Waarom lezen over reizen juist nú gelukkig maakt (en goed is voor je gezondheid) image
Waarom lezen over reizen juist nú gelukkig maakt (en goed is voor je gezondheid) image Waarom lezen over reizen juist nú gelukkig maakt (en goed is voor je gezondheid) image

Waarom lezen over reizen juist nú gelukkig maakt (en goed is voor je gezondheid)

Vanwege de coronacrisis zijn reisverhalen (en een passie voor lezen) belangrijker dan ooit, meent Columbus-hoofdredacteur Mark Mackintosh.

Beste lezer en medereiziger,
Laatst was ik op bezoek bij een vriendin om – op de gepaste anderhalve meter afstand – te praten over hoe ieders wereld in bliksemtempo is veranderd door de coronacrisis. Net zoals jij en ik is zij een fervente reiziger, die niets liever doet dan nieuwe landen ontdekken en van andere culturen proeven. ‘Opeens is die wijde wereld teruggebracht tot de vierkante meters van onze woning,’ zei ze. 

‘Maar die wereld kan ook naar jóú toe komen,’ zei ik en keek in de richting van haar tienerdochter in een hoek van de woonkamer. Ze was verdiept in een boek, Reizen Waes, met verhalen van de bekende Vlaamse reisjournalist Tom Waes. Naast haar lag een stapeltje oude Columbussen. ‘Het hele gezin verslindt nu het ene na het andere reisverhaal,’ vertrouwde mijn vriendin me toe. Lezen is voor hen in deze moeilijke tijden een manier om even een moment voor zichzelf te nemen. Om aan de stress van de crisis te ontsnappen. En om, vanuit de luie stoel, weg te dromen en te beseffen dat dit nog steeds een wonderbaarlijke, wonderschone wereld is.

Deep reading

Ik besefte weer eens dat reisverhalen – en de wereld van de reisjournalistiek – daardoor ook een maatschappelijke functie hebben. Je neemt de tijd om je te verplaatsen in de wereld van iemand anders. Daardoor worden delen van de hersenen geactiveerd die ook ‘aan’ gaan als je echt op reis bent – je bent volledig betrokken en doet aanspraak op je denkvermogen en empathie. Wetenschappers noemen deze manier van lezen deep reading.  

Door de coronacrisis staat ook de reisjournalistiek – en onze middelen om je deep reading aan te bieden – onder zware druk. Als hoofdredacteur van Columbus Travel wil ik je dan ook bedanken voor jouw grote steun en passie voor reizen én lezen. De komende tijd zullen we je reis- en leeshonger proberen te stillen met digitale cadeautjes uit ons 15 jaar oude archief: mooie reisreportages om bij weg te dromen.

Een duwtje in de rug voor de reisjournalistiek

Maar ik doe ook graag een beroep op jou om ons te blijven steunen. Ben je nog geen abonnee? Probeer dan een voordelig proefabonnement: 3 edities van Columbus voor maar € 18,75 + 3 andere bladen van onze uitgeverij New Skool Media cadeau. De drie cadeau-bladen mag je uitkiezen voor jezelf of voor een ander en worden gratis thuisbezorgd. Je kunt kiezen uit maar liefst 14 inspirerende bladen, van delicious (koken) en Roots (natuur) tot Zin (zingeving) en Kijk (wetenschap). 

Ontvang je ons blad al thuis? Wellicht kun je dan een vriend of familielid blij maken met een cadeau-abonnement. Het abonnement loopt automatisch af – we begrijpen dat iedereen nu op de kleintjes moet letten. Onze klantenservice helpt je graag verder op tel. 085-888 83 13. Of neem meteen een abonnement online.

Keep calm and carry on reading!


Mark Mackintosh,
Hoofdredacteur Columbus Travel

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.