Autokennis: 6 basishandelingen die je zelf moet kunnen image
Unsplash

Autokennis: 6 basishandelingen die je zelf moet kunnen

Voor elke kleine handeling naar de garage gaan is zonde van je geld! Daarom geven we je hieronder de 6 meest belangrijke tips. Ook handig voor als je binnenkort een roadtrip gaat maken!

Koelvloeistof

Koelvloeistof voorkomt dat de motor bevriest of oververhit raakt. Als je motor koud is staat het peil rond de koelstreep op het reservoir. Het peil stijgt als de motor warm wordt. De koelvloeistof moet om de twee à drie jaar aangevuld worden.

Ruitenwissers

Laten je ruitenwissers doffe strepen achter? Probeer ze dan met ruitenwisservloeistof en een schone doek te reinigen. Controleer ook meteen of er nog genoeg ruitenwisservloeistof in de tank zit. De tank zit onder de motorkap.

Remvloeistof

Remblokken worden geactiveerd met behulp van remvloeistof. Op het reservoir onder de motorkap (bestuurderskant) staat een min- en een max-streep. Zolang het vloeistofpeil tussen deze strepen in zit, zit je goed. Als het peil rond het minimum of daaronder zit, zijn je remblokken versleten. Remblokken gaan 32000 – 96000 km mee.

Motorolie

Motorolie koelt en smeert de motor, en moet om de zoveel tijd vervangen worden. Olie in een nieuwe auto gaat tussen de 8000 – 16000 km mee en olie in een oude auto ongeveer 4800 km. Je vindt het type olie in de handleiding.

Banden- spanning

Harde banden hebben weinig grip en zachte banden slijten sneller, wat effect heeft op de remprestaties. Je vindt de indicatie op een sticker in de deurpost, aan de binnenkant van de tankklep en/of in de handleiding. Meestal hoort de bandenspanning tussen de 28 en 35 te zijn.

Band verwisselen

De meeste automobilisten hebben nog nooit een autoband verwisseld. Op zich is dat natuurlijk iets positiefs. Maar het kan geen kwaad om een keer te oefenen als de nood nog niet aan de man is. Zet de auto in ieder geval op de handrem en in de versnelling. Tip: als je de wielmoeren al vóór het opkrikken losdraait kun je veel meer kracht zitten.

Meer lezen over roadtrips >