3 toffe roadtrips die je nú kunt maken image

3 toffe roadtrips die je nú kunt maken

Ben jij nog niet op vakantie geweest dit jaar en wil je er graag nog even tussenuit maar dan niet te ver weg? Columbus tipt drie onvergetelijke roadtrips die je deze zomer nog kunt maken; gewoon hier in Europa en uiteraard weg van de massa. Let’s hit the road. 


Baby you can drive my car (Foto: Marije van de Vlekkert)

1. Spanje

De autonome, Noord-Spaanse regio Baskenland is Europa in een notendop. De keuken kan er tippen aan de Italiaanse, de cultuur aan de Zuid-Franse, de bergen aan de Alpen, de bossen aan het Zwarte Woud en de golven aan die langs de Portugese kust. Ondanks deze enorme diversiteit, weten de meeste bezoekers aan Baskenland alleen Bilbao’s Guggenheim en de fantastische restaurants en bars van San Sebastian te vinden. Als je van alles iets op je bordje wilt, volg je de Columbus-route, dwars door het binnenland en langs de Atlantische kust. Vlieg op Bilbao en spendeer er minstens een dag voordat je met een flinke omweg door het binnenland naar de grens met Frankrijk rijdt. Las onderweg pitstops in voor Urkiola Nationaal Park en de omgeving van het pittoreske Urkulu-stuwmeer. Op woensdag zorg je dat je in Ordizia bent. Daar verzamelen alle boeren uit de omliggende vallei zich voor de grootste boerenmarkt van Baskenland. Kom in de ochtend en je bent geheid de enige buitenlander. Van hieruit zit je in een mum van tijd in het onontdekte en bergachtige natuurpark Aralar, een ideale combo. Verder naar het noorden is het badplaatsje Hondarribia de perfecte uitvalsbasis voor uitjes in het grensgebied, zoals mountainbiken langs de kust en wandelen in de groene heuvels. Rijd vervolgens via de Jaizkibel-bergpas naar San Sebastian, waar je jezelf trakteert op culinaire hoogstandjes, en slalom op je dooie gemak langs de kust terug naar Bilbao.

2. Ierland

Ruige rotskusten, eindeloze vergezichten over de Atlantische Oceaan en witte zandstranden. In het zuidwesten van Ierland haal je je hart op als je van wandelen of fietsen in de ongerepte natuur houdt. Maar ook op de autowegen is het genieten geblazen. Het gebied bestaat uit een reeks schiereilanden − waarvan Beara het rustigste is − met elk hun eigen karakter. Behalve voor de natuur kom je voor de vriendelijkheid van de bewoners, lekker eten en … verhalen. Ze zijn er in alle soorten en maten: over de Great Famine die in de negentiende eeuw plaatsvond, over geesten en spoken en over koningen uit vervlogen tijden. Waarbij een korreltje zout soms wel heel goed van pas komt. Tip: rijd vanuit startplek Cork westwaarts, naar het schiereiland Dingle. Steek de Conor Pass, de hoogste bergpas van Ierland, over naar het kleurrijke stadje Dingle en parkeer je auto in Dunquin. Daar daal je een steil, meanderend pad af om de vissersboot van de broers Steven en Tom te bereiken en naar het verlaten Great Blasket Island te varen. Eenmaal terug op het vasteland neem je óf de weg langs de kust naar Inch en Castlemaine óf weer de Conor Pass. Doe je het laatste, dan moet je echt het weggetje van Camp naar Aughils pakken, dwars over het schiereiland. De ene bocht in de weg is nog mooier dan de andere en je rijdt tussen hoge hagen van gras en langs kleine houten bruggetjes. Vervolg je weg naar de befaamde Ring of Kerry, langs de kust. Stop onderweg net buiten Cahersiveen bij Ballycarbery Castle en eindig in Portmagee, een vissersdorpje met zicht op Valentia Island. Maak de Ring af en steek bij Kenmare de rivier over om te beginnen aan de Ring of Beara, onze favoriet. Na een aantal kilometer verlaat je de hoofdweg om naar Gleninchaquin Park te rijden. Je hebt hier het meer Cummeenadillure Lough voor jezelf, en met een beetje geluk eet je er zelf gevangen forel.

3. Zwitserland

De hoge pieken in ‘winterwonderland’ Graubünden, Zwitserlands grootste kanton, kietelen op sommige plekken de wolken. Gelukkig is het sky is the limit-gevoel niet voorbehouden aan het winterseizoen. Je belandt hier in de zomer in een waar outdoorparadijs; je kunt gaan hiken, mountainbiken, bergbeklimmen, canyonen en zelfs paragliden. Om van de gebaande paden te blijven, volg je onze tips op. Start in Zürich en rijd per auto naar het pittoreske Scuol, bekend om zijn waterbronnen. Geniet onderweg van de prachtige Füelapas, een voorproefje op wat Graubünden qua landschap te bieden heeft. Maak de ‘oversteek’ naar Italië door de nauwe doorgang in Val d’Uina, voorheen een smokkelroute. De eveneens verbluffende Ofenpas, dwars door het Zwitsers Nationaal Park, biedt vervolgens een bruggetje naar de regio Val Müstair. Valchava of het bekendere Santa Maria is een uitstekende uitvalsbasis om het ongerepte natuurgebied Biosfera Val Müstair te ontdekken. Terug in het dal volg je de rivier Inn naar Pontresina, het aantrekkelijke startpunt van wandel- en klimtochten in de omgeving, waaronder het immense Berninamassief. Rijd daarna door naar het authentieke Bivio (sla St. Moritz dus over) en leer over de geschiedenis van de Septimerpas en Julierpas voordat je de weg vervolgt richting Savognin. Maar niet voordat je de dieren en planten van het plateau Alp Flix hebt verkend. Dit op bijna tweeduizend meter hoogte gelegen plateau wordt omringd door besneeuwde toppen vol kabbelende beekjes en serene meertjes. Even ten westen ligt een bijzonder natuurfenomeen: de Viamala, een hoge uitgesleten kloof. De laatste stop is populaire zomer- én winterbestemming Flims-Laax, in het dal waar de Rijn zijn oorsprong kent. Waai uit op de bospaden rondom de ietwat toeristische Caumasee en Crestasee. Overgebleven Zwitserse francs ‘loos’ je tenslotte in de kantonhoofdstad Chur, voordat je terugkeert naar Zürich

Smaakt dit naar meer? Ter inspiratie voor jouw volgende autovakantie hebben we onze 50 favoriete roadtrips samengebundeld in een boek. Hieronder kun je alvast een kijkje nemen.