image
Brenda Somers

Weekendje weg in Nederland: 15 leuke ideeën voor een uitje in november

Heb jij behoefte aan een weekendje weg, maar weet je niet waar naartoe? Kies voor een uitje in Nederland en laat je verbazen door onze uitgestrekte duinen, rustige eilanden, oude kastelen en unieke overnachtingsplekjes.

1. Struin door de ontembare natuur van het Schoorlse Duingebied

De Schoorlse Duinen werden anderhalve eeuw geleden ook wel omschreven als ‘ongenaakbaar, onbewoonbaar, ontembaar’. Uiteindelijk is het Staatsbosbeheer gelukt om het zand te temmen door het aanplanten van heel veel helmgras en duizenden zwarte dennen, en dan vooral de Corsicaanse en Oostenrijkse den. Ook in De Kerf, een kunstmatig gat in de duinen, ontstonden jonge zandverstuivingen. De grootste zandverstuivingen vind je nu in de Baaknol in het noordoosten en op de rand van de PWN-duinen bij Bergen aan Zee in het zuidwesten van het gebied. Door hier op lage plekken grond af te plaggen, worden natte duinvalleien gecreëerd, die weer andere soorten aantrekken. De aanpak lijkt effect te sorteren. De zandhagedis doet het goed en er worden steeds meer zeldzame graafwespen en zandbijen ontdekt.

Lees verder: Weekendje weg in de woestijn: 5 Nederlandse natuurgebieden waar je je in de Sahara waant

natuur Schoorlse duinenLinks: het zandlandschap op de Schoorlse Duinen. Foto: Paul Böhre. Rechts: een zandhagedis op pad. Foto: Niels Kooymant


2. Relax op een stadseiland in Nijmegen

Wandel of fiets over hét symbool van Nijmegen – de imposante Waalbrug – en zet voet op een mini-eilandje met een op-en-top vakantiegevoel: het eiland van Veur-Lent. Leg je picknickdeken neer op een van de strandjes, sup of doe aan supyoga op de Nevengeul en laat het uitzicht op de skyline van Nijmegen op je inwerken. Nieuw op het eiland is het kunstwerk het Gezicht van Nijmegen, een gigantisch Romeins masker. Als je door de ooggaten kijkt zie je Nijmegen liggen.

Lees verder: Temptation Island: de 11 mooiste eilanden voor je vakantie (of weekendje weg) in Nederland

Gezicht van NijmegenKijk door de ooggaten van het Gezicht van Nijmegen en bewonder de skyline van de stad vanaf het stadseiland Veur-Lent. Foto: Simone Wittgen


3. Huur een bootje in Breda en ga het water op

Wat is er nou leuker dan een dagje varen? Bij Bootje Varen Breda huur je een bootje waarmee je de stad kunt ontdekken. Tuurlijk, een rondje over de singels is zeker de moeite waard. Maar durf óók buiten de gebaande paden te varen. In natuurgebied Het Markdal vaar je door een poort van wilgen en elzen, die over de Mark-rivier groeien. Je kan ook een fancy kas (inclusief schipper) huren met vier personen en een ronde maken langs het Valkenbergpark, Spanjaardsgat, centrum, BAAI en het Havenkwartier. Ideaal voor een vergadering of avontuurlijk uitje. 


4. Ga op safari in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen een van de grootste duingebieden van Nederland. Omdat het gebied eigenlijk bedoeld is voor de winning van drinkwater voor de regio Amsterdam, mag je hier alleen fietsen als je hier een vergunning voor hebt - en die worden helaas niet zo vaak uitgedeeld. Wel is het toegestaan om door dit prachtige landschap te wandelen. Door de bossen, stuifzandgebieden, moerassige valleien en droge vlakten waan je je op safari. Neem je verrekijker mee en spot broed-en rietvogels, braamsluipers, rietzangers én vosjes.

Lees verder: Lekker fietsen: 14 highlights van de nieuwe Nederlandse Kustroute

Amsterdamse Waterleidingduinen wandelen en fietsenWie de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoekt kan oog in oog komen te staan met wilde vosjes. Foto: Samantha Van Dooren


5. Ontdek de pittoreske stokroossteegjes van Zutphen

In Zutphen, een van de oudste steden van Nederland, vind je tal van biologische winkeltjes, eigenzinnige zaakjes en initiatieven die een hoger doel dienen. Vergeet onderweg niet te ruiken aan de stokrozen en andere kleurrijke bloemen die tegen de gevels van de Heukestraat, de Barlheze en de Kolenstraat groeien. Met veel liefde toverden een aantal bewoners hun buurt om tot een kleurrijk rustoord midden in het centrum. 

Wil je even aan de stad ontsnappen? Steek dan de Oude Ijsselbrug over naar de Tichelbeeksewaard voor een wonderschoon uitzicht over de IJsselkade. Er is een wandelrondje aangelegd van 1,3 kilometer voor zij die even willen uitwaaien.

Heukestraat ZutphenDe Heukestraat in Zutphen. Foto: Simone Wittgen.


6. Cross in een 4x4 door de Gelderse savanne

Ben jij een échte avonturier? Trek dan naar het Kootwijkerzand, de 'Sahara van Nederland', om in een terreinwagen van Teamtripper door uitgestrekte zandlandschappen te crossen en in een daktent te slapen. Je kunt hier op eigen houtje of met een wildlifegids op zoek gaan naar everzwijnen, dassen, vossen en edelherten. Sinds kort hoort daar ook de wolf bij. Op dit stukje Nederland krijg je écht de safarikriebels te pakken: qua beleving hoeft de Veluwe niet onder te doen voor beroemde, Afrikaanse wildparken.

Lees verder: Vakantie in eigen land: op safari in de Veluwe

Als je in een Land Rover door de Veluwe rijdt, waan je je echt in de Afrikaanse savanne. Foto: Marije van de Vlekkert


7. Maak een wandeling langs streetart in Leeuwarden en overnacht in een cel

Tijdens een stadswandeling door het centrum van Leeuwarden zie je veel muurschilderingen. Ben je net als wij gefascineerd door deze kunstwerken in de openlucht? Dan is het volgen van een Street Art Tour met A Guide To Leeuwarden een echte aanrader. Zo hoor je de verhalen achter de kunstwerken en ontdek je murals die je normaal niet eens had opgemerkt, gratis op donatiebasis. Wil je graag wat langer in Leeuwarden verblijven? Kies dan voor een unieke overnachting in het Alibi Hostel. Hier boek je geen kamer, maar een cel. Na een grootschalige renovatie zijn de cellen van de voormalige strafgevangenis De Bokhuispoort omgetoverd tot slaapzalen en luxe kamers voor twee.


8. Fiets een stukje van de nieuwe Nederlandse Kustroute

Ons kikkerlandje is met de opening van de LF Kustroute een nieuwe fietsroute rijker. De 610 kilometer lange traptocht voert je langs uitgestrekte duinstroken, uitnodigende stranden en historische steden. Wind tegen of wind mee: hier proef en voel je de zilte zeelucht. De LF-routes (Langeafstand Fietsroutes) zijn al meer dan dertig jaar geliefd onder vakantiefietsers. De Nederlandse Kustroute combineert de LF1 en LF10 en loopt van Cadzand-Bad in Zeeland via Den Helder naar Bad Nieuweschans in Groningen

Lees verder: Lekker fietsen: 14 highlights van de nieuwe Nederlandse Kustroute

Sluis LF KustrouteHet middeleeuwse vestingstadje Sluis is een gemoedelijk startpunt van de LF Kustroute. Foto: IStock


9. Overnacht in een drijvend tiny house in hartje Rotterdam

De Wikkelboat in de Rotterdamse Wijnhaven is misschien wel de bijzonderste slaapplek van de stad. Het woordje ‘wikkel’ verwijst naar de 24 lagen golfkarton die om de bovenzijde van de boot zijn gewikkeld. Deze techniek maakt de boot niet alleen heel licht, maar zorgt ook voor een goede isolatie. Qua locatie kun je het haast niet beter treffen; de Wikkelboat ligt voor de kop van een haveneiland, en daardoor enigszins verscholen. Toch zijn de vele Rotterdamse hotspots gewoon te voet te bereiken. Je kunt kiezen uit twee versies: eentje mét jacuzzi en inclusief e-bikes (WB2) en eentje zonder (WB1). Al zijn zowel de jacuzzi als de fietsen los bij te huren, respectievelijk vanaf € 109 en € 89 per nacht voor twee personen.

Wikkelboat Rotterdamse WijnhavenGeloof het of niet, dit drijvende tiny house in Rotterdam is gemaakt van karton. Foto: Boje Ploeg


10.  Waai uit op Vlieland

Als het dunstbevolkte Waddeneiland is Vlieland een van de rustgevendste plekken van Nederland. Hier bekijk je ’s nachts de heldere sterrenhemel, zonder lichtvervuiling. Besef van tijd en plaats ontgaat je. Alleen de zonsopgang en -ondergang en de getijden voeden nog enigszins je tijdsbesef. Het ene moment waan je je op de Sahara of de zoutvlakten van Bolivia en het andere moment geniet je van een Afrikaans aandoende safari in een elektrische, Thaise tuktuk. De ene dag ben je toeschouwer van een gevecht tussen twee Schotse Hooglanders, de andere dag zie je exotische Egyptische ganzen overvliegen. Kortom: het is hier goed toeven, niet in de laatste plaats omdat het eiland twee keer zoveel zonuren als de rest van Nederland kent.

Lees verder: Temptation Island: de 11 mooiste eilanden voor je vakantie (of weekendje weg) in Nederland

Drenkelingenhuisje Vliehors VlielandHet drenkelingenhuisje op Vlieland staat op de Vliehors, een van de grootste zandvlakten van Europa. Foto: Simone Wittgen.


11. Bewonder de mooiste sterrenhemel van Nederland in NP Lauwersmeer

Een prachtige uitkijkplek over het Lauwersmeer is de nieuwe, houten observatietoren aan de oostkant, vlak achter Landal Natuurdorp Suyderoogh. Je kijkt vanaf hier uit over een van de fraaiste zijtakken van het Lauwersmeer: Achter de Zwarten. Hier ervaar je de overdadige rust van het Lauwersmeer op zijn best. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het ’s nachts zo donker dat je juist alles ziet. Door boven op de toren de speciale ligbanken uit te klappen, kun je uren naar de sterren en planeten kijken. Een mooie en unieke ervaring. Het Lauwersmeer is niet voor niets benoemd tot Dark Sky Park. Stap de duisternis van de natuur binnen. De nacht roept.

Lees verder: Lauwersmeer: 4 redenen waarom dit het bijzonderste nationaal park van Nederland is

sterren en wandelen LauwersmeerEen nachtelijke wandeltocht op de Waddenzee bij Nationaal Park Lauwersmeer. Foto: Age di Lago. 


12. Slaap in een trekkershut in Drenthe

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Bas van Oort, schrijver van het koffietafelboek Expeditie Achtertuin, ging een paar dagen en nachten op pad met Cabiner. Hij wandelde van hut naar hut, dwars door de Drentse wildernis, en ervoer hoe het is om zich even helemaal af te sluiten. Drie dagen lang zag hij geen enkel ander mens. Slechts een of twee keer stak hij een weg over. Dat dat nog kan in Nederland … Een trektocht met Cabiner kost € 130 per nacht (en € 10 per extra gast).

Lees verder: Een huisje in het bos: 10 unieke Natuurhuisjes, Airbnb-woningen en andere boshuisjes in Nederland

Trekkershut DrentheIn deze trekkershut gelegen in Drenthe kan je écht een weekendje back to basics leven. Foto: Pie Aerts


13. Fiets door de moestuin van Den Bosch

Van oudsher voorziet Sint-Michielsgestel de inwoners van Den Bosch van heerlijke streekproducten. Wekelijks trekken de boeren naar de markt in de stad en presenteren zij hun waren. Wie de fietsroute Moestuin van Den Bosch volgt, legt dezelfde reis af. Of je nu kiest voor de korte (25 km) of lange (50 km) variant, deze prikkelende route voert je langs gepassioneerde, agrarische ondernemers en laat je kennismaken met het Brabantse boerenleven. Op de (menu)kaart: meer dan tien smakelijke pitstoppen. Van kamelenmelk proeven bij Kamelenmelkerij Smits tot je tassen vullen met verse asperges en aardbeien van De Vennenhof. Vergeet ook niet om de Poule Den Dungen (lees: lokale kippen) te bezoeken. Deze zuivere afstammeling van de beroemde Poulet de Bresse scharrelt enkel in Den Dungen, maar wist de harten van topkoks en fijnproevers uit het hele land te winnen. 

Kamelenmelkerij SmitsOp de Kamelenmelkerij Smits kun je tussen de dieren rondlopen en zelf ijs van kamelenmelk maken. Foto: Kamelenmelkerij Smits


14. Ga terug in de tijd in het Slot Zuylen 

Dit statige slot wordt omringd door water en staat bekend om zijn karakteristieke kasteeltorens. De schitterende tuin beschikt over een 120 meter lange ‘slangenmuur’, die het slot zo bijzonder maakt. Een speciale bouwtechniek zorgt voor het ontstaan van een microklimaat langs de muur waardoor er subtropische vruchtbomen kunnen groeien. De slangenmuur van Slot Zuylen staat vol perziken, abrikozen en morellen en behoort dan ook tot de mooiste fruitmuren van West-Europa. 

Lees verder: Ontdek de 8 mooiste kastelen van Nederland en België

Slot ZuylenSlot Zuylen in de provincie Utrecht staat bekend om zijn 120 meter lange slangenmuur. Foto: Bert Knot


15. Onthaast aan de Noord-Hollandse costa

Voor de kust van Noord-Holland herinneren tientallen verlaten bunkers aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar is de schoonheid van het duinlandschap tijdloos. De Atlantikwall is een verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog die tussen 1942 en 1944 door nazi-Duitsland  - deels met dwangarbeid -  werd aangelegd als afweer tegen een invasie van de geallieerden. De linie was een kleine 6000 kilometer lang, liep van de Noordkaap tot aan de Golf van Biskaje en bestond uit meer dan tienduizend bunkers en een veelvoud aan kleinere verdedigingswerken. De aanleg ervan werd gestaakt toen de geallieerden in 1944 bij Normandië door de Atlantikwall braken. Grote delen van de Atlantikwall zijn afgebroken - met name in Duitsland zelf - maar in Nederland zijn langs de hele kustlijn en op de Waddeneilanden nog de nodige restanten te vinden. Noord-Holland had met Den Helder en IJmuiden twee voor de Duitsers belangrijke speerpunten. Wie geïnteresseerd is in oorlogsgeschiedenis én geweldige natuur is aan de Noord-Hollandse kust aan het juiste adres. 

De kust van Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis en daarnaast kan je er prachtig wandelen door het duinlandschap. Foto: Stijn Hoekstra


Wil jij meer leuke plekjes ontdekken in ons kikkerlandje? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland.