Jordanië: alles wat je moet weten image
Lkoedam

Jordanië: alles wat je moet weten

Jordanië lijkt het vergeten hoekje van het Midden-Oosten, ingeklemd tussen woestijnen, bergen en ingewikkelde conflicten. Maar het land herbergt een verrassende mix van culturen, landschappen en historische bezienswaardigheden, bijeengehouden door een eeuwenoude bedoeïenencultuur. Schrijver Jan Franke en fotograaf Manon van de Zwaal gingen er voor Columbus op ontdekkingsreis en delen tips om jouw eigen reis naar Jordanië onvergetelijk te maken.


In de houding (Foto: Manon van der Zwaal)

Jordanië, ingeklemd tussen Syrië, Irak, de Westelijke Jordaanoever en Egypte, is een land van uitgestrekte woestijnen, bergen en wadi’s (rivierbeddingen), met alleen in het zuiden toegang tot de Rode Zee. Ondanks de conflicten in de buurlanden is het Hasjemitische Koninkrijk rustig en veilig onder de leiding van de modern ingestelde Koning Abdullah en zijn populaire vrouw Noor.

Het land staat vol historische attracties en opgravingen uit de tijd van de Romeinen, Grieken en de Arabische kalifaten, en de natuur is gevarieerd en zeer verrassend. Er valt genoeg te beleven dus. Wij hebben drie toffe tips voor je.

 

1. Struin door de oude stad

Koop dadels, noten en Arabische koffie met kardemon in de bazaars van Amman. Je kunt er vanuit gaan dat de vraagprijs 50% teveel is dus maak je klaar voor stevige onderhandelingen. Zie het afdingen als een vrolijk spel en niet als een gevecht op leven en dood. Zo zien Jordaniërs het ook.

 

2. Slaap bij bedoeïenen

Jordanië is het land van de bedoeïenen en biedt volop gelegenheid je onder te dompelen in hun bijzondere cultuur. Sla nooit een uitnodiging af om in een bedoeïenentent te slapen en laat je bij het kampvuur vermaken met fantastische verhalen, gitzwarte koffie en liederlijke samenzang. Neem wel oordopjes mee als je niet tegen de nachtelijke geluiden van kippen, honden en hanen kunt. De bedoeïenencultuur ervaar je het beste in Wadi Rum en Wadi Araba.

 

3. Betreed een woestijnkasteel

Woestijnkastelen zijn het best bewaarde geheim van Jordanië, vooral omdat ze vaak behoorlijk afgelegen liggen. Juist daarom staat een bezoek garant voor bijzonder kijkje in de oorspronkelijke Jordaanse cultuur en de intrigerende geschiedenis van de handelsroutes van Azië naar Noord-Afrika. In Amman of Petra heb je vaak het gevoel in een behoorlijk modern land te zijn, maar diep in de Syrische woestijn wordt je volledig ondergedompeld in het ritme van de natuur. Draag wel dichte schoenen, want zomers kruipen hier schorpioenen! Aanraders zijn Qasr Al-Hallabat, beroemd om zijn mozaïek, en natuurlijk het indrukwekkende Qasr Azraq, waar Lawrence of Arabia ooit verbleef.

 

Wil jij meer tips over bijzondere activiteiten in Jordanië? De complete reportage van het land staat in de nieuwste editie van Columbus Travel. Hieronder kun je alvast een kijkje nemen in het blad. En natuurlijk heeft onze online Columbus Community ook fantastische tips!