image
REDACTIE

De 12 leukste uitjes in België en Nederland tijdens de feestdagen

Wil jij tijdens de feestdagen heel even ontsnappen? No worries, tijdens de lockdown blijft de natuur open. Met deze 12 leuke ideeën kun je coronaproof kerstvakantie in de openlucht vieren.

1. Overwin je hoogtevrees op een verborgen hangbrug in de Ardennen, Luxemburg (België)

Geen beter moment dan de kerstvakantie om een frisse neus te halen. Een korte getaway naar het bos om onze gedachten te verzetten kan bovendien wonderen doen. Trek die wandelschoenen dus maar aan want wist je dat er in het hartje van de Belgische Ardennen een romantische voetgangersbrug verscholen ligt? Deze bevindt zich in de bossen van Bouillon, is maar liefst 55 meter lang en bengelt boven de Semois. In de buurt kun je prachtige wandelingen maken die je over deze hangbrug, la passerelle de l'Epine, leiden.

 

Tip: op de parking van het uitkijkpunt Tombeau du Gian in Botassart start een uitdagende wandeling die je laat verdwalen in de Belgische bossen. De tocht telt acht kilometer en daarnaast moet je nog eens een kleine 16 kilometer met een opblaasbare raft varen. Als je dit te vermoeiend vindt, kan je ook gewoon zelf een wandeling uitstippelen en je auto dichtbij de brug parkeren. 

Lees verder: De mooiste wandeling van de Ardennen


2. Ga op safari in de Amsterdamse Waterleidingduinen, Amsterdam (Nederland)

De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen een van de grootste duingebieden van Nederland. Omdat het gebied eigenlijk bedoeld is voor de winning van drinkwater voor de regio Amsterdam, mag je hier alleen fietsen als je hier een vergunning voor hebt - en die worden helaas niet zo vaak uitgedeeld. Wel is het toegestaan om door dit prachtige landschap te wandelen. Door de bossen, stuifzandgebieden, moerassige valleien en droge vlakten waan je je op safari. Neem je verrekijker mee en spot broed-en rietvogels, braamsluipers, rietzangers én vosjes.

Amsterdamse Waterleidingduinen wandelen en fietsenWie de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoekt kan oog in oog komen te staan met wilde vosjes. Foto: Samantha Van Dooren

Lees verder: Lekker fietsen: 14 highlights van de nieuwe Nederlandse Kustroute


3. Maak je hoofd leeg tijdens een wandeling door de Warchevallei, Luik (België)

Op een kleine twee uur rijden van Brussel vind je in het hartje van de Ardennen de vallei van de Warche. Hier kom je volledig tot rust en spot je eekhoorntjes, hertjes én een waterval. De rivier de Warche loopt langs het meer van Bütgenbach én het charmante stadje Robertville. De vallei zelf ligt aan de voet van de Hoge Venen en vlak aan het meer van Robertville, waar heel wat wandelingen starten. 

 

Tip: onze favoriete wandeling van 12 kilometer voert je langs alle hoogtepunten van de regio, inclusief het kasteel van Reinhardstein. Daarnaast kom je voorbij een unieke waterval en beklim je de Nez de Napoléon, waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de groene vallei. Vergeet geen waterdichte schoenen aan te doen, want de kans dat je voeten nat worden is reëel. Als je 12 kilometer te lang vindt, is er ook een ingekorte versie van zo'n 5,5 kilometer. Ook deze tocht neemt je mee langs enkele verborgen parels.

Lees verder: Ontdek de 8 mooiste kastelen van Nederland en België


4. Ontmoet wilde dieren in het Deelerwoud, Gelderland (Nederland)

Het Deelerwoud is een oase van rust tussen de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. Je vind er dan ook alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Tijdens een wandeling door dit waanzinnig stukje natuur bots je op verschillende zeldzame planten en bijzondere vogels, waaronder nachtzwaluwen en draaihalzen. Daarnaast maak je kans om oog in oog te staan met wilde zwijnen, damherten en edelherten. Tip: verken het bos in de vroege ochtend, wanneer er nog een magische sfeer heerst. 

Wilde zwijnen tijdens boswandeling in het DeelerwoudIn het Deelerwoud kun je wilde zwijnen spotten tijdens je boswandeling.

