De (on)zin van een internationaal rijbewijs image
Unsplash .

De (on)zin van een internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je rijbewijs. Niets meer en niets minder. Je hebt het nodig in bepaalde landen buiten de Europese Unie. Maar moet je er nou een aanvragen?

Twee types

Sinds 1 juli 2019 wordt er naast het originele IRB model 1949 óók een tweede type uitgegeven: het IRB model 1968. Het model dat je nodig hebt is afhankelijk van je bestemming, anwb.nl

Als we diverse internetfora moeten geloven heb je voor landen als de VS, Canada en Nieuw-Zeeland in de praktijk niet per se een internationaal rijbewijs nodig en voor landen als Japan en Thailand juist wél. Zelf hebben we het papiertje nog nooit daadwerkelijk nodig gehad.

(On)zin

De zin of onzin van het internationaal rijbewijs vormt al decennialang een heet hangijzer. Het document is prijzig en beperkt geldig, komt amateuristisch over en in de praktijk wordt er zelden of nooit naar gevraagd. Veel reizigers voelen zich daarom bekocht. De noodzaak van een internationaal rijbewijs wordt echter pas écht duidelijk als er schade wordt gereden. Als je het document op dat moment niet bij je hebt, kan een verzekeraar beslissen om de schadevergoeding (deels) te weigeren. Bovendien kunnen de gevolgen op juridisch en justitioneel vlak groot zijn. Conclusie: dat er niet naar het document gevraagd wordt betekent niet automatisch dat het niet vereist is. Als je schade rijdt of betrokken raakt bij een verkeersongeval zul je blij zijn dat je het document bij de hand hebt.

Autobahn op en gáán maar niet zonder vignet

Als je met je eigen auto een roadtrip door Europa maakt kan het zijn dat je een vignet nodig hebt. Een vignet is een betaalzegel waarmee je bewijst dat je tol hebt betaald. Via tolvignetten.nl kom je er in een mum van tijd achter welk vignet je nodig hebt voor jouw autovakantie.

Kosten

Het IRB model 1949 kost € 18,95 en het IRB model 1968 kost € 24,95. Beide modellen zijn te koop in ANWB-winkels. Voor de aanvraag heb je een pasfoto en je Nederlandse rijbewijs nodig. Een medewerker maakt het internationaal rijbewijs ter plekke voor je gereed.

Geldigheid

Het IRB model 1949 is één jaar geldig en het IRB model 1968 is drie jaar geldig.

Meer lezen over roadtrips >