image
Zwitserland Toerisme

10 tips voor Graubünden: Alpen, treinreizen, gletsjers en meer

De Zwitserse regio Graubünden ontpopt zich tot een manusje-van-alles. Een van de mooiste treinreizen ter wereld laat je bezinken in het klooster, een langeafstandswandeling door de Alpen blus je af met een lokaal speciaalbiertje. Met deze tien tips reis je groen door Graubünden!

1. Alle seinen op groen voor de mooiste treinreis van Zwitserland

De Rhätische Bahn kent vrijwel alleen maar wonderbaarlijke trajecten. © Zwitserland Toerisme/ Rob Lewis.
We gaan er niet omheen draaien: Graubünden verken je per trein. De Rhätische Bahn, dwars door, over en langs de Alpen, behoort tot een van de mooiste treintrajecten ter wereld. Mooie bijkomstigheid is dat de trein voor 100% zijn energie haalt uit waterkracht. De fijnmazige wisselwerking tussen natuur en toerisme in Zwitserland raakt zo niet uit balans: jij leunt achterover en geniet van de mooiste vergezichten van de Alpen – sla het traject tussen Chur en St. Moritz níét over! – terwijl de natuur geen hinder ondervindt van jouw bezoek. De Rhätische Bahn is niet alleen je vervoersmiddel in de bergen, maar het honderddertig kilometer lange traject is al een bestemming op zich.

2. Stap over naar volledige duurzaamheid in Valposchiavo

In Valposchiavo ga je voor volledig duurzame reiservaringen. © ST weltweit

Het kanton Graubünden telt de meeste bioboerderijen van Zwitserland, die ook nog eens de handen ineenslaan met als doel jou biologisch en lokaal te laten consumeren. Proef de rijkdom van de regio in een van de restaurants die de lokale specialiteiten presenteren in het menu, zie met eigen ogen waar de kaas vandaan komt, of boek een van de andere honderd volledig duurzame ervaringen in Valposchiavo.


3. Wandelwalhalla in het oudste nationale park

Het Zwitserse Nationale Park is voorloper op het gebied van natuurbescherming. © SNP/ Hans Lozza

In het Zwitserse Nationale Park in Engadin is de natuur de baas. Gelukkig mag jij wel op visite komen, waar tachtig kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden schreeuwen om verkenning. Het Zwitserse Nationale Park is met zijn ruim honderd jaar het oudste park van de Alpen en een pionier in de natuurbescherming. De boswachters doen er alles aan om de verworven status overeind te houden. Wandelen is uitsluitend mogelijk op de gemarkeerde paden, om de natuur en het wildlife vrij spel te geven. Onder andere steenbokken, gemzen, marmotten, baardgieren en steenadelaars kruisen onderweg mogelijk je pad.


4. Spot beren in de wijde natuur

Beren krijgen een tweede, goed leven in de natuur. © Arosa Tourismus/ Nina Mattli

Op de hellingen van de Weisshorn in Arosa is in samenwerking met een dierenwelzijnsorganisatie een uniek berenreservaat gevestigd. Vanaf een platform kunnen bezoekers de beren op een veilige afstand bewonderen. Dat riekt naar een verkapte dierentuin, maar niets is minder waar. Beren die voorheen in kooien of andere slechte omstandigheden moesten leven, krijgen in het berglandschap een tweede leven.


5. Kom tot bezinning in het UNESCO-klooster van St. Johann

Het klooster van St. Johann is een UNESCO Werelderfgoed. © Gaudenz Danuser

De sporen uit de tijd van het rijk van Karel de Grote zijn nog goed zichtbaar in het twaalfhonderd jaar oude klooster van St. Johann in Müstair. Vooral de vroegmiddeleeuwse fresco’s zijn zó goed bewaard gebleven dat UNESCO besloot dit klooster op te nemen in zijn prestigieuze Werelderfgoedlijst. Het Benedictijnse klooster biedt niet alleen een inkijkje in de geschiedenis, maar je kunt je ook onderdompelen in de levenswijze van hedendaagse monniken. Voor wie zich echt wil verdiepen en nader tot zichzelf wil komen, is er in het gastenverblijf de mogelijkheid om te overnachten. Ook zonder religieuze intenties treed je in hogere sferen; in de huiskapel dient het rustig en stil te zijn voor simpelweg een stukje bezinning.

