image
Mmackintosh

Weekendje weg in Nederland of België: 12 leuke ideeën voor een uitje in december

Wil jij een weekendje weg, maar weet je niet waar naartoe? Laat je verleiden door deze bijzondere fietsroutes, unieke overnachtingsplekjes, gezellige steden en prachtige natuurgebieden in Nederland en België.

1. Fiets door het water of tussen de boomtoppen, Limburg (België)

Onder de Vlamingen is wielrennen volkssport nummer één, en het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk van de regio wordt over de hele wereld nageaapt. Maar onze zuiderburen denken ook alvast vooruit. Door innovatieve elementen toe te voegen aan de bestaande paden bouwen ze aan het fietsnetwerk van de toekomst.

Aan knooppunt 91 in Bokrijk fiets je bijvoorbeeld dwars door de vijvers van De Wijer, met het wateroppervlak op ooghoogte. Geleidelijk aan verdwijn je het water in, tot de eenden en zwanen op ooghoogte naast je dobberen. Een pure belevenis. Ook voor toeschouwers, die kunnen lachen om de hoofden die net boven het water uitsteken. 

In Bokrijk kan je lekker door het water fietsen. Foto: Toerisme Limburg

Naast het fietspad 'Fietsen door het Water' behoort 'Fietsen door de Bomen’ tot de mooiste fietsroutes in Belgisch Limburg. Het is een spiraalvormig, zevenhonderd meter lange fietsbrug in de buurt van Hechtel-Eksel, ter hoogte van fietsknooppunt 272. De constructie leunt op roestkleurige cortenstalen kolommen, en gaat daardoor op in haar bosrijke omgeving. Door de hoogte — tien meter — waan je je als fietser tussen de boomtoppen van avonturenbos Bosland. Je fiets letterlijk met je hoofd tussen de kruinen.

Lees verder: 4 unieke fietsavonturen in eigen land (voor beginners en gevorderden)


2. Bewonder de skyline van Deventer en volg een streetartroute, Overijssel (Nederland)

Het pontje over de IJssel is dé manier om Deventer binnen te komen. Ontdek de historische binnenstad via een audiotour op je mobiele telefoon en volg de streetartroute door het Havenkwartier. Dit voormalige industrieterrein wordt in rap tempo ontwikkeld tot een levendige culturele broedplek. Wees echter snel; dit ruige stukje Deventer is nog niet bekend bij het grote publiek.

Tip van de redactie: overnacht in Lucy GLXY, een bewoonbaar kunstwerk op het dak van een kunstenaarswerkplaats. Vanuit dit mini-hotelletje heb je een uniek uitzicht op het opkomende havenkwartier. Bovendien liggen de leukste nieuwe hotspots van de stad binnen handbereik. Deze overnachting kun je boeken vanaf €109 per nacht voor twee personen. 

Lees meer: De beste citytrips buiten de Randstad


3. Klauter naar het mooiste panorama van België, Luxemburg (België)

Bij het dorpje Frahan komt de panoramafunctie op je telefoon of camera helemaal tot zijn recht. De reden: Boucle de la Semois. Met een beetje fantasie lijkt deze lus in de Semois-rivier op Horseshoe Bend, een hoefijzervormige rivierkloof in het Amerikaanse Arizona. Maar dan minder grillig en vele malen groener. Er ligt een pittoresk point de vue (uitkijkpunt) langs de hoofdweg in het hoger gelegen dorpje Rouchehaut. Hier start ook de beroemde ‘laddertjeswandeling’ (nr. 84).  Bij het beginpunt hangen borden die waarschuwen dat de tocht difficile et dangereuse is. Laat ons het erop houden dat je er niet aan moet beginnen bij regenweer, met kleine kinderen of hoogtevrees. Maar verder is ‘nr.84’ een aardige tocht van een paar uur. Het eerste stuk is een dalend bosweggetje tot aan het water. Daarna is het weer de hoogte in, de ene keer klauterend over rotsen, dan weer loodrecht langs laddertjes.

Lees verder: De mooiste wandeling van de Ardennen


4.  Ontmoet wilde dieren in het Deelerwoud, Gelderland (Nederland)

Het Deelerwoud is een oase van rust tussen de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. Je vind er dan ook alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Tijdens een wandeling door dit waanzinnig stukje natuur bots je op verschillende zeldzame planten en bijzondere vogels, waaronder nachtzwaluwen en draaihalzen. Daarnaast maak je kans om oog in oog te staan met wilde zwijnen, damherten en edelherten. Tip: verken het bos in de vroege ochtend, wanneer er nog een magische sfeer heerst. 

Wilde zwijnen tijdens boswandeling in het DeelerwoudIn het Deelerwoud kun je wilde zwijnen spotten tijdens je boswandeling.

Lees verder: Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten in eigen land


5. Ga naar de kerk, Limburg (België)

In de buurt van het dorpje Borgloon, in de Belgische landstreek Haspengouw, vind je een wel heel bijzonder kunstproject: PIT. Het project omvat een zevental levensgrote kunstwerken in de open ruimte. En wát voor open ruimte; de omgeving is vruchtbaar en heuvelachtig en ligt bezaaid met kastelen. De kunstwerken zijn zo ontworpen dat ze opgaan in het landschap. Het mooiste voorbeeld is Reading between the Lines, een zogenaamd 'doorkijkkerkje'. Als je ervóór staat kijk je naar een tien meter hoog kerkje. Maar als je een paar stappen opzij doet, kijk je er opeens dwars doorheen. Ook de locatie, op een helling tussen de boomgaarden, is indrukwekkend. De meeste kunstwerken zijn alleen te voet of met de fiets te bereiken. Als je de PIT-fietsroute (27 km) aflegt, rijg je ze in één dagdeel aaneen. 

Het doorkijkkerkje 'Reading between the Lines' staat bovenop de Haspengouwse heuvels. Foto: Simone  Wittgen

Lees meer: Ontdek de bloesemstreek van Belgisch Limburg: 8 tips voor een weekendje weg


6. Maak een langeafstandswandeling (België/Nederland)

Als fervente wandelaar heb jij natuurlijk allang gehoord van het Pieterpad (LAW 9), de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. Deze route loopt helemaal van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht over een lengte van zo’n 500 kilometer. Maar er lopen nog veel meer langeafstandswandelpaden (LAW) door ons kikkerlandje. Kijk voor het volledige overzicht op de website van Wandelnet

Van de Grande Traversée des Ardennes (Transardense Route) heb je misschien nog niet gehoord. Deze 160 kilometer lange wandelroute, van La-Roche-en-Ardenne tot Bouillon, voert jou als wandelaar in één week door het bosrijke middelgebergte van de Belgische Ardennen, door dalen en wouden, langs eindeloze velden en bochtige beekjes. Er liggen tal van accommodaties langs de route, maar je kunt ook een all-in wandelarrangement boeken, vanaf € 175 voor drie dagen. 

Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!
fotowedstrijd: win een natuurhuisje in het bos

7. Ga op schattenjacht en zoek zelf schaaldieren op het strand, Zeeland (Nederland)

Schelpen rapen, aangespoelde objecten verzamelen en flessenpost zoeken. Strandjutten blijft altijd iets mysterieus hebben, en het lijkt dan ook een steeds populairdere activiteit te worden. In Zeeland heb je een aantal stranden waar een gunstige stroming zorgt voor meer kans op het vinden van bijzondere schatten uit de zee.

Het strand de Kaloot bij Ritthem is hier één van. In het geval van een gunstige windrichting zijn hier regelmatig haaientanden en andere bijzondere objecten te vinden. Tussen Cadzand en Breskens zijn ook regelmatig bijzondere schatten te vinden zoals zeesterren, schelpen en zelfs prehistorische vondsten. 

