Olifanten onder schot in Namibië  image
PatrickF

Olifanten onder schot in Namibië

De olifanten in het noordwesten van Namibië worden steeds meer in het nauw gedreven. In augustus gaf de Namibische overheid een jachtvergunning uit voor zes woestijnolifanten. Hierop volgde al snel meer vergunningsaanvragen. Daarnaast heeft de overheid ook plannen om een toeristenboycot uit te roepen.

Toeristenboycot
Volgens reisorganisaties zou een toeristenboycot een ramp zijn. Als er minder geld binnenkomt via het toerisme, worden de olifanten nog aantrekkelijker als doelwit voor stropers. Namibië telt 17 duizend olifanten en dat aantal blijft stijgen. Er zijn echter maar 160 échte woestijnolifanten. Waarom wil de overheid dan jachtvergunningen uitgeven voor deze zeldzame dieren? Het antwoord is simpel: geld. Jagers betalen zo’n 40.000 dollar om op een olifant te mogen jagen. De overheid kan met dit geld lokale gemeenschappen onderhouden. Toerisme is ook een geldbron, maar volgens de lokale bevolking komt maar een zeer klein deel van de inkomsten uiteindelijk bij hen terecht.

Wat te doen als reiziger?
Moet je nu naar Namibië of niet? Hoewel het makkelijk is om de olifantenjacht te veroordelen, levert deze wel geld op voor de lokale bevolking. Op lange termijn leveren investeringen in het toerisme echter meer op. En als er meer toeristendollars bij de bevolking terechtkomen, neemt het belang van de olifantenjacht vanzelf af. Vraag dus voordat je naar Namibië vertrekt aan je reisorganisatie hoe jouw toeristendollars precies worden besteed.

Foto Olifant door shapshap.reisreporter.nl