Temptation Island: de 9 mooiste eilanden voor je vakantie in Europa image
Temptation Island: de 9 mooiste eilanden voor je vakantie in Europa image Temptation Island: de 9 mooiste eilanden voor je vakantie in Europa image
Manon van der Zwaal

Temptation Island: de 9 mooiste eilanden voor je vakantie in Europa

Van de Griekse eilanden tot de Duitse Wadden en van Cyprus tot de Canarische Eilanden: laat je voor je volgende vakantie verleiden door deze Temptation Islands.

1. Maddalena-archipel, Italië

De 81-jarige Mauro Morandi is al ruim drie decennia de enige bewoner van Isola Budelli, een eiland in de Maddalena-archipel ten noorden van Sardinië. De vergelijking met Robinson Crusoe wuift hij echter weg. ‘Robinson Crusoe wilde graag terug naar de bewoonde wereld. Ik wil dat helemáál niet.’ Als je zijn woonplaats ziet, snap je meteen waarom. Vanuit zijn bed kijkt Mauro uit op een wit strand met een helderblauwe baai ervoor. Ook jij kunt de archipel verkennen, door aan boord te gaan van de zeilboot Athena. Schippers Sean en Lucia verzorgen tussen mei en september dagexcursies naar de Maddalena-eilanden. Gooi sowieso het anker uit bij Spiaggia Soraya, het mooiste strandje van allemaal, op Spargi.

De Maddalena-archipel leent zich perfect voor mooie kanotochten. Foto: Louise ten Have.


2. La Palma en El Hierro, Canarische Eilanden

La Palma en el Hierro zijn de meest westelijke en rustigste Canarische Eilanden. Hier geen lange zandstranden en dus geen horden toeristen. Wat je wel vindt? Op La Palma het ideale wandeleiland met uitbundige begroeiing. Reken op veel landschappelijke contrasten op korte afstand van elkaar. Je hebt de keuze uit maar liefst duizend kilometer bewegwijzerde wandelpaden langs de kust, over de rand van de Caldera, diep beneden in de krater of over de zwarte vulkaanketen in het zuiden. Aanraders: Ruta de los Volcanes, GR 131, 6-8 uur; de Caldera de Taburiente, 7 uur; en een route over het kustpad in het noorden. Bijzonder is verder de mix tussen Spaanse cultuur en invloeden vanuit Latijns-Amerika. Dit uit zich in de architectuur, muziek en het eten. El Hierro is kleiner, kaler en geïsoleerder. Wandelen is hier iets minder divers dan op La Palma. Maar de stilte en het ongepolijste, pastorale landschap maken het een charmante vakantiebestemming

Het traditonele volksfestival Bajada de la Virgen op het Canarische eiland La Palma. Foto: iStock.


3.    De Waddeneilanden, Duitsland

Toegegeven, het ezelsbruggetje BJNBLSWNPNHAFS bekt minder lekker dan ons eigen TVTAS. Maar dat wil niet zeggen dat de Duitse Waddeneilanden onderdoen voor de Nederlandse. Bij eb is het mogelijk om vanaf het vasteland naar de Oost-Friese Waddeneilanden Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Minsener Oldeoog te lopen – uiteraard onder aanvoering van een gids. Het onbekende en onbewoonde Memmert is een uitstekende plek om vogels te spotten, en op het oostelijke deel van het eiland Spiekeroog kun je ¬duizenden zeevogels zien ¬broeden. Houd er bij het boeken van je accommodatie rekening mee dat de grote eilanden het dichtst zijn bebouwd en het drukst worden bezocht.

Spiekeroog DuitslandSpiekeroog is een van de Duitse Waddeneilanden. Foto: iStock.


4.    Corvo, Portugal

Corvo is de heilige graal van de Azoren. Die stelling wordt onderstreept door Columbus Communityleden Dennis en Roel. Het tweetal vergelijkt Corvo zelfs met het verloren rijk Atlantis, maar dan boven water. ‘Met misschien wel de mooiste vulkaankrater die we ooit hebben gezien: een wondergroene vallei met helderblauwe meertjes, omzoomd door een patchworklandschap van piepkleine weilanden.’ De meeste reizigers doen het eiland aan tijdens een dagtrip vanuit Flores. Maar als je op deze weggestopte rots blijft slapen, heb je de verbluffend mooie Caldeirão – een twee miljoen jaar oude krater waarvan de bodem te bewandelen is – ’s ochtends vroeg voor jezelf.

 Ilha de Corvo op de Azoren heeft een schitterende vulkaankrater. Foto: Mário Silva.


5.    Vega-archipel, Noorwegen

Of je nou aan slow of fast travel doet, passief of actief bent, de Vega-archipel weet ieders reishonger te stillen. De naam van de archipel, die uit maar liefst 6500 eilanden bestaat, is afkomstig van het Oudnoorse veiga, wat zoiets als vloeibaar betekent. Ook nu nog zijn de inwoners afhankelijk van die vloeibare wereld om hen heen – de visserij is een belangrijk onderdeel van het leven en het dieet. Naast het door Unesco bekroonde cultuurlandschap is ook het fysieke landschap imponerend. Elke windrichting herbergt zijn eigen schatten: in het zuiden vind je ondiepe baaien en witte stranden, in het noorden traditionele vissers¬havens, in het westen panoramische vergezichten en in het oosten dichte bossen met verscholen inhammen. Je bereikt de archipel per boot of autoferry. 

Lånan is een van de afgelegen Vega-eilanden (en reisgeheimen) voor de kust van Noorwegen. Foto: Anton Ligaarden.


6.    Egadische Eilanden, Italië

Het échte Siciliaanse vissersleven speelt zich niet af op de boulevards van drukke kuststadjes, maar op de eilanden eromheen. De Egadische Eilanden Levanzo en Marettimo liggen ten westen van Sicilië en zijn per veerboot te bereiken (€ 11 – 16 p.p., enkele reis). Voor elke zeemijl die je aflegt ga je één jaar terug in de tijd. Om je op de eilanden verstaanbaar te maken heb je zowel je handen als voeten nodig, en het restaurant- en hotelaanbod is vrijwel nihil. Kijk vanaf de kade toe hoe de vissers te werk gaan en apprecieer de kunst van het nietsdoen.

Favignana vormt samen met Marettimo en Levanzo de Egadische Eilanden, een heerlijke relaxplek voor de kust van Sicilië. Foto: Michal Krakowiak.


7.    Porvo-archipel, Finland

De Porvoo-archipel ligt zo dicht bij Helsinki (50 km) dat je er met de kajak heen kunt. Onderweg passeer je bosrijke eilandjes en oneindig veel scheren (rotseilandjes). De peddeltocht duurt één tot vijf dagen, afhankelijk van je niveau. Veel Finnen hebben langs de zuidkust een buitenhuis. Sommige staan te huur, zoals Island Lilla Nätiholmen, een negentiende-eeuwse vissershut op een privé-eiland – uiteraard met sauna, vanaf € 550 per week voor vier personen. Ga je na dit heerlijke ballingschap aan land in Pellinki? Kijk dan niet raar op als je om je heen Zweeds hoort. Maar liefst 95 procent van de bewoners heeft het Zweeds als moedertaal. Zo kan het dat er elke zomer een midzomermarkt plaatsvindt.

Menig eiland in de Porvoo-archipel in Finland heb je helemaal voor jezelf. Foto: VisitFinland.


8.    Noord-Cyprus

Het noordelijke deel van Cyprus geldt internationaal als bezet gebied. Verstrooid over het landschap liggen militaire bases en nooit afgebouwde hotels die je daaraan herinneren. Maar als je een auto huurt zie je ook prachtige valleien, eeuwenoude olijfboomgaarden, en de versteende getuigen van eeuwenlange beschaving. Tel daarbij de magnifieke bergrug in het noorden en de goudkleurige stranden op, en je gaat een heerlijke vakantie tegemoet. Temeer daar de bewoners vrije geesten zijn die maar wat graag met je van gedachten wisselen. Hoewel een islamitisch land, is er geen harde scheiding tussen de seksen en mannen gaan respectvol met vrouwen om. Vraag de bewoners vooral ook wat ze zelf graag doen op een vrije middag, want ze sturen je naar de meest onverwachte plekken. Qua route raden we aan om je eerste avond in de hoofdstad Nicosia te blijven en dan te rijden naar het gebied rond Kormacit. Van daaruit verken je de Noordkaap en het uiterste westen. Je kunt ook mooi hiken op de Pentadaktylos. 

Noord-Cyprus is een fantastische culinaire bestemming, met fijne wijngaarden en boerenmarkten. Foto: Manon van der Zwaal.


9.    De Ionische Eilanden, Griekenland

De Ionische Zee is relatief kalm en daardoor geliefd onder eilandhoppers die het niet te ingewikkeld willen maken. Corfu is een klassieker en een logisch startpunt. In de mondaine hoofdstad, Corfu-Stad, struikel je bijkans over de weldadige gebouwen. Rond de gezellige haven liggen talloze barretjes en restaurantjes, waar je tot laat in de avond kun tafelen. Vanuit diezelfde haven vaar je naar het maagdelijke Erikoussa. Het eilandje is nog lekker pretentieloos en basic – er is een handvol stranden en de toeristen zijn op een paar handen te tellen. Hetzelfde geldt voor Othonoi. Op de teller staan slechts zeshonderd inwoners en één hotel. Stop er voor een vers visje, een bezoek aan de twintig meter hoge Kalypsogrot en het door steile kliffen geflankeerde strandje Aspros-ammos (letterlijk: wit zand). Het eilandengroepje Paxi is een goed bewaard geheim onder jetsetters. In de zomer meren zij hun dure jachten aan in de haven. Tikkeltje exclusief dus, al heeft dat ook zijn voordelen. Zo kun je er fantastisch eten en shoppen. Volgens diezelfde jetsetters – zij kunnen het weten – doen de stranden op het naburige Antipaxi niet onder voor de Caribbean. Heb je vakantieplannen voor Griekenland? Lees dan ook onze andere tips over eilandhoppen in Griekenland.

De stranden en zee bij het Ionische eilandje Antipaxi doen niet onder voor de Caribbean. Foto: iStock.


Zit jij ook maar wat graag op je eigen eilandje? Columbus-editie 93 is gewijd aan de mooiste eilanden ter wereld, met tips voor Nederland, Duitsland, de Griekse eilanden, Spanje, Indonesië, Thailand en vele andere droomplekken. Bestel de editie in onze webshop.

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Temptation Island: de 9 mooiste eilanden voor je vakantie in Europa"

  • profile image comment
    Door Mmackintosh• geplaatst op 19 Sep 2020 | 12:23:32

    Dank je wel voor je oplettendheid, TravelGoom. We hebben de foto aangepast.

  • profile image comment
    Door TravelGoom• geplaatst op 17 Sep 2020 | 03:59:03

    Hier zitten paar prachtige tips bij. Ter attentie: Rügen is geen Waddeneiland maar ligt in de Oostzee, bij behorende foto geeft daarom geen juist beeld.