De Goede Reis Podcast #9: reizen in coronatijd (op vakantie in 'coronazones') image
REDACTIE

De Goede Reis Podcast #9: reizen in coronatijd (op vakantie in 'coronazones')

Wanneer kunnen we weer op vakantie of op reis? Hoe gaat dat dan? En kunnen lokale gidsen en familiehotels deze klappen wel aan?

Slachtoffers van de coronacrisis

De reissector wordt één van de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Maar waar de Europese consument zich nog redelijk gesteund voelt door verzekeringen en vouchers, en in het slechtste geval het financieel verlies een gesneuvelde vakantie eenmalig moet nemen, zitten vliegtuigmaatschappijen en reisbureaus met de handen in het jaar. 
De hardste klappen vallen echter in het lokale toerisme, zegt Saskia Griep, CEO van Better Places. De gids, de chauffeur, de eigenaar van de homestay; allemaal zijn ze financieel afhankelijk van toeristen. En die komen voorlopig niet. Saskia Griep en de Berlijnse stadsgids Emma van Wattedoeninberlijn.nl praten in De Goede Reis Podcast #9 een uur lang met Geert Jan Hahn en Columbus-hoofdredacteur Mark Mackintosh over onder meer de impact van de coronacrisis op deze laatste schakels in de toeristische keten.

Saskia Griep, stadsgids Emma in Berlijn, en Mark Mackintosh. Foto: BNR

Virtuele tours door Berlijn

De impact op het lokale toerisme is één van de thema's die we in deze podcastaflevering bespreken. Omdat we begrijpen dat de bekende manier van vakantie vieren en reizen voorlopig niet aan de orde is, heeft het ook weinig zin om dat soort podcasts te maken - wat in eerste instantie inspireerde tot het maken van De Goede Reispodcast. Nu is het belangrijker om te kijken naar het herstel van de sector, naar (steun)maatregelen, naar lichtpuntjes, naar creatieve oplossingen en initiatieven.

Stadsgids Emma heeft haar eigen coronaplan geschreven en weet het hoofd boven water te houden met onder andere virtuele tours door Berlijn. Via haar Instagram-account neemt ze jou mee door haar stille stad. 'Dat je nu zoveel vogels hoort fluiten is waanzin.' En of Emma nou naar Prenzlauer Berg, Mitte of Kreuzberg gaat, haar digitale rondleidingen zitten elke keer weer vol. 'Er kunnen 50 mensen per keer 'mee', en ze kunnen vragen stellen via de chat. Het is prachtig weer, bijna geen verkeer, en dus kan ik de stad eigenlijk op z'n mooist laten zien.' Concurrentie in de stad heeft Emma nog weinig. 'Ik krijg wel veel vragen van mensen die willen weten hoe ik dit doe, en zelfs of ik dit ook voor hén wil doen.' Je boekt je digitale rondleiding hier

Een eenzame jogger passeert het Sowjetische Ehrenmal Tiergarten, vlakbij Brandenburger Tor. Foto: Odd Andersen / AFP

Webinars met lokale experts

Ook bij Better Places denken ze na over steun voor hun lokale experts. Inmiddels is er weer wat werk voor een aantal freelancers en worden er video's gemaakt om toch wat van de locaties te laten proeven. 'We waren de afgelopen weken heel druk met repatriëren en reizen stopzetten, maar inmiddels we weer wat vooruitkijken. En we horen ook positieve geluiden, bijvoorbeeld uit Slovenië en Georgië. Niet dat je daar nu gelijk heen kunt of mag, maar er zijn tekenen dat er weer reisbestemmingen ontstaan.'

Er zal wel iets fundamenteels veranderen in onze manier van reizen, denkt het drietal. Mark Mackintosh: 'We zullen toch bewuster en duurzamer met alles en iedereen omgaan. Meer met de trein reizen. Deze crisis doet toch wel wat met iedereen.' Daarover ook meer in de volgende podcasts.

Podcast luisteren

Luister hier naar de hele podcast over de impact van de coronacrisis op de reissector:

Meer weten?

De Goede Reispodcast is een podcastproject van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel. Host: Presentator (en reisjunkie) Geert Jan Hahn. Over 2 weken zijn we er weer! Heb je een vraag of een opmerking? Mail dan naar goedereispodcast@bnr.nl