image
Brusini Aurélien

5 Wereldwonderen met een duister randje

Er zijn tal van plekken met een duister randje, van eilanden die niet meer mochten zijn tot een enorm meer dat verdween. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Deze 5 wereldwonderen wil (of kun) je deels niet meer bezoeken en toch hebben ze een flinke aantrekkingskracht.

1. Helgoland, Duitsland

Helgoland Duitsland CREDIT Reemt PetersFoto: Reemt Peters

In vier uur tijd vaar je vanuit Cuxhaven in Duitsland naar Helgoland. Het scheelde echter weinig of het eiland bestond niet meer. Na de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Britse bezetters 7385 ton TNT op het eiland in de Noordzee. Bunkers en militaire voorzieningen werden in één klap weggeblazen. Het bombardement, dat Helgoland van de kaart had moeten vegen, kreeg de naam 'Operatie Big Bang'. Pas in 1952 mocht de Duitse bevolking, na flink aandringen, terugkeren naar het gehavende eiland.


2. Aralmeer, Oezbekistan

Aralmeer Oezbekistan CREDIT iStockFoto: iStock

In het Oezbeekse havenstadje Moynaq leefden ooit dertigduizend mensen van de visserij. Nu lopen er kamelen tussen roestende scheepswrakken en schijnt de zon meedogenloos op de woestijnbodem. Moynaq is allang geen havenstad meer — de terugtrekkende kustlijn ligt ruim 150 kilometer verderop in Oezbekistan en de vissen in het opdrogende Aralmeer zijn nagenoeg uitgestorven. Een monument en een sterke toename aan luchtweginfecties herinneren aan de ecologische ramp die zich hier al decennialang voltrekt.


3. Jamal, Rusland

Siberische Jamal-schiereiland: gapende kraters CREDIT ANPFoto: ANP

Uit het niets verschenen ze in de toendra van het Siberische Jamal-schiereiland in Rusland: gapende kraters tot wel vijftig meter diep. De oorzaak hangt samen met klimaatverandering. Doordat de temperatuur stijgt, smelt de permafrost en komt opgeslagen methaangas vrij. Zodra de onderaardse druk te hoog oploopt, knalt de boel. Het methaan dat ontsnapt, draagt weer bij aan de opwarming van Siberië.


4. Mururoa, Frans-Polynesië

In de jaren zestig voerde de Franse overheid op Mururoa bovengrondse kernproeven uit. Tot 1995 werden er ook nog ondergrondse proeven gedaan op het eiland in Frans-Polynesië. De bewoners van de vierhonderd kilometer verderop gelegen Gambiereilanden werden geregeld opgeroepen om in een metalen hok voor de straling te schuilen, waar ze soms dagenlang vastzaten. Vierhonderd kilometer lijkt ver, tenzij je het over kernproeven hebt. Dan is alles dichtbij.


5. Plymouth, Montserrat

Soufrière vulkaan, Montserrat. Foto: iStock

In 1995 veranderde de actieve Soufrière-vulkaan het Antilliaanse eiland Montserrat in een modern Pompeï. Bijna twee derde van het smaragdgroene eiland, waaronder de hoofdstad Plymouth, verdween onder een dikke grijze aslaag. In de Exclusion Zone aan de zuidkant van het eiland dreigt nog altijd gevaar.


Lees ook:


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wil jij ook op virtuele wereldreis? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!