Zo plan je je wereldreis in 10 stappen image
iStock

Zo plan je je wereldreis in 10 stappen

Je bent er mentaal helemaal klaar voor om de wijde wereld in te trekken, maar voor je écht kunt vertrekken moet er nog heel wat in orde gebracht worden. Hoe richt je je wereldreis zo praktisch mogelijk in? Van je route en je vervoer tot je visum en je vaccinaties: wij helpen je op weg met tien handige tips!

1. Sparen, sparen, sparen - 3 tot 10 jaar voor vertrek

Foto: iStock

Een realistische inschatting van je budget maken is zo lang voor vertrek onbegonnen werk, maar met geld opzijzetten kun je niet vroeg genoeg beginnen. Bovendien kun je al nadenken over grote kostenposten.


2. Kies je vervoermiddel - 2 tot 3 jaar voor vertrek

Vervoer. Communitylid MitevisualsFoto: Communitylid Mitevisuals

Reis je met de fiets, motor, auto of camper? Zorg dan dat je vertrouwd bent met je voertuig en maak voor je wereldreis een paar kleinere testreizen. Twijfel je aan je technische skills? Dan is er nu nog voldoende tijd om een onderhoudscursus te volgen of alle relevante filmpjes op YouTube te bekijken.


3. Leer een nieuwe taal - 2 jaar voor vertrek

taal lerenFoto: iStock

Meer uit je wereldreis halen? Investeer in het leren van een taal. Spaans is uiteraard onmisbaar voor wie Zuid-Amerika wil verkennen en wie een paar woorden Russisch leert, ontdekt dat Russen wel degelijk vriendelijk kunnen lachen.


4. Praat met je werkgever - 1 tot 3 jaar voor vertrek

Sparen voor een sabbatical of (on-) betaald verlof: bereid je plannen samen zo goed mogelijk voor.


5. Plan je route - ½ tot 2 jaar voor vertrek

Foto: iStock

Grote kans dat je de route niet tot in detail wilt plannen, maar een globaal idee is nu wel handig. Kom je door landen waar je problemen verwacht? Denk dan na over een alternatieve route. Maak een plan welke reisgidsen je wilt lezen en waar je actuele informatie over je bestemmingen vindt.


6. Denk aan het hele gezin - ½ tot 1 jaar voor vertrek

Ga je op reis met kinderen van vijf jaar of ouder? Dan krijg je te maken met de – nogal strikte – Leerplichtwet. Hoe je hier ook mee omgaat, het is verstandig om ruim vooraf goede afspraken met de school van je kinderen te maken. Wat verwachten jullie van elkaar en hoe gaat onderwijs er onderweg uitzien?


7. Regel je papierwerk - ½ tot 1 jaar voor vertrek

Welke verzekering sluit je af? Wil je je huis verhuren? Wel of niet uitschrijven uit Nederland? Op het laatste moment komt er erg veel op je af. Kijk wat je eerder kunt regelen en bespaar jezelf een hoop stress vlak voor vertrek.


8. Prik belangrijke afspraken - ½ jaar voor vertrek

Maak een afspraak bij de GGD afdeling Reizigersvaccinaties.


9. Vergeet je visa niet te checken - ½ jaar voor vertrek

Alle visa voor vertrek regelen is meestal niet nodig. Wil je dit toch, lees je dan in en begin op tijd.


10. Druk je vaste lasten - 2 tot 3 maanden voor vertrek

Ga na waar je tijdens je wereldreis geen gebruik van maakt: schors het kenteken van je auto, zeg je internetabonnement op en stop (tijdelijk) bij je sportclub.


Dit artikel verscheen eerder in Columbus editie 99. In het magazine staat een totaal guide om het maximale uit je wereldreis te halen: lees de verhalen van ervaren wereldreizigers, de beste routes en welke reiservaringen je absoluut niet mag missen! Nu te koop in onze webshop met gratis verzending binnen Nederland.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!