image
Unsplash

Winterkamperen: Met de camper door de Belgische en Duitse natuur

Kamperen: de een gruwelt ervan, de ander zet het liefste z’n tentje het hele jaar op. Val jij in de tweede categorie? Dan loop jij gegarandeerd warm voor deze winterse camperroadtrips en sfeervolle wintercampings in België en Duitsland. 

Proef de winter in het Zwarte Woud, Duitsland

Camperreizen, Goboony CREDIT GoboonyGeniet vanuit je camper van de meest fantastische uitzichten. Foto: Goboony

Roadtrip-route: Baden-Baden — Mummelsee — Freudenstadt — Triberg — Titisee — Freiburg im Breisgau

Het toerisme in het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland valt in te delen in duidelijke hokjes: in de zomermaanden heerst er een wandelcultuur en in de wintermaanden een (après-)skicultuur. Als jij het aandurft om buiten die hokjes te denken en dus bijvoorbeeld je roadtrip uitstelt tot de winter, word je beloond met een unieke ervaring. Het bosrijke middelgebergte is tussen december en maart véél overzichtelijker dan in de zomer, maar wel net zo sprookjesachtig. Hallo, winterwonderland! Terwijl de wintersporters zich verdringen bij de skilift die hen naar het hoogste punt moet brengen, zoek jij de uitgestorven dalen op.

Start je camperroadtrip in Baden-Baden en rijd via witgepoederde valleien, deels bevroren watervallen en meren, pittoreske stadjes en gotische kastelen naar Freiburg im Breisgau. Binnendoor, uiteraard. Onderweg parkeer je je camper op het verscholen terrein van Camping Alpirsbach. Sluit je avontuur af aan de Franse grens, op Campingpark Gugel. Deze camping is voorzien van een sauna, zonnebank, stoombad en verwarmd binnenzwembad. Koud zul je het hier niet krijgen!


Geniet van de winter in de Ardennen, België

Winter bos. Foto: ANPWinterbanden kunnen handig zijn om niet van té dichtbij te genieten van de omgeving. Foto: ANP

Roadtrip-route: Liège — Spa — Durbuy — La Roche-en-Ardenne

Zo dichtbij en toch zo ver weg. Hoewel de Belgische Ardennen op slechts enkele uurtjes rijden liggen, voelt de regio aan als een compleet nieuwe wereld. Het avontuur begint al zodra je bij Maastricht de grens oversteekt. Luik is een verrassend leuke stad met een rauw randje. Struin langs de kolkende Maas en trakteer jezelf op boulettes à la Liégeoise (gehaktballen in een stroperige saus). Het verkeer in de stad kan enigszins chaotisch zijn. Tip: parkeer je camper in een voorstadje — Visé, Bressoux, Chênée, Angleur of Ourgrée — en neem de trein naar Luik-Guillemins, een van de mooiste stations van Europa.

Na dit korte uitstapje kruip je weer achter het stuur en rijd je in zuidoostelijke richting naar Spa. Dit sfeervolle thermendorpje is een geliefd kuuroord, waar je de winter van je afspoelt met een verkwikkende spabehandeling. Op een half uurtje rijden ligt Camping Gossaimont. Hier geniet je van de landelijke omgeving en de gezellige taveerne.

Een dag later slinger je over de kronkelwegen naar Durbuy. Het beeldschone centrum, met zijn kinderkopjes en boetieks, is in de zomer een ware trekpleister. Maar in de winter valt het alleszins mee — zolang je de kerstmarkt overslaat.

De laatste halte is de ‘Parel van de Ardennen’: La Roche-en-Ardenne. Het plaatsje ligt in een bocht aan de Ourthe-rivier en wordt gedomineerd door een statige kasteelruïne. Als je uitgekeken bent, zet je koers richting je overnachtingsplek. Camping Petit Suisse is een vierseizoenencamping in het hart van de Ardennen, op een hoogte van maar liefst vijfhonderd meter. Het uitzicht (vanuit je camper) op het bosrijke dal is fenomenaal.


Toer in de winter langs de Semois, België

De Semois0ruvier is in alle jaargetijden een plaatje. Foto: Canva Images

Roadtrip-route:  Bohan — Bouillon — Chiny — Arlon

Vind jij de Ardense natuur in de zomer al aanlokkelijk? Wacht maar tot je haar in de winter ziet! De Semois, een zijrivier van de Maas in het zuidelijke deel van de Belgische Arnennen, verandert dan in een magisch plaatje: ijzig water, witte oevers en bladeren bedekt met ijskristallen. Volg de lussen van de rivier van het rustieke Bohan naar het bekendere Bouillon en door naar de bron bij Arlon. Camping des Bouleaux in Bohan is de ideale uitvalsbasis. Hier ervaar je rust en ruimte. Het is in deze contreien de enige camping die ook 's winters openblijft.

Ook op pad met een huurcamper?

Heb jij geen camper in de garage staan, maar wil je toch graag eens proeven aan het camperleven? Op het online platform Goboony zetten particulieren hun camper te huur. Of je nou op zoek bent naar een super-de-luxe camper of een vintage VW-busje: je regelt het op Goboony.nl.

Meer kampeerinspiratie? Beluister hieronder de Goede Reispodcast-aflevering Winterkamperen kun je leren (#29) van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel:


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!