Bespaartips voor je wereldreis image
REDACTIE

Bespaartips voor je wereldreis

Geloof het of niet; zelfs mensen die continu reizen verlangen naar vrije (reis)tijd. Zo ook Sara van Geloven, die haar baan als hoofdredacteur van een reismagazine opzegde en haar break benutte om een eigen boek te schrijven. In Take a break ontdek je hoe je binnen een jaar een wereldreis of sabbatical voorbereidt. ‘Een buitenlandbreak is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.’

Spaarplan voor je wereldreis

Sara van Geloven zet in haar boek Take a break handige tips voor je op een rijtje. Zo komt je wereldreis wel heel dichtbij ...

1. MAAK EEN PLAN

De kogel is door de kerk. Jij gaat op wereldreis of last een sabbatical in. De voorpret kan beginnen. Neem de tijd om na te denken over de invulling. Wat ga je doen? Waar ga je heen? En wanneer gaat het gebeuren?

2. BEPAAL JE BUDGET

Invulling gegeven aan de eerder genoemde variabelen? Dan is het tijd om het budget vast te stellen. Dit kun je op twee manieren doen: je bepaalt het bedrag dat je in totaal kwijt denkt te zijn, of het bedrag dat je per dag kwijt denkt te zijn. In het eerste geval tel je alles op om tot je spaardoel te komen. In het tweede geval vermenigvuldig je het dagbudget met het aantal reisdagen (vergeet de vaste lasten thuis niet mee te nemen). In beide gevallen reken je ca. € 1000 voor onvoorziene kosten en een extraatje om jezelf na je wereldreis of sabbatical minstens een maand te bedruipen.

3. MAAK DE BALANS OP

Nu wordt het menens; er moet écht gespaard worden. Om te bepalen hoeveel er op maandbasis opzij geschoven moet worden deel je het vastgestelde budget door het aantal reismaanden. Daarna leg je je maandelijkse kosten en inkomsten naast elkaar en kijk je wat er onder de streep overblijft. Komt dit niet overeen met je maandelijkse spaardoel? Kijk dan nog eens kritisch naar je kosten en snijdt waar mogelijk. Je kunt natuurlijk ook je plan bijstellen. Reis bijvoorbeeld een maandje minder.

4. HOUD JE UITGAVEN BIJ

Koffiedrinken, uiteten, weekendtrippen, shoppen … Onvoorziene kosten stapelen zich al snel op. En dat betekent dat jouw maandelijkse spaardoel in gevaar komt. Discipline is essentieel. Iets wat daarbij helpt is het bijhouden van losse uitgaven. Je weet al wat je vaste maandlasten zijn en wat je spaardoel is. Blijft daarnáást nog iets over? Doe daar dan je losse uitgaven mee.