Maak je borst maar nat: 3 unieke Nederlandse reiservaringen op het water image
Hotel AsileFlottant

Maak je borst maar nat: 3 unieke Nederlandse reiservaringen op het water

Van unieke overnachtingen tot een drijvende boerderij: ken jij deze bijzondere, duurzame reisinitiatieven op het water al?

1. Logeren op een Amsterdamse haringboot

De stuurhut van de Holland Vll, een houten haringboot uit 1911, is omgetoverd tot hotelkamer voor zes personen. Hier voel je je een echte kapitein, midden in de stad. De boot maakt deel uit van de zesdelige vloot van het hotel Asile Flottant. Twee jaar geleden startte Huib Koel met het recyclen en ombouwen van afgedankte boten tot duurzame hotelkamers op de oude scheepswerf De Ceuvel, een broedplaats voor creatieve en duurzame ondernemers in het noorden van de stad. Manager Irene hielp Huib een aantal boten te renoveren: ‘Hij is een echte botenman. Als scheepsinterieurbouwer had hij al een tijdje twee boten liggen waar niks mee werd gedaan. Zo kwam hij op het idee om de boten te recyclen en verhuren. Bij ons geen dertien-in-een-dozijnovernachting. Op een boot slapen is een erváring. Zo kan het voorkomen dat een lamp uitvalt of dat er geen heet water is. Dat hoort er nou eenmaal bij.’ De boten van Asile Flottant blijven het hele jaar open, voor één tot zes personen. Met de Noord- Zuidlijn ben je zo in het centrum van Amsterdam, vanaf € 193 per nacht.

In Amsterdam kan je overnachten in de stuurhut van een oude, houten haringboot. Foto: Asile Flottant

2. Boeren in de Rotterdamse haven

De Floating Farm in Rotterdam mag zich de eerste drijvende boerderij ter wereld noemen. De glazen stal ligt in de Merwe-Vierhavens, tussen de containerschepen en oude industrie. Als bezoeker sta je letterlijk tussen de koeien en krijg je tekst en uitleg over het gehele duurzame productieproces: het groeien van gras onder ledlicht, de waterzuivering en het recyclen van mest. De melk en het vlees die de koeien produceren worden alleen in Rotterdam verkocht om zo transport en daardoor CO2-uitstoot te minimaliseren.

 

3. Drijven in het Groene Hart

Een kruising tussen een tiny house en een woonboot, dat zijn de drijvende ‘tuinkamers’ in de sloten van Boskoop, van oudsher het centrum van de Nederlandse sierteeltsector. De bijzondere slaapplekken voor maximaal vier logés zijn gemaakt van gerecycled hout, staal en heel veel glas zodat je optimaal kunt genieten van het uitzicht op het Groene Hart. De mini-arken vormen een mooie uitvalsbasis voor fietstochten, bijvoorbeeld naar de Reeuwijkse Plassen en Gouda.

Overnachten in een gerecycleerde 'tuinkamer' moet op je bucketlist staan deze zomer. Foto: Proeftuin van Holland

Wil je meer inspiratie opdoen voor leuke adresjes? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd.