Eerste hulp bij autohuren image
Unsplash

Eerste hulp bij autohuren

Zie jij door de bomen het bos niet meer als het aankomt op autohuur? Houd je dan aan deze tips.

Vroeg boeken

Hoe vroeger je je huurauto boekt, hoe beter. Zodra de beschikbare huurauto’s opraken, gaat de prijs omhoog. En je wil natuurlijk niet hebben dat er helemaal geen huurauto’s beschikbaar zijn op het moment dat jouw vakantie gepland staat! Wacht dus niet tot het allerlaatste moment, maar reserveer je huurauto op tijd. Zeker als je in het hoogseizoen op vakantie gaat.

Vooraf reserveren is ook handiger omdat je exact weet wat je boekt en wat is inbegrepen. Vaak worden er ter plaatse allerlei extra’s aangeboden of weet je niet precies wat je boekt omdat het huurcontract in een andere taal is. Reserveer daarom je huurauto vooraf, bijvoorbeeld bij Sunny Cars. Deze aanbieder wordt aangeraden door de Consumentenbond en biedt een all-in prijs aan. Je hoeft dus geen rekening te houden met extra kosten zoals eigen risico, extra kilometers, dekking tegen banden-, glas-, bodem- en dakschade. Alles is al inbegrepen, dus je kunt onbezorgd genieten van je vakantie! Check hier via Sunny Cars nog meer handige tips voor het (vroeg) boeken van een huurauto? 

Ophaallocatie

Autoverhuurbedrijven hebben vaak meerdere vestigingen. Zeker in grote steden. Door je auto níét bij het vliegveld maar in het centrum of in een buitenwijk op te halen, kun je tot twintig procent goedkoper uit zijn.

Borg

Zou jij je auto zomaar uitlenen aan een wildvreemde? Waarschijnlijk niet. Verhuurders denken hetzelfde. Daarom vragen ze ter plaatse om een waarborgsom. De hoogte van de borg verschilt per huurmaatschappij en kan oplopen tot boven de duizend euro. Het is aan te raden om vóór het reserveren door de huurvoorwaarden te lopen, zodat je zeker weet dat jouw creditcardlimiet hoog genoeg is. Voor een reservering heb je altijd een creditcard nodig (op naam van de hoofdbestuurder).

Onnodige verzekeringen

Het personeel van huurmaatschappijen probeert je vaak verzekeringen aan te smeren die je niet direct nodig hebt of zelfs al hebt. Zo is een inzittendenverzekering meestal al onderdeel van je reisverzekering. Als je een uitgeprint overzicht meeneemt van de verzekeringen die onder jouw reisverzekering vallen, kun je ter plaatse checken of je een nieuwe autoverzekering nodig hebt.

Nederlandse huurautoverzekering

Als je van tevoren in Nederland voor een luttel bedrag een huurautoverzekering afsluit, kun je de duurdere verzekeringsopties bij lokale verhuurpartijen met een gerust hart afwimpelen. Huurautoverzekering.com en de huurautoverzekering van Allianz staan goed aangeschreven.

Betalen met een Gold Card

Als je je autohuur betaalt met een creditcard met Gold-status (of vergelijkbaar) wordt vijfhonderd euro of méér aan eigen risico gedekt. Kijk voor een overzicht op creditcard.nl/faq/eigen-risico-verzekering autohuur

Met de tankregeling vol-vol, heb je de benzinekosten volledig zelf in de hand. Foto: Unsplash

Tankregeling

Het klinkt zo mooi, je huurauto ophalen met een volle tank en hem leeg weer inleveren. Maar in de praktijk pakt dit vaak anders uit. Sommige lokale verhuurders rekenen namelijk absurd hoge bedragen voor het aftanken. Met deze en andere trucs verdienen ze graag wat extra. Veel klantvriendelijker is de tankregeling FF (full-full), waarbij je de auto inlevert met dezelfde benzinestand als waarmee je hem ophaalde. Meestal is dat vol-vol. Je hebt de benzinekosten dan volledig zelf in de hand.

Controle

Als het goed is staat de reeds aanwezige schade aangegeven op het schadeformulier dat bij je contract is gevoegd. Toch is het aan te raden om zelf nog even een rondje om de auto te lopen, en foto’s of een video te maken van de deuken, krassen of sterretjes die je tegenkomt. Als je de auto weer inlevert kun je vragen om een ‘vrijwaringsbewijs’. Dit is een document met een stempel en handtekening erop, dat bewijst dat de auto in orde was toen je hem teruggaf.

Twee auto’s huren met één creditcard

Hebben jij en je groep meer dan één huurauto nodig? Onthoud dan dat je met één creditcard ook maar één auto kunt boeken (tenzij anders vermeld). Het is zelfs mogelijk, zo ervoeren wij, dat een prijsvergelijkingswebsite je toestaat om twee auto’s te boeken, en dat de boeking voor de tweede auto aan het loket op je bestemming alsnog wordt geweigerd. Neem geen risico en betaal met meerdere creditcards.

Prijsvergelijker

Het onderste uit de kan halen? Maak dan gebruik van een onafhankelijke prijsvergelijker, zoals EasyTerra.nl. Met een paar drukken op de knop krijg je een overzicht van alle bekende huurmaatschappijen, en hun prijzen op de door jou geselecteerde data.

Verborgen kosten

De Consumentenbond deed onderzoek naar verborgen autohuurkosten en concludeerde dat ‘allrisk’ bij zowel prijsvechters als grote verhuurbedrijven lang niet altijd betekent dat je ook tegen alle schade bent verzekerd. Als je onbezorgd op autovakantie wil ben je beter af bij een bedrijf als Sunny Cars. Als je bij hen een auto huurt betaal je een all-inprijs. Je hoeft dus geen rekening te houden met extra kosten zoals eigen risico, extra kilometers, dekking tegen banden-, glas-, bodem- en dakschade.

Pechhulp in het buitenland

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je met pech langs de kant van de weg komt te staan. Zeker als je met je eigen auto reist. Als het goed is wordt pechhulp in het buitenland vergoed door je verzekeraar. Maar het kan geen kwaad om dit al vóór vertrek uit te pluizen. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Opteer dan voor ANWB Europadekking (inclusief vervangend vervoer).

Offline navigeren

Ben je de robotachtige stem van de navigatiedame beu? Of heeft het systeem je simpelweg al té vaak de verkeerde richting uitgestuurd? Schakel dan over op maps.me of Waze. Als je de gewenste kaarten eenmaal hebt gedownload kun je ze offline raadplegen. Je hoeft dus géén beroep te doen op je databundel. De apps geven o.a. tankstations en hotels weer.

Meer lezen over roadtrips >