Naast strandjutten kun je ook voetvissen in Zeeland. Deze benaming is vrij vertaald van de Franse term pêche à pied, en komt neer op het zelf zoeken van verse schaal- en schelpdieren langs de kust. Om zelf eens te voetvissen, hoef je Nederland helemaal niet uit. De Zeeuwse kust leent er zich net zo goed voor. Goed om te weten: om de natuur geen schade aan te brengen, mag je per etmaal maximaal 10 kilo aan schelpen meenemen voor eigen gebruik.

Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om het strand de Kaloot bij Ritthem heen. Hier vindt je échte schatten. Foto: VVV Zeeland 

Lees verder: 5x bijzonder vakantie vieren in Zeeland


8. Zoek de hoogte op in de Sallandse Heuvelrug, Overijssel (Nederland)

In de Sallandse Heuvelrug vind je heuvels waar Zuid-Limburg zich niet voor zou hoeven schamen. Maar dan anders. Ruiger. In de voorlaatste ijstijd werd het land door het ijs opgestuwd en geplooid, en sleet smeltwater diepe, scherpe geulen door het heuvellandschap, waardoor hoogteverschillen tot wel zeventig meter ontstonden. En dat in het verder toch redelijk vlakke Overijssel. Maar er is méér. Zo vind je in de Sallandse Heuvelrug de laatste in het wilde levende korhoenpopulatie van Nederland. Het behoud van de korhoen is echter geen gemakkelijke opgave. Volwassen korhoenders hebben voldoende aan plantaardig voedsel, met name vosbessen, waar de Sallandse Heuvelrug vol mee staat. Maar de kuikens zijn de eerste weken afhankelijk van dierlijk voedsel zoals spinnen, insecten en larven. Juist dáár ligt de uitdaging, want door de stikstofuitstoot van onze auto’s, de industrie en landbouw, verzuurt de ondergrond en raakt het biologisch evenwicht verstoord. Mede daardoor mag er op de enige asfaltweg door het park alleen langzaam worden gereden, is stoppen verboden en is de weg ’s nachts niet toegankelijk. Het lijkt het Krugerpark in Zuid-Afrika wel, maar dan strenger! Dit grootste aaneengesloten droge heidegebied van West-Europa is ook een walhalla voor bijzondere diersoorten als zandhagedissen, roodborsttapuiten, wilde bijen en nachtzwaluwen, die zwoele zomernachten opvrolijken met hun continue ratelgeluid.

Wandelliefhebbers kunnen een route van 16km volgen langs berkenbossen en heidevelden. Naast wandelen, kun je er ook fietsen en e-mountainbiken. Aan de randen van het park ligt een route van 48 km.


9. Waan je in Canada in een oude steenkoolmijn, Limburg (België)

In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je Connecterra, de voormalige steenkoolmijn van Eisden, die operationeel was tot 1987. Hier kun je genieten van het prachtige landschap van de Maasvallei en adembenemende uitzichten over meren en mijnsteenbergen. Deze laatste, ook wel terrils genoemd, ontstonden door de ophoping van de overtollige grond die mee naar boven kwam met de steenkoolwinning. De toegang tot het park kost je slechts drie euro.  Je krijgt een kaart mee met vier gemarkeerde wandelroutes. De blauwe route neemt je in een uurtje mee langs de top van de terril - het mooiste panoramapunt van Vlaanderen. Als je iets meer uitdaging wenst, kies dan de paarse wandeling van 13 kilometer langs een tweede terril.


