Kom óók in actie voor het klimaat op vrijdag 27 september image

Kom óók in actie voor het klimaat op vrijdag 27 september

Op 27 september gaan duizenden mensen naar Den Haag om te staken en aandacht te vragen voor het klimaat. Als Columbus staan we daar volledig achter – ook als gepassioneerde reizigers moeten we verantwoordelijkheid nemen. 

 

Op 20 september, in aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York, is een wereldwijde actieweek begonnen met stakingen en protesten om politiek actie te eisen tegen klimaatverandering. Over de hele wereld wordt geprotesteerd door scholieren en andere demonstranten: van Berlijn tot Sydney en van Kampala tot Kabul. Jong en oud zien de ernst in van een wereld die door ons eigen toedoen drastisch dreigt te veranderen. Dit is alweer de derde wereldwijde staking tegen klimaatverandering – organisatie Global Climate Strike verwacht acties in meer dan 150 landen. Kijk hier waar acties plaatsvinden. 

 

Klimaatstakingen in Berlijn, Duitsland (Foto: Instagram)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The #climatestrike in Sydney ? #film

Een bericht gedeeld door Sinéad (@irishbillygoat) op

Klimaatstakingen in Sydney, Australië (Foto: Instagram)
 

 

Klimaatstakingen in Kampala, Oeganda (Foto: Instagram)

 

Klimaatstakingen in Kabul, Afghanistan (Foto: Instagram)
 

Tip: neem de Flixbus naar een staking

Ook busmaatschappij Flixbus ziet de urgentie in van klimaatactie. Omdat in meerdere Europese steden stakingen en protesten plaatsvinden, vergoeden zij de tickets van passagiers die gebruikmaken van Flixbus om te gaan staken. Let op: de staking dient plaats te vinden op de 27e! Wat jij moet doen?

1. Boek een ticket voor een reis op 26/27 september.

2. Ga naar de staking en maak een selfie.

3. Mail jouw selfie en een kopie van je busticket vóór 6 oktober naar climatestrike@flixbus.com

4. Wacht tot Flixbus je verzoek heeft verwerkt en jou je ‘100% voucher’ mailt.

5. Vraag je voucher op vóór 31 oktober.

6. Reis tussen 11 november en 11 december 2019. Klik hier om te zien waar stakingen plaatsvinden en hier om een ticket te boeken via Flixbus. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?BLACK FRIDAY GIVEAWAY?: WIN a FlixTrip for 2! ? How to participate: ✅ Follow @flixbus on Instagram ✅ Share this post in an IG story and mention @flixbus to make sure we're notified of your participation (for detailed instructions ? see our stories ?). Make sure to keep your story live for 24 hours otherwise we might not be able to confirm your participation. Giveaway ends on midnight today CET. We will randomly choose one winner on Monday 26/11/18 who will receive 2 free ride return trip FlixBus vouchers. ?? Make sure to check your DMs on Monday! Good luck to all! ? #blackfriday #blackfridaygiveaway #blackfridayspecial #giveaway #flixbus #gogoreen ? @theposhstreet

Een bericht gedeeld door FlixBus (@flixbus) op

Boek een trip met Flixbus naar één van de stakingen (Foto: Instagram)
 

Klimaatactivisten: geen woorden maar daden

VWO-leerling en klimaatactivist Stijn Warmenhoven (17), die Columbus onlangs interviewde voor een editie over duurzaam reizen, vindt het mooi dat mensen zich wereldwijd inzetten voor het klimaat: ‘Het is goed dat jongeren inzien dat het huidige beleid omtrent het klimaat niet voldoende is. Er wordt nu echt te weinig gedaan.’

Zelf loopt Stijn mee in de klimaatstaking op 27 september in Den Haag. Hij wil vooral bewustzijn creëren voor landen waar nog niet een klimaatverdrag geldt. Voor mensen die niet aanwezig bij de staking kunnen zijn, maar toch hun steentje willen bijdragen, heeft Stijn concrete tips: ‘Mensen kunnen hun leefstijl aanpassen; minder vliegen en letten op voeding. Maar het is ook belangrijk te laten zien op sociale media dat je de stakingen steunt. Als je er niet bij kunt zijn, kun je je uitspreken via internet. En mijn advies zou ook zijn: vlieg niet binnen Europa. Het zijn nutteloze vluchten, omdat de afstand relatief klein is. Pak het openbare vervoer.’ 

Saskia Griep, directeur van Better Places, dat onlangs door Columbus-lezers werd verkozen tot een van de duurzaamste reisorganisaties van Nederland, vindt het belangrijk om zich zowel persoonlijk als met haar organisatie in te zetten voor het klimaat: ‘Wij leggen onszelf hele ambitieuze doelstellingen op. Als BCorp (een organisatie die naast winst maken zich ook bezighoudt met het verbeteren van de wereld) willen wij ernaar streven om in 2030 Carbon Neutral te zijn. En om je eigen CO2-uitstoot te reduceren zou elke reiziger zich aan de volgende stelregels moeten houden:

1) Maak minder vaak een verre reis

2) Als je een verre reis maakt, ga dan zo lang mogelijk op reis

3) Maak gebruik van rechtstreekse vluchten, dat kan tot 50% schelen in CO2-uitstoot

4) Beperk het aantal binnenlandse vluchten

5) Neem waar mogelijk de trein in plaats van een vlucht.’

 

 

Wil jij nog meer tips over hoe je duurzaam kunt reizen? Je kunt hier Columbus Travel editie 84 nabestellen die in het teken staat van duurzaamheid.