Lees verder: Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten in eigen land


5. Ga op trollenjacht in het bos van De Schorre, Antwerpen (België)

Zin in een avontuurlijke en ontspannende wandeling in de natuur? Ga dan op zoek naar zeven grote trollen die zich verstoppen in het bos van De Schorre. Op dit recreatiedomein vindt normaal gezien Tomorrowland plaats, het grootste dancefestival ter wereld. De mysterieuze wezens zijn een creatie van de Deense kunstenaar Thomas Dambo en werden geïnstalleerd ter ere van de 15e verjaardag van het wereldbekende festival. Ze zijn zo goed als volledig gemaakt uit gerecycled materiaal. De trollen zijn tussen de vier en achttien meter hoog en hebben elk hun eigen naam: Nora, Hannes, Kamiel, Arvid, Jeuris, Mikil en Una. Vijf van de zeven exemplaren staan diep in het bos verborgen en kan je enkel vinden door je te focussen op de symbolen die op de kaart staan. Diep in het bos vind je ook een gigantische uitkijktoren, gemaakt uit dikke boomstammen en afgebroken takken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over De Schorre en de verre omgeving. Bij helder week kun je wel zo'n 25 kilometer ver kijken!

 

Tip: het is geen lachertje deze trollenjacht. Vertrek richting het bos en zoek een houten wandelpad, vanaf daar ben je op de goede weg.

Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

6. Verken een van de oudste oerbossen van Nederland, Gelderland (Nederland)

Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land. De grote eiken- en beukenbomen hebben speciale krommingen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het bos een bijzonder karakter krijgt. Naast deze sprookjesachtige bomen vind je er ook 'het donkere bos' met douglas- en fijnsparren en het 'lichte bos' met dennen en berken. Dankzij de grootte van het gebied (meer dan tien vierkante kilometer!) kun je er veel wilde diersoorten spotten, waaronder dassen, edelherten, roofvogels, everzwijnen en slangen. 

In het Speulder- en Sprielderbos vind je ook het Solse Gat, een diepe kuil die in de ijstijd is ontstaan door een draaikolk in gletsjerwater. Door het uitgraven van leem is het gat nog verder uitgediept. Verder zijn er verschillende wildobservatieplekken en interessante cultuurhistorische elementen zoals grafheuvels, houtwallen en oude jachtwegen.

SpeulderbosDe grillige beuken van het Speulder- en Sprielderbos hebben een betoverend effect.

Wandeltip: vanuit het centrum van Putten start er een route van 17 kilometer door het Sprielder- en Speulderbos richting de Ermelose heide. Je komt dan ook langs het kleine dorpje Drie en het Solse Gat. 

Lees verder: 

De 8 mooiste bossen en wandelroutes van Nederland en België

7. Beklim een uitkijktoren en geniet van een machtig uitzicht, Friesland (Nederland)

De Bosbergtoren  is maar liefst 33 meter hoog, beschikt over een lift en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland: een twintig meter hoge stuifduin. Noord-Nederland ligt letterlijk aan je voeten als je boven staat. Het uitzicht op Nationaal Park Drents-Friese Wold is fenomenaal, en in de verte zie je zowel Leeuwarden als Groningen liggen. Nog niet uitgekeken? Een bezoek aan De Bosbergtoren is goed te combineren met een wandeling door het grenspark. Ga voor meer inspiratie naar de website van Appelscha en Friesland.  

Het uitzicht op Nationaal Park Drents-Friese Wold is fenomenaal, en in de verte zie je zowel Leeuwarden als Groningen liggen. Foto: Stephanie Versteeg

Lees verder: De 7 mooiste uitkijktorens in de Nederlandse en Belgische natuur


8. Geniet van een adembenemd uitzicht over mijnsteenbergen, Limburg (België)

In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je Connecterra, de voormalige steenkoolmijn van Eisden, die operationeel was tot 1987. Hier kun je genieten van het prachtige landschap van de Maasvallei en adembenemende uitzichten over meren en mijnsteenbergen. Deze laatste, ook wel terrils genoemd, ontstonden door de ophoping van de overtollige grond die mee naar boven kwam met de steenkoolwinning. De toegang tot het park kost je slechts drie euro.  Je krijgt een kaart mee met vier gemarkeerde wandelroutes. De blauwe route neemt je in een uurtje mee langs de top van de terril - het mooiste panoramapunt van Vlaanderen. Als je iets meer uitdaging wenst, kies dan de paarse wandeling van 13 kilometer langs een tweede terril.

 

Lees verder: Weekendje weg in Nederland of België: 12 leuke ideeën voor een uitje in december


9. Bewonder de mooiste sterrenhemel van Nederland in NP Lauwersmeer, Groningen (Nederland)

Een prachtige uitkijkplek over het Lauwersmeer is de nieuwe, houten observatietoren aan de oostkant, vlak achter Landal Natuurdorp Suyderoogh. Je kijkt vanaf hier uit over een van de fraaiste zijtakken van het Lauwersmeer: Achter de Zwarten. Hier ervaar je de overdadige rust van het Lauwersmeer op zijn best. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het ’s nachts zo donker dat je juist alles ziet. Door boven op de toren de speciale ligbanken uit te klappen, kun je uren naar de sterren en planeten kijken. Een mooie en unieke ervaring. Het Lauwersmeer is niet voor niets benoemd tot Dark Sky Park. Stap de duisternis van de natuur binnen. De nacht roept.

sterren en wandelen LauwersmeerEen nachtelijke wandeltocht op de Waddenzee bij Nationaal Park Lauwersmeer. Foto: Age di Lago. 

Lees verder: Lauwersmeer: 4 redenen waarom dit het bijzonderste nationaal park van Nederland is


10. Fiets door het water of tussen de boomtoppen, Limburg (België)

Onder de Vlamingen is wielrennen volkssport nummer één, en het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk van de regio wordt over de hele wereld nageaapt. Maar onze zuiderburen denken ook alvast vooruit. Door innovatieve elementen toe te voegen aan de bestaande paden bouwen ze aan het fietsnetwerk van de toekomst.

Aan knooppunt 91 in Bokrijk fiets je bijvoorbeeld dwars door de vijvers van De Wijer, met het wateroppervlak op ooghoogte. Geleidelijk aan verdwijn je het water in, tot de eenden en zwanen op ooghoogte naast je dobberen. Een pure belevenis. Ook voor toeschouwers, die kunnen lachen om de hoofden die net boven het water uitsteken. 

In Bokrijk kan je lekker door het water fietsen. Foto: Toerisme Limburg

Naast het fietspad 'Fietsen door het Water' behoort 'Fietsen door de Bomen’ tot de mooiste fietsroutes in Belgisch Limburg. Het is een spiraalvormig, zevenhonderd meter lange fietsbrug in de buurt van Hechtel-Eksel, ter hoogte van fietsknooppunt 272. De constructie leunt op roestkleurige cortenstalen kolommen, en gaat daardoor op in haar bosrijke omgeving. Door de hoogte — tien meter — waan je je als fietser tussen de boomtoppen van avonturenbos Bosland. Je fietst letterlijk met je hoofd tussen de kruinen.

 

Lees verder: 4 unieke fietsavonturen in eigen land (voor beginners en gevorderden)


11.  Waai uit op Vlieland, Friesland (Nederland)

Als het dunstbevolkte Waddeneiland is Vlieland een van de rustgevendste plekken van Nederland. Hier bekijk je ’s nachts de heldere sterrenhemel, zonder lichtvervuiling. Besef van tijd en plaats ontgaat je. Alleen de zonsopgang en -ondergang en de getijden voeden nog enigszins je tijdsbesef. Het ene moment waan je je op de Sahara of de zoutvlakten van Bolivia en het andere moment geniet je van een Afrikaans aandoende safari in een elektrische, Thaise tuktuk. De ene dag ben je toeschouwer van een gevecht tussen twee Schotse Hooglanders, de andere dag zie je exotische Egyptische ganzen overvliegen. Kortom: het is hier goed toeven, niet in de laatste plaats omdat het eiland twee keer zoveel zonuren als de rest van Nederland kent.

Drenkelingenhuisje Vliehors VlielandHet drenkelingenhuisje op Vlieland staat op de Vliehors, een van de grootste zandvlakten van Europa. Foto: Simone Wittgen.

Lees verder: Temptation Island: de 11 mooiste eilanden voor je vakantie (of weekendje weg) in Nederland


12. Struin door de ontembare natuur van het Schoorlse Duingebied, Noord-Holland  (Nederland)

De Schoorlse Duinen werden anderhalve eeuw geleden ook wel omschreven als ‘ongenaakbaar, onbewoonbaar, ontembaar’. Uiteindelijk is het Staatsbosbeheer gelukt om het zand te temmen door het aanplanten van heel veel helmgras en duizenden zwarte dennen, en dan vooral de Corsicaanse en Oostenrijkse den. Ook in De Kerf, een kunstmatig gat in de duinen, ontstonden jonge zandverstuivingen. De grootste zandverstuivingen vind je nu in de Baaknol in het noordoosten en op de rand van de PWN-duinen bij Bergen aan Zee in het zuidwesten van het gebied. Door hier op lage plekken grond af te plaggen, worden natte duinvalleien gecreëerd, die weer andere soorten aantrekken. De aanpak lijkt effect te sorteren. De zandhagedis doet het goed en er worden steeds meer zeldzame graafwespen en zandbijen ontdekt.

natuur Schoorlse duinenLinks: het zandlandschap op de Schoorlse Duinen. Foto: Paul Böhre. Rechts: een zandhagedis op pad. Foto: Niels Kooymant

Lees verder: Weekendje weg in de woestijn: 5 Nederlandse natuurgebieden waar je je in de Sahara waant


Wil jij meer leuke plekjes in de buurt ontdekken? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland.

In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland