5x logeren bij de boer: de fijnste farmstays, boerencampings en landhuizen van Europa image
REDACTIE

5x logeren bij de boer: de fijnste farmstays, boerencampings en landhuizen van Europa

In een (reis)wereld die alsmaar gejaagder wordt, is het ook weleens fijn om een pas op de plaats te maken. Een farm stay biedt daar de ideale gelegenheid voor. Sta op met het gekraai van een haan, help mee op de boerderij en leef op het ritme van het land.

1. Goed boeren in IJsland

Op de vele afgelegen boerderijen op IJsland kom je nog in aanraking met het leven van ‘toen’. Via Hey Iceland verwelkomen diverse families buitenstaanders op hun erf. Sölvanes is een traditionele IJslandse schapen- en paardenfarm aan de voet van de Mælifellshnjúkur-berg. Samen met boer Eydís kun je de bergen in trekken om zijn kudde te lokaliseren. Hestheimar en Mið-Hvoll liggen aan de zuidkust en vormen een prima uitvalsbasis voor de vele bezienswaardigheden in de buurt. Heerlijk om na een dag vol indrukken weer terug te keren in de kalmte van een boerderij.

Aan de Ijslandse hutjes van Mið-Hvoll kun je genieten van de natuur en frisse zeelucht. Foto: Mið-Hvoll

2. Goed boeren in Italië

In Zuid-Tirol, de noordelijkste provincie van Italië, staan duizenden boerderijen die nog op traditionele wijze worden gerund. Voor een overzicht van vakantieboerderijen, boerencafés, Buschenschanken (wijnlokalen) en andere boerenactiviteiten kijk je op de website van Roter Hahn. Dat het boerderijleven niet altijd samengaat met een overall en modderige laarzen, bewijst Bacherhof. Deze kruiden- en Kneipp-boerderij ligt in het van hart van het Etschtal en is volledig omgeturnd tot kuuroord. In de zwembaden, natuurvijver en kruidenkamers kom je volledig tot rust. Als gast kun je je laten rondleiden over de boerderij en door de moes- en kruidentuin.

In de natuurvijvers en kruidenkamers van Bacherhof, een boerderij in Zuid-Tirol, kom je volledig tot rust. Foto: Bacherhof, Roter Hahn

3. Goed boeren in Frankrijk

Bienvenue à la Ferme is een nationaal netwerk van landelijke eet- en slaapplekken en dé manier om het Franse boerenleven te ervaren. In het noordoostelijke Grand Est verwelkomt de familie Miclo al twee generaties lang gasten in haar boerderij Ferme de Reherrey. Op een enorme lap weidegrond scharrelen tientallen koeien, kalveren en varkens. Verder zuidwaarts, op een half uurtje rijden van de Middellandse Zeekust, ligt Olives en Provence. Hier kun je van dichtbij meemaken hoe extra vierge olijfolie wordt gemaakt. Veel gîtes (vakantiehuisjes) deden vroeger dienst als boerderij. Onze favoriet is Domaine de Royères in Nouvelle-Aquitaine. Je slaapt in een voormalige melkstal of op de boerencamping ernaast, en kunt meehelpen met hooien, oogsten, tuinieren, dieren voeren en meer. Neem ook eens een kijkje op deze website om een vakantiehuisje in Frankrijk te huren. 

In Frankrijk kan je het échte boerenleven ervaren en overnachten in een gezellige gîte. Foto: Gites

4. Goed boeren in Nederland

Met het hele gezin naar de camping aan de côte of costa is voorlopig even niet aan de orde. BoerenBed biedt uitkomst. De kampeerplekken, ingericht op de erven van boerderijen, houden het midden tussen een boerencamping en een glamping — het sfeertje is knus en de onderkomens luxueus. Kampeertenten zijn standaard uitgerust met een toilet, keuken en comfortabele bedden, en eventueel een douche. In Nederland kun je kiezen uit twintig boerenerven. Wij lieten ons oog vallen op Hoeve De Pippert in De Betuwe. Deze charmante boerderij uit 1840 is nu een melkveehouderij. Kinderen kunnen zich vermaken in de Slingerschuur, een schuur met stro en speeltuigen, of helpen met het voeren van kalfjes. BoerenBed is ook actief in andere landen.

Hoeve De Pippert in De Betuwe is een charmante boederij waar ook de allerkleinsten zich kunnen vermaken. Foto: Hoeve De Pippert

5. Goed boeren in Zwitserland

Als de koeien in de Alpenweides staan, liggen hun stallen er verlaten bij. Om die tijdelijke leegstand tegen te gaan bedacht een aantal Zwitserse boeren Schlafen im Stroh. Inmiddels kun je als reiziger bij een kleine honderd boerderijen terecht voor een overnachting in het stro. Voor avontuurlijke types is dit de uitgelezen kans om binnen te dringen tot afgelegen bergdorpen en hechte gemeenschappen, die vaak op kleine schaal vee houden en kaas maken. Ook elders in Zwitserland kun je tegen een zacht prijsje overnachten op een bed van stro. Een goed voorbeeld is Eselhof Säge, een ezelboerderij tegen de Duitse grens. Overdag help je mee met het ‘uitlaten’ van de ezels en daarna geniet je van outdoor fondue. Slapen in het stro is mogelijk tussen mei en oktober.

In Zwitserland kun je als reiziger overnachten bij lokale boeren in het stro tegen een zacht prijsje. Foto: Schlafen im Stroh

Wil jij nog meer leuke logeeradresjes ontdekken op het platteland?  Neem dan eens een kijkje op WWOOF-netwerk (World Wide Opportunities on Organic Farms), ruraal toerisme in zijn puurste vorm. Je werkt vier tot zes uur per dag mee op de boerderij in ruil voor kost en inwoning. Deze manier van reizen is uitermate geschikt voor mensen die een steentje bij willen dragen of het hoofd leeg willen maken. Ook in Nederland vind je WWOOF-projecten.