Nepalese peuter wordt godin image
PatrickF

Nepalese peuter wordt godin

Gisteren is een driejarig meisje door een groep deskundigen tot de nieuwe ‘levende godin’ van Nepal gekozen.

Reïncarnatie godin van de dood
Het meisje Matina Shakya, wordt in Nepal gezien als de reïncarnatie van Kali, de hindoegodin van de dood. Elke ouder die graag wilt dat zijn dochter wordt verkozen brengt zijn dochter als ze ongeveer drie is naar een tempel. Daar overnachten de meisjes, terwijl priesters ze bang proberen te maken. Het meisje dat het minst bang is zou wel eens de reïncarnatie kunnen zijn.
Als een meisje uiteindelijk na nog meer selectierondes wordt gekozen gaat ze weg bij haar ouders, leeft in tempel en mag alleen gefotografeerd worden bij rituele optochten. Heel soms mag ze uit het raam kijken, maar alleen als ze haar volledige 'godenkleding' aanheeft.
De ziel van de godin verlaat het meisje bij de eerste menstruatie en ze is dan weer een gewone sterveling. Om die reden kon de vorige 'levende godin' op 11-jarige leeftijd helaas geen godin meer zijn.
Nadat de ziel het meisje verlaten heeft, is het voor haar niet makkelijk. Mannen die haar huwen zullen volgens het geloof binnen een half jaar dood zijn en daarom blijven ze later meestal ongehuwd. De meisjes zijn de enigen die van de overheid een pensioen krijgen. Nepal kent verder geen sociale voorzieningen.

Feesten in Nepal
Gedurende het jaar worden er meerdere religieuze feesten gevierd. Ben je toevallig in Nepal tijdens één van deze feesten dan is dat echt leuk om mee te maken. 80% van de bevolking is hindoe, 10% boeddhistisch en 4% islamitisch.
Boeddha’s verjaardag
Elk jaar in mei wordt met ‘Buddha Jayanti’ de geboorte van de Boeddha gevierd. Op 13 mei stromen horden mensen naar de tempels Swayambhunath en Boudhanath om de ‘koning van het boeddhisme’ te huldigen. Ook Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha wordt drukbezocht.
Dashain
Eind september, begin oktober vindt het Dashain Festival, het grootste festival van Nepal plaats. Uit heel het land komen mensen samen om feest te vieren, offers te brengen en te bidden voor gezondheid en rijkdom. De godin Durga wordt op deze manier op alle mogelijke manieren aanbeden. Dit jaar vindt het festival van maandag 6 t/m dinsdag 14 oktober plaats.
Divali, het lichtjesfeest
Op 28 oktober vindt het feest van de duizend lichtjes, een vrolijk hindoefeest plaats. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.
Offerfeest (Eid Al-Adha)
Op 8 december vieren moslims drie dagen lang het Offerfeest of Schapenfeest, het belangrijkste feest van de islam. Ieder gezin slacht dan een schaap, om daarmee te gedenken dat Abraham gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Abraham zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Nepal
Nepal is bekend vanwege zijn bergachtige omgeving waaronder de Mount Everest. Als je dit ongerepte land bezoekt, mag een berg- of klimtocht dus niet ontbreken. Ook cultureel heeft dit Hindoe-koninkrijk veel te bieden. Er zijn veel heilige en archeologische plaatsen en een grote variëteit aan etnische culturen. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten.
Heb jij wel eens een feest in Nepal meegemaakt? Beschrijf dan hier hoe dat was.
Wil je andere Reisreporter-foto’s van Nepal zien, kijk dan hier.
Foto: Zusjes, Nepal, svenadank.reisreporter.nl