Columbus Travel Awards 2020 (alles wat je moet weten over de Oscars van de reiswereld) image
Mmackintosh

Columbus Travel Awards 2020 (alles wat je moet weten over de Oscars van de reiswereld)

Meer dan duizend Columbs-fans stuurden hun nominaties in voor de Columbus Travel Awards, de Oscars van de reiswereld. Welke reisorganisatie en -bestemming maakten het afgelopen jaar bijzondere indruk? Welke reisheld en -influencer verdienen het om in het zonnetje gezet te worden? En welke reisfoto's?

De Columbus-redactie heeft dagenlang overlegd over de nominaties, maar de kogel is door de kerk. De winnaars maakten we bekend tijdens een feestelijke uitreiking op 18 februari in het Sir Adam Hotel in Amsterdam. Ruim honderd gepassioneerde genodigden uit alle hoeken van de reiswereld – van reisorganisaties en amateurfotografen tot start-ups en reisbloggers – woonden de avond bij. Blader hieronder door het beeldverslag, met foto's van Columbus-fotografe Marije van de Vlekkert.

Uiteraard konden we het ook niet laten om de leukste candid shots van de uitreiking te verzamelen. Sir Adam-huisfotografe Merette Uiterwaal (Studio Peper) nam deze fantastische platen. Kijk snel of jij ertussen zit!

 

En de winnaars van de Columbus Travel Awards zijn ...

Straatkinderen Medellin Eddy Veldhuisen

REISHELD VAN HET JAAR

WINNAAR // Eddy Veldhuisen Van het coachen van voetbalteams van de KNVB tot het coachen van straatkinderen in de buitenwijken van Medellín; het leven van Eddy Veldhuisen nam een drastische wending tijdens een reis door Colombia. Nu, ruim dertien jaar later, combineert hij zijn werk als reisspecialist met zijn eigen stichting: Straatkinderen Medellín.

EERVOLLE VERMELDINGEN // Babette Porcelijn Duurzaamheidsexpert Babette Porcelijn is bewonderenswaardig in haar directheid: CO2-compensatieprojecten werken volgens haar niet. Om te bepalen hoe je wél effectief je (reis)leven kunt verduurzamen heeft ze de Mijn Verborgen Impact-calculator ontwikkeld. // Viora Rebergen Viora Rebergen en Joost van Willigenburg hebben ons en vele andere gepassioneerde reizigers geïnspireerd met hun verhaal – toen acute leukemie bij Viora werd gediagnosticeerd, besloot het stel bij genezing hun droom niet langer uit te stellen en op wereldreis te gaan. Hun online reisdagboek Be More Unicorn viert hoe mooi de aarde en het leven is.

REISORGANISATIE VAN HET JAAR

WINNAAR // Better Places heeft ons hart gestolen als pionier in duurzaam reizen, die klanten op transparante wijze voorlicht en concrete handvaten biedt om verantwoord op reis te gaan.

EERVOLLE VERMELDINGEN // Riksja Travel dient als lichtend voorbeeld van een reisorganisatie die nieuwe reisbehoeften signaleert en omzet in innovatieve diensten. Bijzondere vermelding verdient Riksja Family, dat bewijst dat je óók met kleine kinderen avontuurlijke reizen kunt maken. // Jos Oosterbroek van De Verdwaalde Jongens organiseert roadtrips door Kirgizië in karakteristieke Russische wagens. Hij heeft zijn passie voor reizen omgezet in een inspirerend businessmodel waarin openstaan voor verrassingen centraal staat.

REISBESTEMMING VAN HET JAAR

WINNAAR // Steiermark, Oostenrijk Buiten Oostenrijk weten maar weinig mensen dat de deelstaat Steiermark een walhalla voor zowel lekkerbekken als natuurliefhebbers is. Door een combinatie van een haast mediterraan klimaat en een vruchtbare bodem staan de fijnste biologische streekgerechten op het menu. De calorieën kun je meteen weer eraf hiken of biken in het lieflijke heuvellandschap. Perfect te combineren met de hippe maar ondergewaardeerde stad Graz.

EERVOLLE VERMELDINGEN // Castilië en León, Spanje Castilië en León, op de uitgestrekte hoogvlakte ten noordwesten van Madrid, stikt van de superlatieven. Het is de grootste regio van Spanje en je vindt er de helft van al het Spaanse erfgoed, evenals topwijnen en schitterende dorpen. Maar voor de Nederlandse reiziger zijn deze schatten nog relatief onontdekt.  // Tbilisi, Georgië De hoofdstad van Georgië kent door haar vele buitenlandse heersers een unieke mix van Turkse, Arabische en Russische invloeden. Ronddwalen door deze metropool voelt tegelijk romantisch, rauw en spannend – een gevoel dat je jaren geleden ook nog in Oost-Europese steden ervoer. Een verblijf in Tbilisi is perfect te combineren met een langere rondreis door Georgië, een van de veelzijdigste Europese vakantiebestemmingen, met zijn hoge pieken, wijngaarden en historische schatten.

