Vliegen met kinderen: dit moet je weten image
Unsplash .

Vliegen met kinderen: dit moet je weten

Ga je voor het eerst vliegen met kleine kinderen dan kan dat best spannend zijn. Waarschijnlijk is het voor de ouders nog zenuwslopender dan voor het kind zelf. Wij hebben een aantal tips om je op weg te helpen.

Doe onderzoek

Doe van tevoren even onderzoek naar de luchtvaartmaatschappij waar je mee gaat vliegen. Welke voorschriften zijn er bijvoorbeeld voor bagage en hoeveel baby-items mag je meenemen? Hoe kindvriendelijk is de service aan boord; kun je een flesje opwarmen? Ook de kosten van een vliegticket voor kinderen is overal verschillend. Soms gaan kinderen tot 2 jaar gratis mee zolang ze op schoot zitten, maar dat is niet overal het geval.

Geef uitleg

Het geeft kinderen een veiliger gevoel als ze weten wat er gaat gebeuren. Probeer daarom thuis alvast te oefenen door vliegtuigje te spelen. Of laat je kinderen een filmpje zien op YouTube. Leg spelenderwijs uit wat er allemaal gaat gebeuren op het vliegveld en in het vliegtuig.

Check in

Als je vooraf al online kunt inchecken, kun je dit het beste zo snel mogelijk doen en kiezen voor een stoel op de eerste rij. Daar heb je meer beenruimte en kunnen kinderen zich vrijer bewegen. Is vooraf online inchecken niet mogelijk, zorg er dan voor ruim op tijd op de luchthaven te zijn zodat je in ieder geval als een van de eerste aan de balie staat.

Neem mee

Beter te veel dan te weinig. Neem daarom genoeg billendoekjes en luiers mee aan boord. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat ze dat in het vliegtuig zelf ook voorradig hebben. Ook handig om mee te nemen als handbagage is een extra setje kleding, tussendoortjes, drinken en een reisdekentje.

Ga wandelen

Wanneer je baby onrustig wordt, neem je hem of haar in je armen en loop je even rustig het gangpad op en af. Wandelen werkt rustgevend voor je kleintje. Met peuters die al kunnen lopen, kun dit je trouwens ook doen. Je neemt ze aan de hand en loopt rustig heen en weer.

Maak tussenstops

Hoewel het misschien fijner lijkt om rechttoe rechtaan te vliegen, is het voor kinderen fijner om een tussenstop te als je naar een verre bestemming reist. Zo hebben kinderen even de tijd om te rennen en te springen op het vliegveld.

Vermaak vaak

Reken er voor je reis op dat je jonge kinderen iedere 15 minuten met iets anders moet vermaken. De eerste en de laatste 15 minuten van de vliegreis kun je mooi gebruiken om ze bezig houden door uit het raampje te kijken voor de start en landing. Neem de lievelingsknuffel mee van je kind of beter nog, koop een nieuw speeltje speciaal voor in het vliegtuig. Dat houdt hun aandacht een stuk langer vast. Verder kun je een leuk boek, tijdschriften, kleurboeken, kleine spelletjes, een IPad en tussendoortjes meenemen.

Op onze themapagina over reizen met kinderen hebben wij nog veel meer informatie over familiereizen en praktische tips voor je verzameld >>

Wat zijn jouw tips & tricks als het gaat om vliegen met kinderen?