Lees meer: De 8 mooiste bossen en wandelroutes van Nederland en België


10. Struin door een van de onbekendste natuurgebieden van Drenthe, (Nederland)

Het Holtingerveld, vlak bij Uffelte en Steenwijk, is het minder bekende zusje van het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Tijdens een wandel- of fietstocht door dit natuurgebied ervaar je een bijzonder afwisselend landschap, maar vooral ook rust. Rust die je in de Randstad wel kunt vergeten, en ook in centraler gelegen Nederlandse natuurgebieden steeds minder aantreft. Een van de mooiste delen is een vennetje dat luistert naar de naam Brandeveen. Kom op het goede moment en de lucht boven het vennetje kleurt paars van de libellen, die tegelijkertijd verpoppen. Om het Brandeveen te bereiken wandel je eerst door het Oosterzand, dat net als het Westerzand geen zandverstuiving is maar een bos. Toen het gebruik van kudden Drentse heideschapen, die ook nu nog vrij rondlopen in het Holtingerveld, op zijn hoogtepunt was, werd zo veel heide afgegraasd dat de arme grond begon te verstuiven en verzandde. Om dit proces tegen te gaan werd later weer bos aangeplant.

Lees meer: De 10 beste boswandelingen van Nederland

HoltingerveldHet Holtingerveld: pure rust.


11. Ontdek de uitgestrekte velden van Limburgs Toscane, Limburg (Nederland)

Wie sjoan ós Limburg is, begrip toch neëmes (Hoe mooi ons Limburg is, begrijpt toch niemand), zong de Limburgse volkszanger Harry Bordon in 1954. Dat was misschien tóén zo, maar nu niet meer. Als je neerkijkt op Eys besef je dat de schoonheid van het Zuid-Limburgse Heuvelland onomstootbaar is. De omgeving van dit schilderachtige dorpje wordt liefkozend ‘het Toscane van Limburg’ genoemd, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Het eerste dat opvalt is de zachte glooiing in het landschap, golvend en speels, als een drijvend lappendeken. In de verte ontwaar je, mooi op een rijtje, de slanke gedaanten van Italiaanse populieren, die qua vorm en structuur verdacht veel lijken op de voor Toscane zo kenmerkende cipressen. In de directe omgeving liggen tal van wijngaarden, en het zijn veelal streekproducten die de klok slaan. Het Toscanegevoel komt ook op andere manieren tot uiting. Dit gebied kent zijn eigen ritme. Gejaagdheid is een vorm van druk die ze hier niet kennen. Het leven wordt nog écht geleefd. Laat dat maar aan de Zuid-Limburgers over.

In de omgeving van het schilderachtige dorpje Eys voelt het net alsof je op rondreis bent in Toscane. Foto: Brenda Somers

Lees verder: Zo ervaar je het buitenland in eigen land: 5 exotische Nederlandtips


12. Trek eropuit op een ouderwetse Solex, Noord-Brabant/Gelderland (Nederland)

De Solex was vooral in de jaren zestig niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Wat opviel: voornamelijk jonge vrouwen lieten zich op de bromfiets zien. Mannen kozen toch liever voor de robuustere Puch of Kreidler Florett. Als je denkt dat de overgebleven Solexen louter nog te bewonderen zijn in musea, heb je het mis. Verspreid door Nederland bieden tientallen aanbieders Solex-tochtjes aan. Zo kun je op de grens tussen Noord-Brabant en Gelderland een zogenaamde BoerenSolex-tour maken vanaf € 26 per persoon voor twee uur. De tour gaat over de dijken langs de Maas en door historische dorpskernen als Ravenstein. Terwijl je rondtoert bekruipt jou onmiddellijk een nostalgisch gevoel — ook als de Solex van vóór jouw tijd is, want als jij er zelf niet op reed, deden jouw ouders of overgrootouders dat waarschijnlijk wél. Ook in Zwolle kun je rondtoeren op een Solex. De uitgestippelde route duurt twee uur en leidt langs de mooiste plekjes rond de stad, vanaf € 30 per persoon. Liever een andere locatie? Googel op ‘Solex huren’.

Check Columbus Travel editie 94 voor meer unieke ervaringen in Europa.