Ontdek het meest Spaanse stukje Spanje image

Ontdek het meest Spaanse stukje Spanje

Castilië en León laat zich moeilijk samenvatten, want behalve een kust heb je er eigenlijk alles: een overvloed aan erfgoed, prachtige natuurgebieden, de beroemde wandelroute naar Santiago de Compostella die het noorden doorkruist, mooie steden, oude dorpen, archeologische opgravingen, lokale topwijn en gastronomische tradities waar je u tegen zegt. Sommigen zeggen dat Castilië en León de meest Spaanse regio van Spanje is. Wij hebben een aantal toffe tips voor je om deze regio te ontdekken.


Het meest Spaanse stukje Spanje (Foto: Magriet Hoekstra)

Maak vrienden in ecodorp Matavenero

In de zelfvoorzienende ecogemeenschap Matavenero is iedereen welkom. Ook zonder aankondiging. Je kunt er maximaal vijftien dagen vakantievieren of meehelpen met klusjes. Slapen is gratis of tegen een donatie, in de basic slaapzaal of in je eigen tent op het centrale grasveld (neem zelf een matje, slaapzak, zaklamp en evt. tent mee). Neem als je vertrekt je eigen afval mee terug. Rijd eerst naar Foncebadón en neem dan m.b.v. Google Maps de onverharde weg naar het dorp.

Jaag op een spookdorp

Neem de binnendoor weggetjes en ga op avontuur, of rijd gericht naar een spookdorp met hulp van Google Maps en de website lospueblosdeshabitados.blogspot.com. In Burgos ligt Museo del Retablo, met altaarstukken die gered werden uit kerken in verlaten dorpen, entree € 2.

Eet de evolutie

In het splinternieuwe restaurant van sterrenchef Miguel Cobo, dat in januari 2020 opent op het Plaza de la Libertad in Burgos, reis je in acht gangen (ca. € 85 p.p.) door de geschiedenis van de mensheid. Kijk voor meer info op cobovintage.es. Kom alvast in de evolutiesfeer tijdens een rondleiding op Europa’s spectaculairste vindplaats van mensenresten, bij het dorpje Atapuerca (20 min. rijden), en bezoek aan het bijbehorende Museo de la Evolución.

Proef lokale wijnen

Een van de leukste manieren om de lokale wijntraditie te ervaren is een rondleiding met een wijnkenner, langs de beste, hipste en mooiste bodegas (wijnmakerijen) van de regio. De Columbus favoriet: het modernistische Bodega Portia. Liever op eigen houtje eropuit? Klop dan aan bij het wijnmuseum in het kasteel van Peñafiel of ga er in ‘wijntherapie’ (lees: relaxen in een spa en helende wijn drinken).

Ga pinxtohoppen in Burgos

Ook in Castilië en León kennen ze pintxos (soort tapas). In de noordelijke steden León en Burgos krijg je nog een gratis pinxto (een soort tapas) bij je drankje. Maar je kunt ook ge-wel-dig lekker en zeer betaalbaar Pinxtos eten bij La Cantina.