image
iStock

German.Local.Taste. Deze 5 Duitse culinaire specialiteiten wil je proeven

De menukaart van de Duitse eetcultuur is er één van verse, lokaal geproduceerde ingrediënten, spannende nieuwe gerechten en sterrenkoks met grote dromen. Laat je verleiden door oude recepten met een creatieve twist en regionale specialiteiten die een snoepreisje waard zijn.

1. Proef Korn uit Bremen  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NORK (@thisis.nork)

Eigenlijk wil niemand Korn drinken. Het verguisde drankje staat bekend als goedkope en slechte schnaps, maar dat geldt beslist niet voor de Korn die Johann Dallmayer stookt. Sinds 2016 is Johann eigenaar van distilleerderij NORK in Hanzestad Bremen, het bruisende hart van Noordwest-Duitsland. Hier is het drankje in een modern jasje gegoten, met een licht moutige smaak en tegelijkertijd milder en karaktervoller dan andere schnaps. Het eerherstel van dit traditionele hartversterkertje is zeker niet de enige link met het verleden die je in Bremen zult aantreffen. In de oude binnenstad Schnoor waan je je in een sprookje van de gebroeders Grimm. De wijk dankt zijn naam aan de snoer liefdevol gerestaureerde middeleeuwse huisjes die als parels aaneen zijn geregen langs de smalle straten. Voor terrasjes is weinig plaats in de gezellige steegjes die soms zo smal zijn dat je de huizen aan beide zijden met uitgestrekte armen kunt aanraken. Gelukkig neemt een borrelglaasje Korn weinig ruimte in beslag.


2. Proef asperges uit Nedersaksen

Van april tot juni loopt het noorden van Duitsland massaal uit voor het ‘witte goud’: asperges. Vooral langs de 750 kilometer lange Niedersächsische Spargelstraße, tussen de Lüneburger Heide en Hannover, kan men geen genoeg krijgen van deze verrukkelijke groente. Asperges zijn niet alleen rijk aan smaak, maar ook aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Tijdens een culinaire roadtrip door Nedersaksen ontmoet je boeren waar je de asperges vers van het land koopt, verwen je je smaakpapillen op lokale aspergefestivals en is het onmogelijk de verleiding van spannende nieuwe aspergegerechten te weerstaan. Van het winnende menu van dit jaar - panna cotta van witte asperges met gegrilde garnalen en wilde kruiden vooraf, varkenshaas met groene asperges gegarneerd met aardappelsoufflé als hoofdgerecht en een toetje van aspergecrème-ijs met verse aardbeien – loopt het water je toch in de mond?


3. Proef duurzame streekproducten uit Erfurt

Nuchter, verbonden met de natuur, vol passie, eigenzinnig en een tikkeltje eigenwijs: chef-kok Maria Groß – op 33-jarige leeftijd de jongste kok met Michelinster in Duitsland – neemt liever een voorbeeld aan Pippi Langkous dan aan de Duitse culinaire elite. Als kind bakte ze al haar eigen brood, daarna kookte ze tijdens een bliksemcarrière in beroemde keukens de ene na de andere prijs bij elkaar. Maar de echte uitdaging kwam pas na de Michelinvermelding: Maria kocht restaurant Bachstelze (‘Kwikstaart’) in Erfurt. Nou ja, restaurant – eerder een onconventionele mengelmoes van curiosa in een kromstaande bakstenen villa aan de rivier de Gera, een gebouw met een nostalgische charme en een kleine Bierstube. Hier creëerde Maria een gastronomisch concept dat naadloos aansluit bij haar karakter, met een innovatief menu vol duurzaam geproduceerde streekproducten dat kwaliteit uitstraalt, maar toch stevig met beide benen op de Thüringer bodem staat. En dat proef je.


4. Proef Weck, Worscht en Woi uit Mainz

Wie tussen maart en november een zaterdag in Mainz doorbrengt ,doet er goed aan een slaapplek te boeken waar het ontbijt niet inbegrepen is. Het Mainzer Marktfrühstück is namelijk een begrip. Elk weekend schuiven er honderden mensen aan op het marktplein voor een ontbijt van Weck, Worscht und Woi: broodjes van fijngemalen roggemeel, koud geserveerde worst en een glas – of twee, of drie – van de verrukkelijke lokale wijnen uit Rheinland-Pfalz. Bij voorkeur in glazen van een halve liter. Op de boerenmarkt koop je de Riesling, Silvaner en Pinot Noir rechtstreeks bij de wijnboeren in wel honderd kraampjes. Naast wijn worden hier ook seizoensgebonden producten en regionale specialiteiten aangeboden. Allemaal vers en allemaal lekker, maar het is vooral de Mainzer gastvrijheid die naar meer smaakt.


5. Proef wijn uit Freyburg

In wijnhotel Freylich Zahn draait alles om design, sfeer en wijn. Zowel de kamers als de acht regionale wijnen die je er in je minikoelkast treft zijn bijzonder smaakvol, wat ook geldt voor de wijnbar waar je met je kamerpas 24 uur per dag zelf wijn kunt tappen. Dwars door het hotel loopt de 51e noordelijke breedtegraad. Daar zijn ze in Freyburg trots op. De regio Saale-Unstrut is een van de noordelijkste traditionele wijnregio's van Europa. En het is topwijn, dankzij een gunstig klimaat met weinig neerslag en volop zon. Het wijnmuseum in Schloss Neuenburg, op een heuvel vlakbij de gezellige pleintjes in het historische centrum van Freyburg, is een leuk beginpunt voor een romantische wijnwandeling. Lopend over de terrassen rondom het stadje ontdek je de sporen van duizend jaar wijnbouw. Laat je auto dus staan en geniet!


Lees ook:

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!