trek je diep de Albanese Alpen in en trotseer (of passeer) je de hoogste toppen in het grensgebied tussen Albanië, Montenegro en Kosovo. Onderweg slaap je in een tentje in heuse basecamps. De bergwandeling wordt geleid door Nederlandstalige gidsen. Het is echter aan jou om te bepalen of je je bij hen en de andere deelnemers aansluit, of toch liever alleen wandelt en terugvalt op het trailbook en de GPS-tracker. Wil jij gedurende de reis in contact komen met de lokale bewoners en hun inkomens spekken? Kies dan voor de Balkan Meals-optie en eet bij ze mee! De inschrijvingen voor 2022 zijn nu geopend.


10. Verken het ongerepte platteland

De boer op gaan in de bergen. Foto: Michael Dehaspe.De boer op gaan in de bergen. Foto: Michael Dehaspe.

Albanië moderniseert. Maar waar Tirana en andere steden vooruitgaan, blijft het platteland achter. Of zoals wij dat noemen: pittoresk. Wilde natuur, kleine boerderijtjes, rivieren, weilanden, paden en kliffen. Hier kom je nog een boerin met haar koe tegen, terwijl er in de wijde omtrek verder geen levende ziel te ontdekken valt.


De ideale route voor Albanië voor een vakantie van twee weken

Vlieg naar Tirana en bezoek deze levendige postcommunistische hoofdstad voor een eerste indruk. Een korte visite aan havenstad Durres volstaat voor het bekijken van het dichtgebouwde amfitheater, al zijn Apollonia, Butrint, Zvernec en Ardenica ook aanraders voor fans van archeologie. Reis daarna snel door naar de Karavasta-lagune voor een indrukwekkende pelikanenpopulatie. Nog verder door naar Zuid-Albanië vind je het Karaburun-schiereiland, dat de Adriatische Zee en Ionische Zee scheidt. Neem een duik in het water bij Gjipe of Ksamil. Ga omhoog bij St. Thanas voor een prachtig uitzicht op de bergen, ruige kust en Griekse eilanden. Vergaap je daarna twee dagen aan de Ottomaanse oude stad Gjirokastra om vervolgens door te rijden naar de Lengarica-ravijn. Nergens is het dobberen zo idyllisch is als in de thermale wateren van Benjë, onder de beroemde Ottomaanse brug. Deze brug markeert het einde van de vijf kilometer lange Lengaricë-vallei, waar de Vjosa-rivier meandert en het Nemecerka-gebergte zich als prachtig wandelgebied presenteert. Bezoek daarna de kerk in Leuse. Ga raften in de indrukwekkende Osumi-ravijn, bezoek Unesco-stad Berat en neem bij Shkodër een duik in het grootste meer van de Balkan. Na deze actieve week ga je nog verder de natuur in. Via de adembenemende boottrip over het Meer van Komani bereik je de dramatische Albanische Alpen. Zij zullen bij je blijven als je van Valbona naar Theth loopt. Verblijf in Noord-Albanië bij pittoreske gasthuizen met geweldig eten. Heb je langer de tijd, kies dan voor een grote wandeltocht waarbij je de ‘Vervloekte Bergen’ in zowel Albanië, Kosovo als Montenegro aandoet. Reis uiteindelijk vanuit Theth weer naar Tirana en het vliegveld.

De beste reistijd voor Albanië

Voor Zuid-Albanië, vooral populair vanwege de kust, is de beste reistijd april en mei (sneeuw weg, nog wel zichtbaar op toppen, uitstekend wandelweer, seizoen nog niet begonnen). In juli en augustus zorgen met name bezoekers uit andere Balkanlanden voor volle stranden. De bergen van Noord-Albanië beklimmen is daarentegen prima in de zomer. Wees wel op tijd met boeken van je favoriete overnachting. Vanwege hevige sneeuwval kun je alleen juni tot en met oktober tussen Valbona en Theth reizen. Ondanks de langdurig winterse omstandigheden zijn skiresorts nog niet ontwikkeld.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!