Heb jij deze steengoede podcasts al geluisterd? image Heb jij deze steengoede podcasts al geluisterd? image Heb jij deze steengoede podcasts al geluisterd? image
Michael Dehaspe

Heb jij deze steengoede podcasts al geluisterd?

Reisinspiratie opdoen gaat bij Columbus verder dan reportages lezen en beelden kijken. Met podcasts hebben we een nieuwe dimensie toegevoegd aan ons reiswereldje. Onze favorieten. 

1. Waarom reizigers wegwee hebben

Ap Dijksterhuis, één van de invloedrijkste psychologen van Nederland, heeft een nieuw boek geschreven. In Wegwee pakt Dijksterhuis naast 'geluk' ook het thema 'vrijheid' mee. En juist deze twee thema's stipt presentator Geert Jan Hahn aan in de derde aflevering van De Goede Reispodcast. Ben jij nieuwsgierig hoe kan het nou dat de één wel gelukkig is op reis, en de ander niet? Of wil je weten of er nou echt zoiets bestaat als een reisgen? Zet dan als de wiedeweerga deze aflevering op: 

2. Columbus Travel podcast: Guatemala

Tijdens onze zoektocht naar de overblijfselen van de Mayacultuut laten we het hedendaagse Guatemala ver achter ons en betreden we een mysterieuze nieuwe wereld. Een wereld waarin het leven zich nog ontvouwt zoals het duizenden jaren geleden was. Met als heilige graag een expeditie naar de bakermat van de beschaving: Mayametropool El Mirador. 

Trek met ons mee op een echt Indiana Jones-avontuur in de jungle van Guatemala, op zoek naar Mayatempels die nog niet door de massa zijn ontdekt. Luister hier naar de audioreportage ingesproken door Columbus-schrijver Tom Aussems. 

3. Waarom je inheemse stammen niet met rust moet laten

Kieke van Maarschalkerwaart is projectmanager bij de Jimmy Nelson Foundation, een organisatie die primitieve culturen en stammen vastlegt op camera. Zij heeft zelf ook meerdere bedreigde stammen bezocht: van de laatste cowboys in Hongarije tot aan de Q’eros in Peru. Tevens werkt zij mee aan innovatieve projecten, denk aan VR-brillen voor de lokale bevolking. Hiernaast gaat zij ook regelmatig mee met Jimmy Nelson himself als cameravrouw. 

Presentator Geert Jan Hahn bespreekt met Kieke het reisdilemma: als we inheemse stammen bezoeken, zorgt dat juist niet voor westerse 'besmetting'? Ook vraagt hij haar of het vastleggen van de culturen niet vooral leuk is voor onze eigen musea in plaats van dat deze stammen daar zelf wat aan hebben? Verder gaan Geert Jan en Kieke in gesprek over of het onder de aandacht brengen van inheemse volkeren in de toekomst leidt tot de komst van toeristen naar deze afgelegen gebieden. Luister hier waarom 'we' dit moeten toejuichen:

Wij scharen het bezoeken van inheemse stammen onder duurzaam reizen. Wil je meer lezen over duurzaam reizen? Op deze pagina geheel in het teken van duurzaam reizen hebben we er alles over verzameld. 

4. Columbus Travel podcast: Castilië

Castilië en León, gelegen op de uitgestrekte hoogvlakte ten noordwesten van Madrid, stikt van de superlatieven. Het is de grootste regio van Spanje en je vindt er de helft van al het Spaanse erfgoed, een kasteel of klooster op elke straathoek, de belangrijkste archeologische opgravingen en een geweldige wijnstreek. Maar het platteland loopt leeg en tradities dreigen verloren te gaan. Wij gingen in deze meest Spaanse regio van Spanje op zoek naar verlaten dorpen die te koop staan, inspirerende ondernemers en nieuwe kansen.

Ga mee op deze zoektocht en luister hier naar de audioreportage: 

Wat is jouw favoriete podcast? 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.