5 x de beste zonbestemmingen in november image

5 x de beste zonbestemmingen in november

November in Nederland betekent regen, regen, regen. Maar niet getreurd, er blijven genoeg bestemmingen over met zon, zon, zon. Wij zijn al begonnen met inpakken ...


1. Pretty Puglia

Italië is een populair vakantieland onder Nederlanders. Steden als Rome, Florence en Venetië trekken de meeste bezoekers, veel verder dan dat komen de meesten niet. Trek ook eens naar de hak van Italië, naar de authentieke regio Puglia! Hier floreert het échte Italiaanse leven, inclusief overvloedige keuken. Ga in november op culinaire trip naar Puglia en geniet van het heerlijke Italiaanse eten en weer; met twintig graden is het hier nog heerlijk toeven. Ga je in november naar Puglia? Blijf logeren in een trullo (kalkstenen huis met puntdak) in de buurt van het sfeervolle, authentieke Ceglie Messapica en cross per auto de regio door. Sla eerst de nodige lekkernijen in – Ceglie wordt geroemd om zijn traditionele bakkerijen, waarvan de focaccia en tarallini (kleine zoute koekjes) niet zijn te versmaden – en maak een tour langs verschillende masseria’s. Dit zijn oude herenboerderijen – een boerderij van een boer die voldoende kapitaal heeft om niet zelf zijn land te bewerken maar hiervoor personeel in dienst heeft – waar vaak nog steeds kaas, vlees en andere specialiteiten van het land worden verkocht. 

Blijf lin Puglia logeren in een trullo (Foto: Airbnb.nl

2. Spannend Sevilla

Als zinderende hoofdstad van Andalusië heeft Sevilla over aandacht niet te klagen. En terecht: deze tweeduizend jaar oude Spaanse schone betovert haar bezoekers met schitterende paleizen, kunstempels en een nachtleven dat de vloer aanveegt met de concurrentie. Ook in november is Sevilla prima te bezoeken als citytrip. Het is er dan nog boven de 15 graden! Maar waar moet je naartoe als je niet met een legertje toeristen bij dezelfde standaard flamencoshow of tapasbar wilt eindigen? Ga naar het grote plein Alameda de Hercules. Dit is ground zero voor iedereen die van barhoppen houdt. Alternatief, maar ook een tikkeltje glamourous. Het is een gezellige, levendige mix van jong en oud, gay en straight. Je kunt de hele middag en avond van bar naar bar hoppen en op terrasjes neerstrijken. Aanraders: het ontspannen Bulebar Café, een hotspot onder kunstenaars en kunstige mensen, en República Café, dat juist heel strak en modern is ingericht en eigenwijs hip is.
 

Drink biertjes met de locals op Alameda de Hercules. (Foto: Che Pan)
 

3. Zinderend Zuid-Afrika

Bezoek in november de Zuid-Afrikaanse West-Kaap; het zuidelijkste deel van Afrika. Het is hier dan nog twintig graden. De streek is een paradijs voor mountainbikers en wandelaars, van beginners tot gevorderden. Een bijzonder mooie plek om dit te proberen is Nationaal Park Tuinroute. In de West-Kaap rijd je door heel verschillende landschappen, van halfwoestijn in de Kleine Karoo tot het regenwoud van de Tuinroute. Kom je in de ruige kustregio Overberg, dan is de kans om een walvis te spotten wel heel groot. Ze komen hier van juni tot december om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Het is ook leuk om tijdens je vakantie te wandelen van McGregor naar Greyton. Het zou de kortste weg tussen deze plaatsjes worden, de Road to Nowhere, maar zoals de naam al verraadt, is die nooit afgemaakt. Het verhaal gaat dat de weg aangelegd werd door gevangenen en dat de voorman er uiteindelijk met het geld vandoor ging. Nu is het een prachtige wandelroute! Via het veertien kilometer lange wandelpad loop je in ongeveer zeven uur naar Greyton. Je bevindt je midden in de bergen en komt langs adembenemende ravijnen, verkoelende rotsmeertjes en de Oakes-watervallen. De begroeiing is er al even spectaculair, met onder andere zeldzame bergbloemen. Aangekomen in Greyton lijkt het alsof je terug in de tijd bent gegaan. De rust die over je heen valt op de Main Road, met zijn leuke restaurantjes en cafeetjes, doet je pas vertragen. 
 

De mooiste uitzichten krijg je tijdens je wandeltocht van McGregor naar Greyton. (Foto:Columbus Travel) 

 

4. Ja zeggen tegen Jordanië 

Jordanië lijkt het vergeten hoekje van het Midden-Oosten, ingeklemd tussen woestijnen, bergen en ingewikkelde conflicten. Maar het land herbergt een verrassende mix van culturen, landschappen en historische bezienswaardigheden, bijeengehouden door een eeuwenoude bedoeïenencultuur. In november is er genoeg te doen en is de temperatuur met gemiddeld 20 graden nog zeer aangenaam. Jordanië is het land van de bedoeïenen en biedt volop gelegenheid je onder te dompelen in hun bijzondere cultuur. Sla nooit een uitnodiging af om in een bedoeïenentent te slapen en laat je bij het kampvuur vermaken met fantastische verhalen, gitzwarte koffie en liederlijke samenzang. Neem wel oordopjes mee als je niet tegen de nachtelijke geluiden van kippen, honden en hanen kunt. De bedoeïenencultuur ervaar je het beste in Wadi Rum en Wadi Araba.
 

Overnacht bij een typisch bedoeïenengezin in Wadi Rum. (Foto: Manon van der Zwaal)
 

5. Kom tot rust op Ko Chang

Ko Chang is één van de minst toeristische eilandengroepen van Thailand en daarmee de laatste relatief ongerepte. De 51 eilanden vlak bij de grens met Cambodja worden bevolkt door slechts 2700 inwoners. Aan de westkust van hoofdeiland Ko Chang is er een aaneenschakeling van resorts, bungalows, restaurantjes en bars, zo kenmerkend voor de meest Thailand strandbestemmingen. De rest van de archipel is echter nog relatief onaangeroerd, maar de ontwikkelingen hier gaan snel. De sfeer is laid-back, de stranden heerlijk en de jungle erachter nog grotendeels puur. Wil je een makkelijke niet te dure strandvakantie, maar heb je geen zin in de drukte van Phuket of Koh Phi Phi, dan is dit je bestemming. Een uurtje vliegen vanaf Bangkok en een uurtje met de pont en je bent er.

In Thailand geniet je van de heerlijke gerechten die je worden geserveerd. Wil jij die bijzondere Thaise smaken ook in je eigen keuken produceren? Neem dan op het slaperige eilandje Koh Mak deel aan een kookcursus, onder leiding van Leng, de dochter van een chef-kok uit Bangkok. In een groep van maximaal vier personen worden je de fijne kneepjes van het Thaise koken aangeleerd. Uiteraard niet onder de tl-buizen, maar in een openluchtkeuken met uitzicht op zee. 

Tijdens het eilandhoppen in de prachtige Koh Chang-archipel kom je de allermooiste stranden tegen. (Foto: Louise ten Have)

 

Hoofdafbeelding: Louise ten Have