Treinspiratie: zo trein jij heel Europa door met een kleine portemonnee image
Unsplash .

Treinspiratie: zo trein jij heel Europa door met een kleine portemonnee

We kunnen nog zo vaak de voordelen van reizen met de trein benadrukken, de portemonnee wil ook wat. Het idee heerst dat Europa doorkruisen met de trein heel erg duur is, maar ook met een beperkt budget kun jij een ultieme treintrip samenstellen. Volg daarvoor dit stappenplan.

1. Bedenk welke reis je wilt maken

Last-minute zijn treintickets vaak duurder, dus planning is key. Bedenk van tevoren welke steden je wilt aandoen en de route die daarbij hoort. De meeste treinen gaan naar grote(re) steden en de prijs blijft laag door het grote aanbod. Hoofdsteden zijn over het algemeen sneller en goedkoper te bereiken. In West-Europa regel je alle tickets gemakkelijk via internet, maar in Oost-Europa moet je vaak nog naar het loket om persoonlijk de kaartjes af te halen.

2. Seat61 is je beste vriend

De Engelsman Mark Smith bewijst sinds 2007 alle treinliefhebbers een grote dienst door de website Seat61.com up-to-date te houden. Als treinfanaat merkte hij niet alleen hoe lastig het was om van Engeland naar Europa te reizen, maar proefde hij ook frustratie bij het uitzoeken van de reis. Al die verschillende vervoersbedrijven, al die verschillende websites, al die verschillende tijden – dat moest toch efficiënter kunnen. Op Seat61 vul je de van-naar in, en je krijgt in één overzicht hoe en waar je de treintickets kunt regelen, met alle benodigde praktische reisinformatie voor onderweg.

3. Zorg voor voldoende overstaptijd

We raadden eerder aan om de treintickets op voorhand te regelen, maar dat betekent ook dat je niet flexibel bent. Vertraging onderweg, en je hele reisplan kan in de soep lopen. Gun jezelf daarom wat speling door een ruime overstap te kiezen. Dan zit je een heel stuk relaxter in de trein en hoef je niet telkens op je horloge te kijken. Bedenk ook dat je in Oost-Europa vaak nog tickets aan het loket moet kopen, een flinke rij kan je de kop kosten. Kan het niet anders dan met een krappe overstap? Zoek dan van tevoren op hoe laat de volgende trein precies vertrekt en vanaf welk perron, dat scheelt getreuzel op het station. Een nóg betere optie is om voor directe tickets te gaan en de tijd te nemen om bij elke tussenstop de stad te verkennen.

4. Vermijd de horeca aan boord

Eenmaal onderweg zijn vervoersmaatschappijen ook niet gek, ze snappen heus wel dat de reiziger is aangewezen op het eten en drinken aan boord. Prijzen kunnen op sommige trajecten daardoor flink oplopen. Bijvoorbeeld, van €3,50 voor een klein bekertje koffie moet je onderweg naar Parijs niet raar opkijken. Houd hier rekening mee en neem je eigen eten en drinken mee.

Wij namen de proef op de som

Voor treinliefhebbers en romantici brengt de gedachte van de Orient Express naar Istanbul bijzondere gevoelens met zich mee. Op basis van bovenstaand stappenplan regelen wij een treinroute die begint in Amsterdam, heel Europa doorkruist en eindigt op de grens met Azië, in Istanbul. Op basis van vanaf-prijzen leg je het traject, mét 5 citytripjes onderweg, af voor €176. Daar kan geen vliegticket tegenop.

Amsterdam – Parijs: €35 met NS International, directe trein in 3:18 uur.

Parijs – Zürich: €29 met SNCF, directe trein in 4:05 uur.

Zürich – Zagreb: €30 met Nightjet, directe nachttrein in 14:09 uur.

Zagreb – Belgrado: €29, kopen op Zagreb Glavni Kolodvor, directe trein in 5:09 uur.

Belgrado – Sofia: €24, kopen op Belgrade Centar Station, directe trein in 11:22 uur.

Sofia – Istanbul: €29 met Sofia-Istanbul Express, directe nachttrein in 11:00 uur.

Op onze themapagina over treinreizen hebben wij nog veel meer informatie over reizen met de trein voor je verzameld >>

Heb jij nog goede tips voor treinreizen on a budget?