Corona-update: In deze landen komt het virus voor (en deze landen hebben de juiste maatregelen getroffen) image
Dalix

Corona-update: In deze landen komt het virus voor (en deze landen hebben de juiste maatregelen getroffen)

COVID-19 (Corona Virus Disease, in 2019 uitgebroken), beter bekend als het Corona-virus, slaat steeds verder om zich heen. Maar enige nuance in alle media-aandacht voor het virus is op zijn plek.

Het reisadvies voor China is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangescherpt naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. Ook in omringende landen is het virus officieel vastgesteld, maar daar worden nog geen reisrestricties opgelegd. Enige nuance is op zijn plaats: van het totale aantal besmettingen – ruim 73.000 op 18 februari 2020 –  zijn verreweg de meeste op het vasteland van China geconstateerd. Slechts vijf sterfgevallen zijn officeel vastgesteld buiten China, te weten in Taiwan, de Filipijnen, Japan, Hongkong en Frankrijk. In totaal zijn, d.d. 18 februari, 1.874 sterfgevallen aan het virus gekoppeld. 

Het is opmerkelijk dat Zuid-Amerika en Afrika het Corona-virus tot nu toe bespaard zijn gebleven. Gelukkig maar, want veel landen in Afrika zijn slecht voorbereid op een eventuele uitbraak, waar Zuid-Amerika er ook niet klaar voor is. In Europa is het virus inmiddels ook doorgedrongen, maar – samen met Noord-Amerika – kunnen wij het virus buitengewoon goed opvangen. Nederland staat derde op de lijst met landen die het best zijn voorbereid, nipt achter de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.