Dit zijn de 5 leukste Latin festivals weg van de massa image

Dit zijn de 5 leukste Latin festivals weg van de massa

Hou jij wel van una fiesta en zou je graag een bijzonder festival willen meepakken in Latijns-Amerika? We geven je 5 insidertips voor de leukste Latin festivals weg van de massa. Vamos bailar!


1. Carnaval in Colombia en Bolivia in plaats van Rio de Janeiro

Hier vieren de meesten het
Het carnaval van Rio de Janeiro (21 - 26 februari 2020) trekt jaarlijks meer dan twee miljoen feestvierders en kan daardoor worden gezien als een van de grootste shows op aarde. Tip: wil je de massa te slim af zijn? Tast dan in de buidel voor een kaartje voor het exclusieve Rio Carnival Ball in het Belmond Copacabana Palace, direct aan het strand, vanaf € 495.

Hier vier jij het
Het carnaval van de  industriestad Barranquilla in het noorden van Colombia (22 - 25 februari 2020) wordt na Rio beschouwd als het beste carnavalsfeest van Latijns- Amerika. Oké, de setting is ietsje minder — grauwe kantoorgebouwen in plaats van de Copacabana — maar daar staat tegenover dat het feest toegankelijker is en dat er minder toeristen op af komen. Overdag zijn er parades met praalwagens en schaars geklede dansers. Daarna verplaatst het feestgedruis zich naar verbenas (open feestlocaties) waar je kunt eten, drinken en dansen. Er zijn ook verschillen, zoals de cambiamuziek in plaats van samba.

 Ga los op het swingende carnaval van Barranquilla. (Bron: YouTube)

 

2. Semana Santa in Ecuador en Guatemala in plaats van Andalusië

Hier vieren de meesten het
Tijdens Semana Santa — de week voor Pasen (5 - 12 april 2020) — haalt Sevilla alles uit  de kast. Er trekken meer dan zestig processies door de stad, met grote Maria- en Jezusbeelden en boetelingen die de kenmerkende capirotes dragen: puntmutsen die anonimiteit garanderen. Tip: bezoek Málaga tijdens Semana Santa  — de vieringen hier zijn minder bekend bij buitenlands publiek, maar staan garant voor een even groot spektakel.

Hier vier jij het
Het Semana Santafestijn in het Guatemalteekse Antigua (5 - 11 april 2020) behoort tot de grootste  en mooiste Paasvieringen van Latijns-Amerika. In de aanloop ernaartoe worden de straten bedekt met kleurrijke  alfombras (tapijten), gemaakt van bloemen, dennennaalden en zaagsel. Zodra de kerkklok op Goede Vrijdag vier uur ’s nachts slaat, trekt een in paars geklede processie over de tapijten door de stad heen. Ook in Ecuador wordt Semana Santa groots gevierd. In de centra van Quito, Guayaquil en Cuenca dragen mensen in paarse gewaden  en cucuruchos (puntmutsen) metershoge kruizen door de straten.

 Geniet van de spectaculaire religieuze optochten in Antigua. (Bron:  YouTube)
 

3. Cinco de mayo in Mexico in plaats van de VS

Hier vieren de meesten het
Cinco de mayo (5 mei) is een nationale feestdag waarop de overwinning van Mexico op het leger van Frankrijk wordt herdacht. Door de grote groep Mexicaanse immigranten is de feestdag in delen van de VS populairder dan in Mexico zelf. Dit feestje wordt uitbundig gevierd met vuurwerk, parades, margarita’s en taco’s.

Hier vier jij het
De daadwerkelijke strijd vond in 1862 plaats in Puebla, een stad ten zuidoosten van Mexico-Stad. Cinco de mayo wordt hier jaarlijks herdacht met een parade van meer dan twintigduizend mensen, een na bootsing van de militaire strijd en andere festiviteiten. Als je de échte versie — en dus niet de veramerikaniseerde — mee wilt maken, moet je hier zijn. 

Maak het échte authentieke en niet het Amerikaanse Cinco de Mayo mee in Mexico. (Bron: YouTube)
 

4.  Dia de los Muertos in Guatemala

Hier vieren de meesten het
Dankzij Pixar-film Coco en een Unesco-vermelding kunnen we niet meer om het Mexicaanse Día de los Muertos (Dag van de Doden, 1 & 2 november) heen. De bekendste vieringen van deze feest- en gedenkdagen ter ere van de doden vinden plaats in Mexico-Stad en de zuidelijke staat Oaxaca.

Hier vier jij het
Laat de grote parade in het centrum van Mexico-Stad aan je voorbijgaan en wijk uit naar buiten wijk Mixquic. Tijdens een ingetogen optocht (1 & 2 november) lopen bewoners hier met kaarsen en bloemen richting het lokale kerkhof, waar ze de graven van hun gestorven familieleden schoonmaken en versieren. Een van de mooiste Día de los Muertos-vieringen speelt zich af in Pátzcuaro (1 & 2 november), een stadje in de staat Michoacán. Locals komen hier bijeen aan de oever van het Pátzcuaromeer en varen in kano’s naar een begraafplaats op een eilandje. In het Guatemalteekse stadje Sumpango valt het feest samen met Festival de Barriletes Gigantes (1 november) en worden de doden geëerd met enorme vliegers. De traditie dateert waarschijnlijk uit het precolumbiaanse tijdperk, toen vliegers werden gebruikt om het land van de levenden met de doden te verbinden.

Herdenk de doden in een kleurrijke setting in Guatemala. (Bron: YouTube)
 

5. Inti Raymi in Peru

Dit is de eerste dag van het jaar in de Incakalender, ingeluid met een pardade door de straten van Cusco in Peru (24 juni). De processieleider wordt in een gouden strijdwagen van een tempel naar een fort gedragen. Denk: muziek, dans, gebeden en vrouwen die boze geesten wegdrijven met bezems.

Luid de eerste dag van de Incakalender in, in het Peruaanse Cusco. (bron: YouTube)
 


Bovenstaande omslagfoto: 
Mannen vieren feest tijdens het Inti Raymi in Cusco, Peru. (Foto: Archivo Medios Públicos)
 

 

Meer lezen over Zuid-Amerika?

Doe inspiratie op met onze Spaanstalige wereldspecial (editie 82), die je hier kunt nabestellen. Heb je de smaak te pakken? Dan is ons nieuwste boek Zuid-Amerika: 15 reizen weg van de massa op je lijf geschreven! Het fotoboek is leverbaar vanaf 14 november, maar bestel jij vóór 10 november? Dan profiteer je van de vroege vogel aanbieding en betaal jij 12,50 in plaats van 14,95! Bestel 'm hier!