Corona: en dan nu het goede nieuws (6 positieve ontwikkelingen image
Unsplash .

Corona: en dan nu het goede nieuws (6 positieve ontwikkelingen

Natuurlijk zijn we het coronavirus liever kwijt dan rijk. Maar gelukkig is het niet alleen kommer en kwel op dit moment – de coronacrisis heeft ook goede dingen teweeggebracht. Dit zijn de positieve effecten van het massaal thuisblijven.   

1.    Lagere C0₂-uitstoot

Wereldwijd staan bijna alle vliegtuigen aan de grond en pakken we aanzienlijk minder de auto. Ook wordt er minder stroom verbruikt én worden er veel minder goederen vervoerd. Dit alles heeft een positief effect op de CO₂-uitstoot. De website CarbonBrief heeft berekend dat de coronacrisis zorgt voor 1,6 miljard ton minder uitstoot dit jaar. Dat is vier procent van de totale uitstoot – de sterkste afname ooit.

In Nederland zou de crisis dit jaar tot een vermindering van bijna twintig miljoen ton CO₂ (tien procent van de totale uitstoot) kunnen leiden. Deze afname wordt voornamelijk veroorzaakt doordat we minder de weg op gaan. Zullen we na de crisis de auto dan ook maar wat vaker laten staan? Helaas is de verminderde CO₂-uitstoot trouwens niet genoeg om de opwarming van de aarde wezenlijk te veranderen. 

2.    Meer solidariteit

Leven we normaliter volledig langs elkaar heen, zonder enig idee wie onze buren zijn, nu wil iedereen iets voor een ander betekenen. Het lijkt wel of men een stuk socialer wordt door de coronacrisis. 

Zo zijn er verschillende mooie initiatieven om je medemens in quarantaine te ondersteunen. Op nlvoorelkaar.nl zijn alle initiatieven voor je verzameld. Zo kun je jezelf aanbieden als oppas of boodschappenhulp of online bijles geven. Maar er is ook veel behoefte aan gezelschap in deze tijd, want alleen in quarantaine zitten is helemaal niks. Bel eens met iemand die alleen thuiszit. Ook de kids kunnen een steentje bijdragen, door bijvoorbeeld een mooie tekening voor een vreemde te maken. 

3.    Verbod op de handel in wilde dieren

In de strijd tegen het coronavirus heeft China tijdelijk de handel in wilde diersoorten aan banden gelegd. Eind februari verbood president Xi Jinping de verkoop en consumptie van exotische dieren, omdat wetenschappers denken dat het coronavirus op een grote dierenmarkt in China van een dier op een mens is overgebracht. Het bestuur van de Zuid-Chinese stad Shenzhen doet nu ook het eten van honden en katten in de ban. 

Maar de handel in wilde dieren is een wereldwijd probleem. Daarom doen instanties zoals Greenpeace een oproep aan de World Health Organization (WHO) om de handel in wilde dieren te verbieden. En dat is goed nieuws voor alle dieren!

Wil je weten waarom het zo belangrijk is dat er niet meer in wilde dieren gehandeld wordt? Lees dan hier de column van Simone Eckhart, directeur van de Nederlandse stichting SPOTS. Zij legt uit waarom de handel in wilde dieren een belangrijke oorzaak van de uitbraak van het coronavirus is. 

4.    Onthaasten door thuisisolatie

De meerderheid van de wereldbevolking zit momenteel thuis. Veel mensen kunnen niet werken en hebben dus tijd om na te denken over wat écht belangrijk is. Wellicht heb je door de thuisisolatie meer ruimte om je leven vanuit een ander perspectief te zien, krijg je nieuwe inzichten en verander je je levensstijl voorgoed.
De thuisblijvers ervaren daarnaast waarschijnlijk ook minder stress, omdat er niet gewerkt kan of hoeft te worden. Het scheelt natuurlijk ook een boel frustratie wanneer je niet iedere dag in de file staat … 

Verder zijn er in deze quarantaine geen verplichtingen zoals sport en sociale afspraken. Dat is natuurlijk erg jammer, maar het zorgt ook voor rust. Je moet verplicht een behoorlijke stap terug doen. 

Het is een mooi moment om hobby’s zoals knutselen en lezen op te pakken. Vanwege de coronacrisis zijn juist reisverhalen (en een passie voor lezen) belangrijker dan ooit, meent Columbus-hoofdredacteur Mark Mackintosh. Lees hier waarom. 

5.    Dieren keren terug de natuur in

Nu iedereen zoveel mogelijk binnenblijft krijgen dieren vrij spel. Het water in de kanalen in Venetië is weer glashelder en  voor de kust van Sorrento in Italië zwemmen weer dolfijnen. 


Verder nemen dieren op sommige plekken de verlaten steden over. Een kudde berggeiten domineert bijvoorbeeld het dorp Llandudno in Wales. Deze geiten komen normaal alleen bij slecht weer de heuvels uit. 

Ook is er een beer in het Spaanse Asturië gespot op straat én lopen er coyotes door San Francisco

Voor stadsdieren is de coronacrisis minder gunstig. Duiven, meeuwen en ook ratten hebben veel minder voedsel nu alle restaurants dicht zijn en er niemand op straat is. Zij moeten nu weer in hun eigen voedsel gaan voorzien …

6.    De herontdekking van Nederland

Tijdens deze quarantaine is het tijd voor bezinning. Denk eens na over hoe we met de aarde om gaan en vraag jezelf eens af of je wel altijd zo ver mogelijk op reis moet gaan? Nu reizen niet meer mag kijk je misschien wel met heel andere ogen naar ons eigen kikkerlandje. 

Wij pleiten dan ook voor een kentering in reisgedrag: van alsmaar verder weg naar lekker dichtbij. In onze nieuwe rubriek #StayLocal verklappen we daarom elke week een bijzonder, oer-Hollands (en coronaproof) relaxplekje weg van de massa.

 

Wij zijn benieuwd welke positieve effecten blijvend zullen zijn zodra het virus onder controle is. Wat denk jij?  

Bronnen: RTL Nieuws, Duurzaam Bedrijfsleven, NLvoorelkaar, AD, Nieuwsblad.be, Weer.nl, Trouw

 

Krijg hier nog meer leesplezier

Kun jij wel wat extra leesplezier gebruiken? Dan hebben wij voor jou een speciaal proefabonnement (stopt automatisch):