Zo ontdek je Times Square op alternatieve wijze image

Zo ontdek je Times Square op alternatieve wijze

Voorbijrazende taxi’s, elektronische billboards en hysterische neonlichten – om nog maar te zwijgen over de krioelende mensenmassa. Times Square is nogal intens. Toch laat dit wereldberoemde kruispunt zich, net als veel andere trekpleisters, op alternatieve wijze ontdekken. Zo ervaar jij Times Square op de lightmanier.


Metrokunst

Jouw avontuur in New York begint ondergronds. In een van de gangen van het metrostation 42nd Street – Times Square (tussen de N/R/Q/W-tunnel en het S-perron) zijn liefst 35 keramische reliëfs te bewonderen. Deze felgekleurde kunstwerken werden ontworpen door een lokale beeldhouwer en beelden hectische straatscènes uit. Op één werk betaalt een jochie met een uitvergroot dollarbiljet voor een met mosterd bedekte hotdog. Stap uit de stroom mensen en groet ze.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Subway #art in #timessquare #nyc #mosaic #newyork #newyorkviews #cities #travel #transport #wanderlust

Een bericht gedeeld door Annika (@traveldreamsannika) op

Stap uit de metro en aanschouw keramische kunst (Foto: Instagram)


Verborgen deur

New Yorkers uit de hogere klassen konden tot 1920 gebruikmaken van een sluiproute, die het S-perron verbond met de befaamde hotelbar in The Knickerbocker. Dezelfde bar, overigens, waar bartender Martini di Arma die Taggia naar verluidt de martini bedacht en aan zakenman en filantroop John D. Rockefeller schonk. De tunnel zelf was uitgerust met banken en op de muur waren art-nouveau-ornamenten aangebracht. Nu zit de deur naar de tunnel helaas potdicht. Al hangt er naast de deur, aan het uiteinde van spoor 1, nog wel een bordje met ‘Knickerbocker’.
 

Geniet van een Martini in The Knickerbocker Bar (Foto: The Knickerbocker Hotel)
 

Vogelperspectief

Een sluiproute die wél nog in gebruik is – stap in de lobby van The Knickerbocker in de lift en druk op het knopje met 17 erop – voert jou naar de St. Cloud bar, op het dak van het hotel. Vanaf het dak zie je het drukbezochte plein goed liggen. Dat is trouwens niet alles. Langs de rand van het rooftopterras houden koperen leeuwenkoppen de wacht, en als je in noordwestelijke richting kijkt, zie je op een van de nabijgelegen gebouwen een glazen bol met klokken aan alle vier de zijdes. Op de bovenste verdiepingen van het gebouw in kwestie zaten ooit de bazen van filmstudio Paramount Pictures. 
 

Ga met de lift naar boven in The Knickerbocker Hotel voor een spectaculair uitzicht over Times Square (Foto: The Knickerbocker Hotel)


Nog meer reisgeheimen ontdekken? Editie 85 van Columbus Travel is volledig gewijd aan de grootste reismysteries ter wereld.