Naast het klooster van St. Johann zijn ook de Sardona Tectonic Arena en de treinreizen tussen Bernina en Albula (onderdeel van de Rhätische Bahn) opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De Sardona Tectonic Arena toont met de messcherpe rotswanden de botsing tussen de continenten Europa en Afrika, waar de Alpen uit zijn voortgekomen. Het ruige natuurfenomeen bewonder je het beste tussen Murgsee, Pizol en Martinsloch bij Elm.


6. Reis groen richting de gletsjers

Bij de Silvrettagletsjer willen we juist mínder groen zien. © Zwitserland Toerisme

De Silvrettagletsjer bij Davos en de Morteratschgletsjer in het Engadin trekken zich met het jaar verder terug en smelten meer en meer. Op weinig plekken is klimaatverandering zo duidelijk zichtbaar én beseffen we zo goed dat we het tij moeten keren. De gletsjers bereik je dan ook niet met de auto, maar met een e-bike, wandeling of per trein. De paden richting de gletsjers tonen al dat moois wat de wereld ons nog te bieden heeft, terwijl tegelijkertijd informatieborden duidelijk maken hoe de gletsjers in de loop der eeuwen zijn veranderd. De Silvrettagletsjer bereik je vanaf het station Klosters Platz, de Morteratschgletsjer heeft het eigen station Morteratsch. Groener en gemakkelijker reis je nergens ter wereld naar het natuurfenomeen.


7. Proef de lekkerste bergbiertjes

In Monstein krijg je een kijkje in de keuken bij het brouwproces. © Zwitserland Toerisme

De trend van kleinschalige, lokale bierbrouwerijen met eigen speciaalbiertjes dringt overal door, zo ook in Graubünden. Maar hoeveel brouwerijen gebruiken daarvoor kristalhelder water, rechtstreeks uit de bergen? En Zwitserse hop, gecombineerd met lokale, biologische mout? Die verfrissende combinatie zorgt voor nieuwe biercreaties. Neem de proef op de som en tour langs de verschillende brouwerijen, van hoog in de bergen bij Engadin tot laag in het Rijndal. De Monsteiner Brauerei biedt een kijkje achter de schermen bij het brouwproces.


8. Verken de mooiste bergdorpjes van Graubünden

Het bergdorpje Soglio is ansichtkaartwaardig. © Zwitserland Toerisme

Buiten de toeristische trekkers is er nog een ander Graubünden, dat van stille dalen en knusse bergdorpen. Daar gaat het leven in een lagere versnelling en zijn de lokale culturen nog springlevend. Ervaar zelf in de dorpjes Tschlin, Soglio en Splügen hoe divers het gebied is, met verschillende talen, ambachten, karakters en keukens.


9. Leg het Albula-Bernina-traject af

Ga jij voor de wandeling of treintocht door het berglandschap? © Rob Lewis Photography

Een van de mooiste stukjes natuurgeweld loopt langs het Albula- en Berninatraject. Een fijne wisselwerking tussen het openbaar vervoer en de eigen benenwagen maken het mogelijk om het gehele traject op jouw eigen manier te verkennen. Toe aan een langeafstandswandeling van 131 kilometer? In tien etappes voert de Via Albula/Bernina door het berglandschap en doorkruis je het gebied op eigen kracht. Het alternatief voor (een deel van) de trail zoeft even verderop voorbij: het Albula-Bernina-traject van de Rhätische Bahn - door de combinatie van natuur en engineerkunde opgenomen op de UNESCO-Werelfderfgoedlijst - geeft je de mogelijkheid om een stuk de trein te pakken. De panoramatrein zorgt dat je optimaal van het uitzicht kunt genieten.


10. Zet je zintuigen op scherp

De kruidentuinen van Valposchiavo zijn in de zomermaanden een extra halte. © Rhätische Bahn, Erik Süsskind

In de zomermaanden wordt het omvangrijke treinnetwerk nog iets uitgebreid, als de Bernina Kräuter Express dienstdoet. Deze panoramatrein zet de wissel om richting Le Prese, waar de passagiers kennismaken met de biologische kruidentuinen van de regio Valposchiavo. De uitgestrekte velden zijn in de zomermaanden een kleurig en geurig feest voor de zintuigen. Die zintuigen worden nog extra op scherp gezet tijdens de inbegrepen lunch, met uitsluitend streekproducten en kruidenthee.

Smaakt dat naar meer? We delen nog veel meer tips voor je volgende Zwitserland-vakantie. Wil je meer weten over hoe je duurzaam door Zwitserland kunt reizen? Je leest er alles over op MySwitzerland.com.

Regio Bern 

 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!