REISINITIATIEF VAN HET JAAR

WINNAAR // HoneyGuide wil de wereld een mooiere en betere plek maken door bijzondere reisbelevenissen in Nederland met hart voor mens en planeet aan het licht te brengen. Deze reistips worden gedeeld door lokale gidsen, HoneyGuides, op een schitterend vormgegeven website.

EERVOLLE VERMELDINGEN // Campspace Het Nederlandse platform Campspace herdefinieert ‘kamperen’ door kampeerplekken in iemands achtertuin en op andere onconventionele locaties aan te bieden. Dicht bij huis, met duurzaamheid als leidraad. // Heritage Travel Rajasthan ligt bezaaid met vorstelijke optrekjes die nog steeds worden bewoond door lokale maharadja’s. De Nederlandse Arie-Jan Laan ontdekte dat veel maharadja’s hun paleizen hebben opengesteld voor gasten. Ook jij kunt via Arie-Jan Laan in zo’n paleis overnachten, en de hoofdrol spelen in jouw eigen versie van de filmklassieker The Best Exotic Marigold Hotel.

Simone Wittgen

REISINFLUENCER VAN HET JAAR

WINNAAR // Simone Wittgen Waar de meeste Instagram-accounts kopieën van elkaar dreigen te worden, steekt Simone Wittgen met kop en schouders boven de concurrentie uit, dankzij een glashelder en waanzinnig aantrekkelijk gefotografeerd concept: coastal, rural & urban ‘calmspots’.

EERVOLLE VERMELDINGEN // Reisjunk Het avontuur stroomt door de aderen van Greg Gerrits en Irene de Krijger. Hun doel – het constant opzoeken van je eigen grenzen, zowel fysiek als mentaal – brengen ze op bijzonder aantrekkelijke en complete wijze in beeld. // Travel Rebel Charlotte Noël, a.k.a. Travel Rebel, benadert de noodzaak om duurzaam te reizen niet als een belemmering maar als een kans om de wereld te ontdekken. Haar website geeft concrete, goed doordachte tips om op respectvolle wijze op avontuur te gaan.  

REISFOTO VAN HET JAAR (CATEGORIE CULTUUR) 

Koffieceremonie, Ethiopië door Albert van de Meerakker

Deze intrigerende foto geeft een unieke inkijk in een essentieel stukje Ethiopische cultuur. De bijzondere inval van het licht geeft veel diepte aan het beeld. Er is goed gespeeld met het licht, waardoor er meerdere lagen ontstaan in de foto.

Prijs: fotoreportagereis Albert gaat met een Columbus-schrijver en een professionele reisleider van de Jimmy Nelson Foundation op pad om een cultuur of traditie te documenteren. Zijn foto’s worden gepubliceerd in een reportage in Columbus Travel en op de website van de Jimmy Nelson Foundation. 

Eervolle vermeldingen: Maskerdans, Ladakh, India door Frank Brummans // Hamar-vrouw tijdens bull jump ceremonie, Ethiopië door Claudia Nelissen

REISFOTO VAN HET JAAR (CATEGORIE NATUUR) 

Lago di Braies, Dolomieten, Italië door Cuno de Bruin

Een verrassend beeld, waarvoor je toch een paar keer moet kijken om te achterhalen hoe hij is gemaakt. Waar zal de fotograaf in deze omgeving hebben gestaan? De weerspiegeling van de bergen is de kers op de taart: droomachtig en een tikkeltje mysterieus.

Prijs: fotoreportagereis Cuno gaat met een Columbus-schrijver zeven tot tien dagen lang op een Airbnb Adventure door de Himalaya, inclusief retourvlucht van Turkish Airlines. Zijn foto’s worden gepubliceerd in een reportage in Columbus Travel.

Eervolle vermeldingen: Pinguïns bij de afgrond, Antarctica door Marcel van Dalen //  Orang-oetang, Borneo door Patty Mudde

Marcel van Daalen

PUBLIEKSPRIJS COLUMBUS COMMUNITY

Marcel van Dalen a.k.a. Dalix 

Marcel is lid sinds 2015 en heeft het afgelopen jaar een zeer actieve rol gespeeld binnen de community, door veel waardevolle blogs en reviews te schrijven, prachtige reisfoto’s te publiceren, en steevast met groot enthousiasme te reageren op de posts van andere leden. 

Prijs: Nikon COOLPIX P1000, de enige compactcamera ter wereld met 125x optische zoom

Eervolle vermeldingen: Menno Schaefer a.k.a. MennoSchaefer en Anita Grotewal a.k.a. agrotewal