Door corona niet op reis? Vier je vakantie thuis met deze tips! image
Canva Images

Door corona niet op reis? Vier je vakantie thuis met deze tips!

Reizen tijdens corona: het is en blijft een onzekerheid. De een pakt flierefluitend z’n koffer, regelt een negatieve PCR-test of laat zich vaccineren en hupt het vliegtuig in, de ander zoekt het liever dicht bij huis. En dat laatste is niet zo gek, met grenzen die opengaan en toch weer sluiten en steeds wisselende maatregelen. Maar dat je niet ver weg kunt of durft, betekent niet dat je je ook niet ver weg kunt wanen. Met deze tips ben je weer even op je favoriete bestemming – en je hoeft er niet eens de zandbak van je kind in de woonkamer voor om te kieperen (of juist wel, natuurlijk). 

1. Hang een foto van je favoriete vakantiebestemming op

De eerste tip vergt meteen de meeste voorbereiding, maar dan heb je ook wat. Duik in de archieven van je computer of stof je oude vakantiefotoalbum af en kies die ene foto waarvan je meteen weer de vakantiekriebels krijgt. Heb je ‘m te pakken? Laat je plaat vereeuwigen op canvas of aluminium en hang ‘m boven je bank of bed. Zo ben jij toch altijd een beetje op de bestemming (of de bestemming bij jou). 
Een goedkoper en minder permanent alternatief is om de foto’s te streamen naar je televisie (al heb je dan niets meer aan onze vijfde tip). Je kunt je vakantiefoto’s zelfs laten rouleren. Toch weer eens wat anders dan weer die eeuwige dvd van een knisperend haardvuur …

Bonustip: wil je echt all-in gaan? Maak dan een online album van vakantiefoto’s en stel die in als screensaver, kies je favoriete foto en bewaar die als achtergrond op je telefoon en pas je profielfoto’s op je sociale kanalen aan. 


2. Zet de verwarming een paar graden hoger

Voor deze tip moet je er nog even snel bij zijn, want in januari wordt dit een duur grapje. Maar om je echt in de tropen te wanen, heb je natuurlijk tropische temperaturen nodig. Zet voor een paar uurtjes de verwarming eens op een aangename 24 graden en trek je korte broek en je teenslippers aan. Zonnebril op je hoofd en het is net alsof je 6.000 kilometer verderop zit.  


3. Kook een typisch lokaal gerecht

Ze zeggen niet voor niets dat herinneringen getriggerd worden door de zintuigen. Smaak, geur en geluid zijn de beste manieren om dat brein van je in volle paraatheid te brengen. Duikel dus eens een recept op van een van je favoriete gerechten op vakantie en ga zelf aan de slag. Of het nu Afrikaanse bobotie, Zuid-Amerikaanse empanada’s of een Aziatische rijstschotel wordt: wedden dat jij je weer even helemaal weg waant? Bonustip: scoor indien mogelijk een bijpassend lokaal drankje. Een Thais biertje, Chileens wijntje of Indiase mango-lassi is natuurlijk niet te versmaden bij die zelfgemaakte delicatesse!

Bonustip: geen zin om te koken of durf je je eigen kookkunsten niet op de proef te stellen? Bestel dan gewoon lekker je favoriete gerecht bij een restaurantje in de buurt (als die er is) of trakteer jezelf op een uitgebreid diner – als de horeca tenminste weer opengaat. 

Meer smakelijke tips? Bekijk al onze artikelen over Eten en drinken op reis

4. Zet je favoriete reismuziek op

Bij een lekkere maaltijd hoort natuurlijk een lekker muziekje – nog zo’n feest voor de zintuigen. Als je dan toch in potten en pannen staat te roeren, kun je dat net zo goed swingend doen! Misschien heb je nog een cd’tje (ja, die bestaan nog) liggen die je van een straatmuzikant hebt gekocht tijdens je reis en anders is Spotify je beste vriend. Ga jij voor Cubaanse salsa, Java-pop of Marokkaanse Chaabi? Ook fijn: plak je playlist met de lekkerste nummers voor onderweg! 'On the road again' van Willie Nelson, 'Here comes the sun' van The Beatles, 'Go your own way' van Fleetwood Mac … Wij weten het wel! 

Zoek jij nog wat lekker luistervoer? Volg dan Columbus Travel op Spotify voor de fijnste podcasts!

5. Kijk een film of documentaire uit of over je favoriete land

Is je maaltijd op en komt de bongo je inmiddels de oren uit? Dan doet een film of documentaire het ook altijd goed. Je kunt natuurlijk voor beroemde klassiekers als 'Slumdog Millionaire' voor India of 'Cidade de Deus' voor Brazilië gaan, maar vrijwel elk land kent ook zijn eigen movie scene. Er gaat ongetwijfeld een wereld voor je open …

Kom je er niet uit? We helpen je op weg! Dit zijn de 11 leukste reisfilms aller tijden (ideaal tegen de coronablues)


Heb jij je eigen manieren om het vakantiegevoel vast te houden of opnieuw op te roepen? Deel ze in de reacties!


Wil je op de hoogte blijven van al onze winacties en meer? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!