Tsjechië voor Molloten: in de voetsporen van 'Wie is de Mol' image
iStock

Tsjechië voor Molloten: in de voetsporen van 'Wie is de Mol'

Het is weer tijd om aan de buis gekluisterd te zitten, want de kandidaten van 'Wie is de Mol' zijn weer in een spannend kat-en-muisspel verwikkeld! Speciaal voor alle ‘Molloten’ die graag in hun voetsporen volgen hebben we onze beste Tsjechië-tips off the beaten track op een rij gezet. Geen fan van het immens populaire tv-programma? Ook dan kun je ongetwijfeld iets met deze tips!

Must visit: Brno

Brno, Tsjechië - iStock

Het leven speelt zich af aan het meer van Brno, tevens de locatie voor leuke cultureleevenementen. In de zomer kun je er zelfs op het strand liggen.Net zo de moeite waard: groengebied Kraví hora en het planetarium, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de tweede stad van Tsjechië. Wil je even de stad uit? De Punkva-grotten bestaan uit een onderwaterrivier, 138 meter diepe krochten en vier meter lange stalactieten. Je vindt dit natuurspektakel op slechts een uurtje ten noorden van Brno. Een overnachting regel je vanaf €20. 

 

Must do: Roer je tussen de Roma in Praag

Roma in Praag

De aanstekelijke ritmes van zigeunermuziek klinken door de historische straten van Praag. In bonte kleding gestoken Roma nemen op deze zonnige dag deel aan de straatparade van het jaarlijkse Khamoro Festival. Er wordt vrolijk gedanst en gefeest op de klanken van accordeons, gitaren en tamboerijnen. Op een dag als vandaag zou je niet denken dat het in het huidige Europa niet gemakkelijk is om Roma te zijn. Je behoort tot de meest verguisde minderheidsgroep van het continent, wordt gezien als halve crimineel en woon je in landen als Frankrijk of Italië, dan loop je kans zonder pardon het land uitgezet te worden. Kortom, racisme en xenofobie zijn in Europa nog lang niet verdwenen. Hoog tijd, dacht de organisatie van het Khamoro Festival, om meer begrip te kweken voor de Roma en hun cultuur. Door middel van veel muziek − de beste internationale zigeunermuzikanten uit bijvoorbeeld India en Frankrijk treden op in de clubs en concertzalen van Praag − maar ook door films, tentoonstellingen en workshops. Het festival duurt een week en vindt plaats in mei.

 

Must taste: Afdalen en een bierspaatje doen in Krkonoše NP

Spindleruv Mlyn - iStock

Spindleruv Mlyn in het Noord-Tsjechische Krkonoše Nationaal Park behoort weliswaar tot de populairste skioorden van het land, maar trekt nog maar weinig buitenlandse wintertoeristen. Hoe dat kan is ons niet helemaal duidelijk; de massa blijft er weg en de brede en lange skibanen zijn geschikt voor elk type wintersporter. Goed om te weten: off-piste is er off-limits. Als ze je betrappen word je op de bon geslingerd. In de omgeving kun je in de winter ook hiken, crosscountry skiën en wildwaterkanoën. Voor een ijskoud biertje après, ben je in Tsjechië uiteraard aan het goede adres. Sterker nog: op een uurtje rijden van de pistes ligt bierbrouwerij Novosad, waar je naast het proeven van bieren ook terecht kunt voor een typisch Tsjechische bierspa. 

 

Must see: Podyjí

Podyjí - iStock

Tussen 1950 en 1990 werd er in Podyjí, het kleinste nationale park van Tsjechië, levend 'Wie is de mol?' gespeeld. Het natuurgebied maakte deel uit van het IJzeren Gordijn en vormde daarmee een gevoelige grenszone tussen Tsjechoslowakije en Oostenrijk. Het ongerepte rivierdal was voor vrijwel iedereen verboden gebied en daar heeft de natuur hier in het zuiden van Moravië volop van geprofiteerd. Ingeklemd tussen kastelen en ruïnes meandert de Dyje tussen Znojmo en Vranov nad Dyjí door een ongekend gevarieerd landschap van duizelingwekkende rotswanden, dichte groene bossen, heidevelden en steppeachtige vlaktes. Ook de flora en fauna van Podyjí zijn uniek: in het park zijn maar liefst 65 zoogdiersoorten en 199 soorten vogels waargenomen! En al zijn toeristen er tegenwoordig welkom, toch behaalt Podyjí van alle nationale parken in Tsjechië nog altijd de laagste kijkcijfers. Degenen die er geweest zijn: speel het spelletje alsjeblieft nog even mee en bewaar dit geheim ...