Onderzoek wijst uit: kinderen worden slimmer van reizen (en dat is goed nieuws voor alle ouders) image
Manon van der Zwaal

Onderzoek wijst uit: kinderen worden slimmer van reizen (en dat is goed nieuws voor alle ouders)

De ontdekking van die hele mooie en grote buitenspeeltuin (lees: de wereld) is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. Dit is waarom je met je kinderen op vakantie moet gaan. 

Ook kinderen worden (net als jij) blij van een vakantie. Maar wist je dat ze er ook nog eens creatiever én slimmer van worden. Hoe dat precies werkt? Uit de routine stappen en een nieuwe, andere omgeving verkennen geeft de hersenontwikkeling van je kind een enorme boost

Zo ontwikkelt een kind zich op vakantie

‘Wat maar weinig mensen weten is dat vakanties en reizen de hersenontwikkeling van kinderen stimuleert’, zegt de Britse psycholoog dr. Margot Sunderland. De hersenen worden op vakantie op een andere manier dan thuis aangesproken waardoor er delen in de hersenen geactiveerd worden die thuis in mindere mate worden geactiveerd. En het enige wat je kind daarvoor hoeft te doen is spelen. 

Doordat je (kind) uit de dagelijkse routine stapt en in een andere omgeving is, wordt het meer gestimuleerd om te spelen. En dat is goed voor de frontale hersenkwab, die verantwoordelijk is voor stressregulatie, aandacht en concentratie, planningsvermogen en leervermogen. 

Ga trouwens vooral lekker veel de natuur in met je kind, want uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat al na twintig minuten in de natuur je kind zich beter kan concentreren. 

Hoeveel slimmer worden kinderen van vakantie vieren?

Tijdens een vakantie wordt niet alleen de frontale hersenkwab gestimuleerd, maar verbeteren kinderen ook hun sociale en interpersoonlijke vaardigheden wanneer ze bijvoorbeeld in contact komen met locals. 

Ook op latere leeftijd plukt een kind de vruchten van vakanties. Kinderen die veel op reis zijn geweest, zijn als volwassene beter in staat om verder te kijken, met originele ideeën te komen en situaties goed in te schatten.  

Oneindige herinnering

Kinderen gaan de wereld op een hele andere manier zien na een reis. Over ongelijkheid in de wereld, klimaatverandering en andere zware thema’s hoeven ze zich nog helemaal geen zorgen te maken, onderzoekers benadrukken juist graag het belang van kleine impressies. Het is fascinerend dat er in cafés in Frankrijk geen Fanta wordt geschonken, maar Orangina – elk kind zal dat nog ver na de vakantie onthouden. 

En gelukkige herinneringen aan mooie vakanties kunnen een kind later helpen als het even niet zo goed gaat. Door te denken aan de mooie momenten ben je in staat om problemen met een nieuw gevoel voor perspectief te benaderen. Snel een vakantie met je kids boeken dus! 

Op onze themapagina over reizen met kinderen hebben wij nog veel meer informatie over familiereizen en praktische tips voor je verzameld >>