De wereld door de lens van Columbus Travel-fotografe Manon van de Zwaal image
De wereld door de lens van Columbus Travel-fotografe Manon van de Zwaal image De wereld door de lens van Columbus Travel-fotografe Manon van de Zwaal image
Lkoedam

De wereld door de lens van Columbus Travel-fotografe Manon van de Zwaal

Columbus Travel-fotografe Manon van der Zwaal is recent voor ons op reportage geweest naar Jordanië. Voor Manon was het een hele bijzondere reis. Ze vertelt hier waarom deze ervaring haar altijd bij zal blijven. 

 

Kun je iets over je zelf vertellen?

Ik ben opgegroeid in Saoedi-Arabië tot mijn familie naar België verhuisde. Na de middelbare school ging ik aan de Universiteit van Maastricht studeren, maar eenmaal klaar met die studie, ging ik direct door naar de Fotoacademie in Amsterdam. Daar woon ik nu nog, met mijn vriend en twee heerlijke kinderen in een woning in de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa (Schoonschip). Ik kan een Rubik’s kubus oplossen net onder twee minuten, maar ik ben er dan wel een beetje neurotisch over (ik kan geen onopgeloste Rubik’s kubus zien) en je kunt me midden in de nacht wakker maken voor kaasfondue en/of pizza. Als ik reis, hou ik ervan om me te verdiepen in de taal die er gesproken wordt, zodat ik met handen en voeten kan communiceren met de lokale bevolking. Ik hou van scubaduiken en snowboarden, al doe ik het veel te weinig. 

Inmiddels heb ik zes prachtige reizen gemaakt voor Columbus (Portugal, Ecuador, Gabon, Principe, Jordanië) en ik hoop op veel meer natuurlijk!

 

Wat vond je het meest bijzonder aan de reis naar Jordanië?

Ik ben in Saoedi-Arabië opgegroeid (op mijn 12e ging ik daar weg), waardoor het een feest van herkenning was om in Jordanië te zijn. De geuren, het eten, de geluiden, alle herinneringen kwamen naar boven drijven. Op een gegeven moment lazen we op de verkeersborden dat we slechts op 70 kilometer van de grens met Saoedie-Arabië verwijderd waren. Dat was echt heel bijzonder voor mij. Even met mijn voeten in hetzelfde zand als waarin ik 30 jaar geleden voor het laatst stond.


Manon met schrijver Jan Franke tijdens hun reportage in Jordanië (Foto: Manon van der Zwaal)

 

Wat kun je vertellen over de bevolking van Jordanië?

De mensen zijn ongelofelijk gastvrij. Iedereen was behulpzaam, maakte tijd voor een praatje. En omdat ik een heel klein beetje Arabisch spreek, was het extra leuk om contact te maken. Ik voelde mij ook altijd veilig in Jordanië. Geen moment heb ik mij ongemakkelijk gevoeld. Ik zou iedereen aanraden om er heen te gaan!

 

Hoe bepaal je wat je op de foto wilt zetten tijdens het reizen?

Het begint met het licht. Als het licht mooi is (vroeg of laat op de dag, zelden in het midden van de dag) dan is bijna alles wel mooi om te fotograferen. Maar ik word het meeste aangetrokken door interessante mensen, met een karakteristiek gezicht of opvallende kleding. Ik hou er ook van om oude gezichten – waar het leven in te zien is – te fotograferen. Lekker dichtbij. 

 

Wat vind jij de mooiste foto die je hebt genomen in tijdens je reis en waarom?

Dat is moeilijk te zeggen, maar ik ben altijd blij als er mooie portretten tussen zitten. Ik ben blij met de portretten van de Bedoeïene vrouwen. 

 

Wat maakt Jordanië zo’n mooi land om te fotograferen?

De mensen en het landschap en hoe het licht daar (vooral aan het einde van de dag) op valt. De woestijn is magisch en een onwijs fotografische plek. 


De woestijn is uiterst fotogeniek (Foto: Manon van der Zwaal)

 

Wat zijn jouw tips om te fotograferen in de woestijn?

Ik zou een polarisatiefilter zeker niet vergeten. Die beschermt niet alleen je objectief tegen zand, het haalt ook het te veel aan reflectie uit de lucht en zorgt dat het licht nog intenser op het zand valt. 

 

Heb je nog tips voor reizigers die naar Jordanië willen?

Verdiep je in de cultuur. Zorg dat je je respectvol kleedt, ook al is het 40 graden in de woestijn. Wees niet bang om mensen aan te spreken en dingen te vragen. Stap een keer een moskee in, ook voor vrouwen leuk om in het deel voor vrouwen te kijken. In de grote moskee in Amman liggen er voor vrouwen zelfs hoofddoekjes en lange rokken klaar. Eenmaal binnen met de juiste kleding, heb je de leukste gesprekken met de vrouwen die daar binnen zijn. Heel bijzonder. 


Duik op gepaste wijze in de cultuur van Jordanië (Foto: Manon van der Zwaal) 

 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de reportage over deze bijzondere reis? Je kunt de Jordaniëreis vinden in de nieuwste editie van Columbus Travel. Je bestelt hem hier of neem hieronder alvast een kijkje.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.