De fiets als duurzaam reisalternatief image

De fiets als duurzaam reisalternatief

Iedereen wil zijn steentje bijdragen aan een betere wereld. Maar de meeste mensen willen niet al te veel veranderen aan hun levensstijl. Vaker de fiets pakken is een goede manier om toch iets te doen voor het milieu. 

We weten allemaal wel dat fietsen duurzamer is dan autorijden. Na het produceren van een fiets zal deze helemaal niets meer uitstoten. Maar hoeveel duurzamer is een fiets nou precies? Stel dat je dagelijks 25 kilometer met je auto naar je werk rijdt. Dit doe je 5 dagen per week, 45 weken per jaar. Leg je deze afstanden met de fiets af scheelt dit maar liefst 894 kilogram CO2-uitstoot. Je kunt ook een fiets kopen die eenvoudig mee kan in de trein. hiermee reis je ook milieuvriendelijker op de lange afstanden. Eigenlijk heb je dus geen auto meer nodig.

Als je je fiets goed onderhoudt, kan deze echt jarenlang meegaan (zet je fiets wel goed op slot met een ART 2 slot, anders heb je hem misschien wat korter dan je lief is). Nu is dat met een auto natuurlijk ook zo, maar er worden veel meer grondstoffen gebruikt om een auto te maken dan om een fiets te maken. Door je fiets goed te onderhouden hoef je deze dus niet snel weg te gooien. En als je een nieuwe fiets wilt kun je je oude fiets ook prima verkopen. Zo zorg je voor minder afval. Als je fiets echt aan het einde van zijn latijn is, is dat ook niet erg. Omdat de meeste onderdelen van je fiets in de ijzerbak kunnen kan het ook nog gerecycled worden. 

Is een elektrische fiets ook duurzaam?

Een elektrische fiets stoot natuurlijk niks uit als je erop rijdt. Bij het opladen is er echter wel sprake van CO2-uitstoot. Gelukkig is het een heel stuk minder dan de uitstoot van een auto. De uitstoot tijdens het opladen van een elektrische fiets is slechts 3% van de gemiddelde uitstoot van een personenauto. Een kilometer afgelegd op de e-bike is dus dertig keer schoner dan een kilometer met de auto. 

Het produceren van een elektrische fiets is wel een stuk minder schoon dan de productie van een normale fiets. Dit komt vooral door de accu. Bovendien gaan de accu’s gemiddeld maar 5 jaar mee en kunnen ze daarna slecht worden afgebroken. Gelukkig kunnen steeds meer accu’s gerecycled worden. 

En wat krijg je er nog meer voor terug? 

Hartstikke goed natuurlijk dat je door te fietsen een steentje kunt bijdragen aan het milieu, maar op welke manier zal het jouw leven verbeteren? Er zitten eigenlijk veel voordelen aan fietsen, vooral als je normaal gesproken ook voor korte ritjes de auto pakt. Je zult namelijk gezonder worden omdat je meer beweging krijgt. Je valt af, je hart wordt sterker en je conditie beter. Daarnaast is fietsen heel voordelig ten opzichte van autorijden. Je investeert één keer in de fiets, doet een jaarlijkse check bij de fietsenmaker en dat is het enige dat je hoeft uit te geven. Bij een auto heb je een verzekering nodig, APK-keuring, gaat er weer eens wat stuk én moet je geld uitgeven aan brandstof. Een stuk meer geld dus. 
 

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door: FietsenopFietsen.nl 

 

Hoofdafbeelding: Jonny KennaughUnsplash