5x onontdekte plaatsen in Italië: zo treed jij buiten de gebaande paden image

5x onontdekte plaatsen in Italië: zo treed jij buiten de gebaande paden

De schoonheid van Italië gaat op veel plaatsen verloren door de enorme toestroom van toeristen. Maar gelukkig is er nog veel te ontdekken. Wij laten het échte Italië zien met vijf bestemmingen buiten de gebaande paden.

1. De geheimen van Genua

Geen andere stad in Italië heeft zo’n groot netwerk van smalle straatjes als Genua; vanaf de Piazza Sarzano in het zuiden tot aan de Via Prè in het noorden krioelen ze als een visnet achter de havenkade. Toch is ‘grauw’ de eerste associatie die reizigers met de stad hebben. Hoog tijd om de geheimpjes van Genua te openbaren voor de Columbus-reizigers.

Hop naar HOP In HOP, een gerenoveerde galerij uit de zestiende eeuw, kun je niet alleen heerlijk eten onder beschilderde gewelven. Het is ook een klein theater waar van alles wordt georganiseerd. Gelegen in het Teatro della Maddalena, Piazza Cambiaso 1.
Zoek het hogerop Voor een cocktail met uitzicht op de haven en de vuurtoren moet je naar Sul Fronte del Porto: een bar/restaurant in een echt palazzo met een fantastisch dakterras, Via al Porto Antico.
Dancing with the stars Waag een dansje in Il Banano Tsunami in de oude haven. De wanden zijn van glas, dus al dansend heb je een fantastisch uitzicht, Ponte Embriaco 1.
 

2. Mmm...aremma

De liefde voor Maremma gaat allereerst door een goed gevulde maag. In de zuidelijkste provincie van Toscane hoef je niet te zoeken naar heerlijke streekgerechten, want bijna elke agriturismo serveert twee keer per dag eenvoudige maar hoogstaande boerenmaaltijden met 
ingrediënten uit de eigen achtertuin. Eten is in Maremma net als in de rest van Italië als een religie. De mantra: gebruik weinig ingrediënten, maar wát je eet, moet vers, van topkwaliteit en het liefst biologisch zijn. Dit zijn de beste adresjes:
Agriturismo Aia tel Tufo Gezellige familieboerderij vlakbij tufsteenstadjes Pitigliano, Sovana en Sorano. Eenvoudige kamers, massa’s dieren, zelf verbouwde groente en fruit en ambachtelijk gemaakt brood, pasta, kaas, olijfolie, wijn en honing. Vanaf € 60, Poggio la Mezzadria, San Valentino, Sorano, aiadeltufo.com
Agriturismo Antico Casale Pozzuolo Sfeervolle agriturismo op de flanken van Monte Amiata, naast de beeldentuin van Daniel Spoerri en met uitzicht op het middeleeuwse dorpje Seggiano. Er zijn fietsen beschikbaar en de familie regelt kookcursussen, wijntours en meer, vanaf € 65, Pod. Pozzuolo 1, Seggiano, 0564-950551. Bekijk de site voor meer informatie. 
Maremma is een schitterende maar onderbelichte streek in Toscane.  (Foto: Peter van Beek)

3. Ga voor de grotwoning

De Sassi di Matera, oftewel de grotten van Matera, worden al duizenden jaren bewoond. Sommige dateren terug tot de bronstijd. Tegenwoordig zijn veel Sassi geen huizen voor holbewoners meer, maar luxueuze woningen, restaurants en musea. Ook bieden de Sassi iets unieks: slapen in een grot. Toegegeven, je moet niet claustrofobisch zijn. De grotten zijn meestal niet diep, maar geven wel dat echte cave gevoel. De hotels in de Sassi variëren van prijs en van uiterlijk. Voor een once-in-a-lifetime-ervaring slaap je bij onze favoriet: Sextanio Le Grotte Della Civita, vanaf €197 voor twee personen.
In Matera vind je unieke slaapplaatsen in grotten. (Foto: Designhotels)

4. Proef in Puglia

Kerkjes, kathedralen en witgekalkte puntige huisjes, trulli’s genaamd; Puglia staat er vol mee. De geschiedenis is rijk en landjespikkers – er zijn er vele langsgekomen – hebben veel culturele schatten achtergelaten. Elk dorpje, hoe klein het ook is, heeft op zijn minst een fotogenieke kerk. Kenmerkend voor het gebied zijn de masseria's, boerderijen met olijfbomen die het Italiaanse landschap in het uiterste zuiden van het land karakteriseren. Vanwege het gunstige klimaat kunnen de olijfbomen tot 500 jaar oud worden, wat de kwaliteit van de olijfolie ten goede komt. Niet voor niets halen de beste restaurants ter wereld de olijfolie uit deze streek. Na een dagje struinen door de gaarden is het heerlijk tot rust komen bij één van de hipste masseria's van Puglia: Montelauro. Het zwembad wacht, de keuken geurt verrukkelijk en de chique, charmante slaapkamers maken het plaatje compleet, vanaf € 90.

Vind rust tussen de olijfboomgaarden van Masseria Montelauro in Puglia. (Foto: MasseriaMontelauro)

5. City-escape van Napels

Tijdens een citytripje Napels treffen wij drie loketten aan; eentje voor elk van de Flegreïsche Eilanden in de stadsbaai. Loket één, met een eindeloze rij ervoor, verkoopt boottickets naar Capri. Loket twee, met een net zo lange rij, boottickets naar Ischia. Wij sluiten op goed geluk aan bij loket drie, voor een kaartje naar Procida. De ‘rij’ beslaat uit slechts twee Napolitanen. Een van hen draait zich, lichtelijk verbaasd, naar ons om, en vraagt: ‘Weten jullie het zeker? Er gebeurt niet zoveel op Procida.’ Twee kaartjes, graag!

Aan niets is te merken dat dit eiland aan de door toeristen overspoelde Amalfikust ligt. Vissers repareren hun netten op de kade. Dametjes hangen uit het raam om in de gaten te houden wat er zich buiten afspeelt. Slenter vooral langs de haven van Corricella, met pastelkleurige Lego-huizen en smalle scalatinelli (trappenstaartjes).

Procida, voor de populaire kust bij Napels, is nog niet ontdekt door toeristenmassa’s (Foto: Erwin Doorn)