Hoe kom ik in contact met de locals? image
Tim Bilman

Hoe kom ik in contact met de locals?

In ’s werelds populairste oorden is sprake van een verstoorde relatie tussen de toerist en de local. Er is zelfs een term voor verzonnen: overtoerisme. Wij schakelden daarom Johan Idema – auteur van het boek How To Be a Better Tourist – in voor ‘relatie-advies’. Op deze manieren leer je het leven van de local kennen, zónder ’t te ontregelen.

1. Eet met de locals
Social travel wordt steeds populairder. Persoonlijk contact met locals staat garant voor insidertips en een uniek inkijkje in hun levens. De volgende stap? Aanschuiven voor een maaltijd bij hen thuis. Via de website eatwith.com nodigen amateurkoks uit de hele wereld je uit. Vast en zeker de lekkerste manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Kom je liever op een andere, actievere manier in contact met de locals? Beproef dan je geluk op websites als withlocals.com en airbnb.nl/experiences

Schuif lekker aan bij een local. (Foto: iStock)

 2. Kijk mee in het stadsleven van de locals
Second cities (de op één na grootste steden van een land) staan niet zelden in de schaduw van hun grotere, show stelende collega. Maar dat levert ook zo zijn voordelen op: ze zijn nog niet ontdekt door het massapubliek en bieden de reiziger daardoor een authentieker, eerlijker en ongefilterd inkijkje in het leven van alledag. Denk bijvoorbeeld aan Yokohama in plaats van Tokyo, Marseille in plaats van Parijs, Ankara in plaats van Istanbul en, ja, óók Rotterdam in plaats van Amsterdam.

3. Leer meer over de smaken van de locals
Buitenlandse supermarkten zijn culturele bestemmingen par excellence. Banjer tussen de schappen door, neem de producten in je op, en er zal onmiddellijk een beeld ontstaan van de culinaire gebruiken van het land. De lokale voorkeuren zijn onmiskenbaar; Spaanse supermarkten zijn een ode aan geconserveerde sardine, tonijn en makreel en Japanse supermarkten staan bekend om hun snoepgoed — van traditionele Japanse karamellen tot lychee gummybeertjes. 

Ben je een foodie? Dan ben je op een Spaanse markt als een vis in het water. (Foto: Carlos Adillo)

 4. Verzin een avontuur met de locals
Kun je nog spreken van een ‘avontuur’ als je met twaalf andere toeristen in een safariwagen zit, op huskysledes staat of boven een koraalrif zweeft? Het probleem met de kant- en-klare ‘avonturen’ van nu is dat ze voorspelbaar zijn. Ironisch genoeg bedenk je de uniekste avonturen zelf. Stap bijvoorbeeld om vijf uur ’s ochtends binnen bij het bakkerijtje op de hoek en vraag of je — vooruit, voor een extra dikke fooi — eens van de zijlijn mee mag kijken naar het bakproces. De geur van versgebakken brood, het ambacht dat ermee gepaard gaat, de hitte van de ovens en het gekeuvel onder de stafleden an sich vormen een uit het leven gegrepen avontuur dat niet te dupliceren valt. 

5. Knoop een face-to-face gesprek aan met de locals
Bijzondere ontmoetingen en conversaties staan vaak gelijk aan onvergetelijke reiservaringen. Door een gesprek aan te knopen met de locals — maak oogcontact, verzin een gespreksonderwerp, gebruik humor, en lúíster — leg je een diepere laag van de samenleving bloot. Wat zijn bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen en problematieken in het land? Wat zijn de goede en slechte punten van de inwoners? Locals met een servicegerichte baan, zoals obers of winkelmedewerkers, zijn het gewend om anderen te helpen en daarom het gemakkelijkst te benaderen.

 

Deze tips maken deel uit van de duurzame miniguide die in Columbus Travel-editie 84 staat. Als je de tips van vorige week wilt lezen over hoe jij jouw CO2-uitstoot kunt beperken, klik dan hier