image
Jurjen Drenth

Natuurlijk Arnhem: 5 tips voor een lekker weekendje weg in de stad en erbuiten

Een weekend in de regio Arnhem betekent dat je niet hoeft te kiezen tussen cultuur opsnuiven of ontspannen in de natuur. Laat je verrassen door de unieke combinatie van een stad, omgeven door statige groene lanen en weelderige landschappen én een hub voor kunst en cultuur met bijzondere musea, conceptstores en historische concertzalen. We geven je vijf tips voor de stad én de omgeving rondom Arnhem. Reis je mee? 

1. Verken de vele parken en waterwegen die Arnhem rijk is

Sonsbeek en de Rijn CREDIT Jurjen DrenthFoto's: Jurjen Drenth

Arnhem is Nederlands parkstad bij uitstek. Sonsbeek, op slechts vijf minuten lopen vanaf het Centraal Station en het centrum, is het bekendste park. Het kreeg reeds in 1963 de status van Rijksmonument. Samen met de parken Zypendaal en Gulden Bodem vormt Sonsbeek het groene hart van de stad, waar wordt gesport, geluierd, gepicknickt en gewandeld. Je kunt er ook van openluchtconcerten, zondagmarkten en tentoonstellingen genieten.
Ook water speelt een belangrijke rol in en rond Arnhem. De Rijn loopt dwars door de stad en de IJssel is vlakbij. Wandel door de uitgestrekte uiterwaarden, neem een hapje en drankje vanaf het terras op de gezellige Rijnkade, of ga het water op voor een mooie boottocht over de Nederrijn.


2. Ga wandelen in de omgeving van Arnhem

Wandelen in regio Arnhem CREDIT Jurjen DrenthFoto: Jurjen Drenth

Wandelen is de beste manier om de prachtige natuur rondom Arnhem in je op te nemen. Ontdek nieuwe wandelroutes in de mooie natuurgebieden van de Betuwe en de Liemers, die je langs rivieren en dijken, historische dorpjes en boomgaarden voeren. Zelf je eigen wandelroute plannen? Dat kan met de nieuwe online wandelrouteplanner Regio Arnhem. Of je nu een korte ommetjes wil lopen of liever lange afstanden, met behulp van knoop- en keuzepunten bepaal je eenvoudig zelf je route en afstand. 


3. Shop 'till you drop in de vele boetiekjes en galeries in het Modekwartier

Modekwartier Jurjen Drenth Foto: Jurjen Drenth

Naast een stad vol natuur is Arnhem een van de creatieve hotspots van Nederland. Een must-do is dan ook het Modekwartier, midden in de wijk Klarendal en op loopafstand van de Arnhemse binnenstad. Creatieve ondernemers ontwerpen, maken en verkopen hier hun eigen mode en designproducten. Maak kennis en neem een kijkje in hun werkatelier. Voor een product met een verhaal moet je in het Modekwartier zijn!


4. Geniet van ambachtelijke streekproducten

Groen op je bord CREDIT Jurjen DrenthFoto: Jurjen Drenth

Al die frisse lucht rond Arnhem wekt de eetlust op. Van een lunch met streekproducten in een stadstuin tot een vijfgangendiner op een historisch landgoed — in de regio kun je genieten van een bijzonder aanbod aan cafés, barretjes en restaurants.

Uit de regio komen veel heerlijke streekproducten, zoals vergeten groenten, huisgemaakte jam, vruchtensappen, honing, buffelmozzarella, bakmeel, ouderwetse hangop, ambachtelijke roomboter, en zelfs wijn. Ga eens langs bij een van de streekwinkels of tuinderijen, waar je je winkeltas vollaadt met lekkers. Of ga wijn proeven op het historische landgoed Hof te Dieren, waar maar liefst tien druivenrassen worden verbouwd.

Het best bewaarde culinaire geheim van Arnhem is de unieke stadstuin van café-restaurant Verheyden. Hier kun je onder de druivenranken genieten van de rust, midden in de binnenstad. Alles op het maandelijks wisselende menu wordt zelfgemaakt, op basis van dagverse en seizoensproducten.


5. Blijf je slapen? Voor ieder wat wils

Landgoed Rhederoord door Jurjen DrenthFoto's:  Jurjen Drenth

Er valt oneindig veel te zien en te beleven in en rondom Arnhem, dus blijf vooral een nachtje slapen. Heb je altijd al willen logeren in een kasteel, of word je liever wakker in een knusse bed and breakfast? Voor ieder wat wils, want de regio heeft de leukste hotels, in de natuur én de stad. Tip: Op Landgoed Rhederoord, aan de rand van de bosrijke Veluwezoom, kun je uniek overnachten in een van de stijlvolle hotelkamers in het landhuis of koetshuis.

Nog niet klaar met ontdekken?

Kijk op visitarnhem.com/groenestad voor meer reisinspiratie voor de regio Arnhem.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een groene stedentrip? Bestel dan editie #103 in onze webshop.