Met deze 5 reistrends blijf jij de massa één stap voor image
Pimwestenberg

Met deze 5 reistrends blijf jij de massa één stap voor

Reizen op de Columbus-manier betekent niet alleen dat je buiten de gebaande paden treedt. Het betekent óók dat je de laatste reistrends toepast. Zit jij er al bovenop?

1. Het reizen om de reis zelf

Je kan de reis van A naar B zien als een noodzakelijk kwaad waar je even doorheen moet bijten, maar dat pakten we dit jaar anders aan. Reizen om de reis zelf dus. Als je dat met een apart vervoersmiddel doet, is dat eigenlijk al een hele reis op zichzelf waard. Dat kan dan een afgetrapte Lada zijn in Georgië, of met een bijzonder campertje door IJsland, of een roadtripje op een Vespa scootertje door Steiermark - het Toscane van Oostenrijk. Deze trend is afgelopen jaar ingezet, maar gaan we vol doorzetten in het nieuwe reisjaar!

2. Herontdekking van de camper

Campers worden massaal gehuurd voor kortere reizen binnen Europa. Je vertrekt dan vanuit Nederland, crosst door de Alpen of trekt richting Scandinavië. Maar je kunt natuurlijk ook in Nederland blijven. Van meerdere communityleden hoorden we dat ze met een campertje een roadtrip door eigen land maakten. Gaan en staan waar je wilt én het is een duurzaam alternatief voor de verre vliegreis. Wil je reisinspiratie voor de tofste roadtrips? Ga dan naar onze themapagina voor Roadtrips!

3. Verblijf in eco-verblijven

Eco-lodges zijn vanaf dag één onze leidraad, maar het bewustzijn voor het belang van duurzaam reizen is afgelopen jaar in grotere reiskringen doorgedrongen. Tien jaar geleden was een eco-lodge bij wijze van spreken duizend euro per nacht, maar er zijn steeds meer betaalbare alternatieven bijgekomen. Dat betekent dat het niet langer de hemel kost om in een eco-lodge te verblijven. Ook met een beperkt budget kun je rekening houden met de voetafdruk die je achterlaat op een bestemming. Nog een fijne aanvulling op deze trend is dat er steeds meer hippie-chique lodges bijkomen, gericht op duurzaam toerisme. Zo is de keuze voor eco-lodges snel gemaakt. Wij gaan deze trend voortzetten. Voor véél meer duurzame reistips kun je terecht op onze themapagina Duurzaam reizen.

4. All aboard!

In 2019 deden we een grootschalige enquête onder onze lezers en op basis daarvan wisten we welke thema's de Columbus-reizigers het meeste bezig houden. Treinreizen stond tot onze grote verbazing op nummer drie! Reizen met de trein is een vorm van slow travel, het is duurzaam, een fijne manier om je ogen de kost te geven aan het landschap en je raakt in contact met locals. Aan de wens om meer met treinreizen te doen hebben we gehoor gegeven door groots uit te pakken met de mooiste treinreizen door Afrika (editie 80) en we houden jullie op de website op de hoogte van de laatste treinontwikkelingen, en dit zal in 2020 nog altijd één van onze speerpunten zijn. Al meteen toe aan de laatste nieuwtjes? Ga dan snel naar deze artikelen met de laatste update over de verbinding Amsterdam-Londen of wintersportbestemmingen die je per trein kunt bereiken.

5. Contact met lokale bevolking

Er kwamen in 2019 steeds meer internetplatforms om echt in contact te treden met de lokale bevolking. Airbnb is een trendsetter geweest, door Airbnb Experiences en Adventures te introduceren. Ook kleinere spelers bewegen zich nu op deze markt. Via Resirest schuif je aan tafel bij de lokale bevolking in exotischere landen. Deze non-profit organisatie geeft locals een eerlijke prijs voor de diensten, en reizigers betalen een eerlijke prijs voor het etentje bij de mensen thuis. De groeiende vraag naar contact met locals wordt met dergelijke initiatieven beantwoord.

Wat is volgens jou een belangrijke reistrend?